DOLAR 33,0935 0.08%
EURO 36,3154 0.28%
ALTIN 2.624,850,42
BITCOIN 2132659-2.20001%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

144 okunma

Müteahhitler ayrı oda istiyor

ABONE OL
03/09/2020 00:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

mteahittlerTürkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Necip Nasır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı mevcut odalarda inşaat sektörüne yeterince yoğunlaşmadığı gerekçesiyle ayrı bir oda yapılanması istedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İzmir inşaat sektörünün önde gelen temsilcilerinden olan ve geçen aylarda müteahhitlerin tek bir çatı altında toplanması için federasyonlaşma çalışmalarını yürüten Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır, sektörle ilgili önerilerini dile getirdi. İnşaat sektörünün ekonominin lokomotif  sektörlerinden olduğunu ifade eden Nasır,”Ancak sektörün temsilcileri, sorunlarını  anlatacak, gelişmelerinin önünü açacak örgütlü bir yapıya sahip değil. Sektör ticaret ve sanayi odalarında temsil ediliyor. Ama bu odalarda 80’nin üzerinde sektör temsil edilince, inşaata yeterince yoğunlaşılması mümkün olmuyor. Bu yüzden istihdam sağlayan, katma değer üreten ve Türkiye’nin dünyaya açılmasında en önemli sektörlerden biri olan inşaat sektöründe ayrı bir odaya ihtiyaç var “ şeklinde konuştu.

TOBB’DA MECLİS YOK

Önümüzdeki süreçlerde dünya genelinde inşaat sektörüne olan talebin artmasının tahmin edildiğini hatırlatan Nasır,”Dünya pastasından Türkiye’nin aldığı payın da artması artması için örgütlü bir yapının şart olduğuna inanıyoruz. Ancak maalesef TOBB’da meclis yapısı yok. İzmir’de projelerle önü açık olan inşaat sektörünün taleplerinin dile getirileceği çözüme ulaştırılacağı bir mekanizma yok. Bunun için biz müteahhitler olarak bir odanın kurulmasının vaktinin geldiğini hatta bu konuda geç kalındığını düşünüyoruz. Yani müteahhitler artık kendi odasını istiyor” dedi.

EN İYİ YATIRIM ARACI GAYRİMENKUL

Öte yandan Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ile Nasır Grup Yönetim Yönetim Kurulu  Başkanı Necip Nasır,”Altının, dövizin ne olacağını çok zor kestirebildiğimiz dalgalı kur rejiminde bu gün en iyi yatırım aracı gayimenkul, İzmir için ise, uygun bir yatırım dönemi. Çünkü Türkiye’nin genel ekonomik durumundan bağımsız olarak İzmir inşaat sektöründeki hareketlilik yeni yılda da devam edecektir. Kentsel dönüşüm de sektöre ivme kazandıracaktır. Önümüzdeki dönemde maliyetlerin artmasından kaynaklı fiyat artışlarının olacağını da düşünerek yatırımcıların kararlarını da bu dönemde vermeleri   yerinde olacaktır. Yastık altında altınıyla beklemeye devam edenler bu dönemin avantajlarını zor bulacaklardır” diye konuştu.
SEKTÖR BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

İnşaat sektörü 2010 yılında istihdam rekoru kırdı. 1.9 milyon kişiye iş sağlayan sektörün toplam istihdam içindeki payına yüzde 7,7’ye çıktı. 2012 yılında istihdamın artması bekleniyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden gayrimenkul sektörü, istihdama katkısıyla 201’de rekor kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre,2012 yılının üçüncü çeyreğinde 1,91 milyon kişiye istihdam oluşturan inşaat sektörü, yılsonuna kadar 100 bin kişiyi daha işe alarak rakamı 2 milyona çıkartacak. Bu yıl sektörün yüzde 10 büyüyeceğini belirten sektör temsilcileri “2012’de inşaat sektöründe yüzde 6–7 arasında büyüme hedefleniyor. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin gayrimenkul fiyatları ve finansal sistemin yapısı itibariyle balon riski en az olan ülke olduğunu kaydetti. Gelişmiş ülkelerde konut piyasasının baskı altında kalmaya devam edeceği belirtiliyor. Türkiye’de yılda 650–700 bin adet yeni konut ihtiyacı oluşuyor. 2012 yılında konut talebinde sınırlı artış beklentisi var. Yabancılara konut satışı düzenlemesi ilave talep oluşturabilir. Konut fiyatları alımı için şu anda uygun seviyede, 012’de beklenen konut talebi ve yeni konut arzları çerçevesinde konut fiyatlarında artışın sınırlı kalacağı ifade ediliyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Van depreminin ardından ülkemiz de İstanbul’dan başlamak üzere deprem dönüşüm projelerinin yapılacağını açıklamasının ardından inşaat sektörüne taze kan verdiği kaydediliyor. Türkiye yurt içinden başlayarak geniş kapsamlı bir inşaat faaliyetine girecek gibi görünüyor. 400 çeşit üretim kalemini bünyesinde barındıran sektörün hızlanması ülkeye ayrı bir ivme kazandıracak.

    En az 10 karakter gerekli