Türkiye’nin başı son zamanlarda hızla artan obezite sorunu ile dertte. Halkın sağlıklı yaşamı konusunda bakanlık başta olmak üzere pek çok birim ciddi çalışmalar yapmakta. Bu ciddi çalışmalardan biri de OECD raporudur. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütünün (OECD) ekonomik, çevresel ve sosyal istatistikleri içeren 2011–2012 raporunda, yüksek kilo ve obezitedeki artışın en önemli halk sağlığı sorunları arasında ilk sırayı aldığını yazmıştı. Raporda obezitenin hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, kalp hastalıkları, astım, kas-iskelet hastalıkları ve bazı kanser türlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda hastalığın risk faktörü olduğu vurgulanmıştı.
KADINLAR VE ERKEKLERDE OBEZİTE
Rapora göre, 15 yaş ve üstü nüfusta obezitenin en çok görüldüğü ülke yüzde 33,8 ile Amerika olurken Amerika’yı yüzde 30 ile Meksika, yüzde 26,5 Yeni Zelanda, yüzde 25,1 ile Şili, yüzde 24,6 ile Avustralya izliyor. Ayrıca obezite oranı Kanada’da yüzde 24,2, İngiltere ve İrlanda’da yüzde 23, Lüksemburg’da yüzde 22,5, Estonya’da yüzde 20,2, İzlanda’da yüzde 20,1 düzeyine ulaşmış durumda. Türkiye ise obezite oranı yüzde 15,2 – 16,9 ile OECD ortalamasının altında kalıyor. Türkiye’de kadınlarda görülen obezite oranı yüzde 18,5 iken erkeklerde görülen obezite oranı da yüzde 12,3 olarak belirtilmiştir. Obezite oranının en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 3,8 ile Kore, yüzde 3,9 ile Japonya. Bu ülkeleri yüzde 8,1 ile İsviçre izliyor. Raporda ülkelerde hızla yayılan obezite oranlarının yıllara dağılımı dikkate alındığında kadınlarla erkeklerin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğine de değinmiş. Mesela; Kadın obezite oranının erkeğe göre fazla olduğu ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Türkiye, Portekiz, Yeni Zelanda, Hollanda, Meksika, İsrail, İrlanda ve Şili bulunuyorken erkek obezite oranının kadına göre fazla olduğu ülkeler ise İsviçre, İsveç, İspanya, Slovenya, İtalya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Yunanistan ve Almanya bulunmaktadır.
TAM BUĞDAY EKMEĞİ ZORUNLU OLACAK
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar 20.Ekim.2012 tarihinde bir basın toplantısı düzenlemişti. Tam buğday ekmeğinin yaygınlaştırılması halinde Türkiye’nin buğday zengini olacağını söyleyen İlkbahar “Normal ekmek üretimi için 100 kilogram buğdaydan 65 kilogram kepeksiz un elde ediliyor ve Tam Buğday Ekmeği elde etmek için ise direkt olarak 100 kilogram buğdaydan 98 kilogram un elde ediyoruz. Bu da yüzde 35’lik buğday miktarı tasarrufu demektir. Yani tüketilen 15 milyon ton buğdayın yüzde 35’i olan yaklaşık 5 milyon ton buğdaya tekabül etmektedir.” diyerek sağlığımız için önemli olan bu ekmeğin ayrıca ekonomik getirisinin de ciddi boyutlarda olduğundan bahsetmişti. Halk sağlığı kadar ülke ekonomisini de gözetmekle yükümlü olan eski adıyla Tarım Bakanlığının kontrolleri ile ekmek satışının yapıldığı her yerde tam buğday ekmeğinin satışı zorunlu olacak. İşin bir diğer boyutu da, bakanlık ne yaparsa yapsın halk sağlığı bireysel çabalarımızla sonuca ulaşacaktır. Sağlıklı bireylerin sağlıklı nesiller yetiştirdiğini unutmayalım !..
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
6 gün önceHABERLER
10 gün önce