Son zamanlarda Bulgaristan’da ırkçılık hortladı, başbakan Boyko Borisov parlamento kürsüsünden haklı olarak ekonomi krizden korkmuyorum, doğal afetlerden korkmuyorum üstesinden gelebiliriz ülkemdeki doğacak olan etnik çatışmadan ciddi bir şekilde korkuyorum ülkemin huzuru için endişelim konuşması çok yerinde. Parlamentoda “Vatanseverler cephesi” ile ne yazık ki “Reform bloğun” bazı milletvekilleri HŞHP ile HÖH milletvekillerin 25 yıldır gündeme getirilmeyen konuları getirmelerinden rahatsız olup parlamento kürsüsünden ırkçılık söylemlerle ülkede gerginlik yaratmaktalar. Vakıf mallarının iadesi görülen mahkeme binaların önünde protestolar düzenlenmekte, camilerin duvarlarına ırkçı yazılar yazılmakta, küstahlık öyle ileri boyutlar aldı camileri kundaklamaya kadar varıldı. En son HÖH merkez binasının önünde park edilen partiye ait araçlar yakıldı. Bulgar medyası olaylara yer vermemesi akıllara soru işaretler bırakmakta devletin kurumları olayları görmezlikten geldiği kanıtında algı yaratmakta.
YARIM YAMALAK DİLİNİ KONUŞAN TÜRK GENÇLİĞİ
Balkan ülkelerinde hatta Avrupa ülkelerinde Bulgaristan’da en çok ikamet eden azınlık bulunmaktadır. Ayrıca Bulgaristan çok uluslu bir devlettir. Bugünkü sınırları içinde Türkler, Romanlar, Makedonlar, Pomaklar, Ulahlar, Ermeniler, Tatarlar, Yahudiler yasal olarak ikamet etmekte. Türkler nüfusun yüzde 10, Müslümanlar ise yüzde 30’unu oluşturmakta. Ne yazık ki Bulgar devleti Türk asıllı Bulgaristan vatandaşlarına seçme ve seçilme hariç hiç bir hak tanımamaktadır. Türkçe anadil eğitimi seçmeli ders programına alınmakta, din dersi zaten verilmemekte. Bu gün Bulgaristan’da yarım yamalak anadilini konuşan dinsiz bir Türk gençliği yetişmekte. Bulgaristan devleti başka ülkelerde ikamet eden Bulgar asıllı vatandaşlarına sahip çıkmaya çalışıyor. Ukrayna’da ikamet eden Bulgar asıllı vatandaşlar kendi dilinde okullarına sahip. Ukrayna devleti Bulgar asıllı vatandaşlarına azınlık statüsünden kaynaklanan tüm haklarını tanımaktadır. Ukrayna devleti Rus ayrılıkçılara karşı azınlıklara tanınan yasasını kaldırma teşebbüsünde bulunduğunda Bulgar devletinden en üst düzeyde itirazlar yapıldı. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Sn. Daniel Mitov Sırbistan ziyaretinde Sırbistan hükümetiyle ülkede ikamet eden Bulgar azınlığın durumunu görüştüler. Bulgar Dışişleri Bakanı Bulgar azınlığın çocuklarına Bulgaristan’da basılan okul kitapların ulaştırılmasının ayrıntılarını ele aldılar. Ayrıca Bulgar azınlığına Bulgarca yayın yapan radyo istendi. Konularla ilgili iki ülke arasında komisyon kurulmasını talep etti Bakan Mitov. Mitov Sırbistan’ın AB üyeliği ancak ülkede ikamet eden Bulgar azınlığının hakları tanımasından geçtiğini vurguladı, Bulgaristan’ın da takipçi olacağını söylemeyi ihmal etmedi.
Bulgaristan AB üyelik yolunda ülkede ikamet eden Türk azınlığı hiçbir engel koymadı. Bulgaristan AB üyesi olduğunda ülkede ikamet eden Türk azınlığın hakları koşulsuz şartsız verileceğine inanılmaktaydı. 2007 itibari Bulgaristan AB üyesi olmasına rağmen ülkede ikamet eden Türk azınlığın seçme ve seçilme hariç haklarını tanımamakta. Bulgar devleti başka ülkelerde ikamet eden Bulgar asıllı vatandaşların hakları verilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunurken kendi ülkesinde ikamet eden Türk azınlığın haklarını vermemek için direnmesi ikiyüzlü politika yürüttüğünün bir göstergesidir. Bir ülkede etnik azınlıklar ikamet ediyorsa ülke huzuru ancak etnik azınlıkların hakları tanınmasından geçtiği unutulmamalıdır.
HABERLER
8 saat önceHABERLER
8 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önce