Yunanistan’la Türkiye arasında gerilen ikili ilişkiler Atina’da Türk bayrağının yakılmasıyla değişik bir boyuta taşındı.
FETÖ üyelerine yataklık yapan Yunanistan’da DHKP/C üyesi Şadi Naci Özpolat’ın Türkiye’ye iadesine ret kararı çıkarken Edirne’de tutuklanan iki Yunan askeriyle ilgili açıklama yapan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamenos, “Türkiye-AB ilişkilerini de etkiler” diyerek Türkiye’yi tehdit etti. NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Rose Gottemoeller’i de bilgilendireceğini açıklayan Kammenos, “Yunan askerleri, Türkiye’den yasadışı mülteci ve göçmen sokmak isteyenlerin izi peşindeydi. Yunan askerleri aynı zamanda Avrupa askerleridir. Dolayısıyla, konu Türkiye-AB ilişkilerini de ilgilendiriyor.” dedi. Ege Denizi’nde Türkiye hâkimiyetindeki adalara Yunan bayrağı çekerek ve yetkililerini göndererek gerginliği tırmandırmaya başlayan Yunanistan’ın yeni hamleleri merakla beklenirken, Türkiye sağduyulu politikasıyla ‘Bekle Gör’ taktiği uyguluyor.
ATİNA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Yunanistan’ın başkenti Atina’da Türk bayrağı yakıldı. Başkent Atina’da aşırı sağ “Hrisi Avgi” (Altın Şafak) Partisi Başkanı, Milletvekilleri ve sempatizanları Vassilisis Sofias caddesinde toplanarak ellerinde Yunan bayraklarıyla Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 500 kişilik grup motorcu bir ekiple birlikte Türkiye aleyhine sloganlar atarak Türk Büyükelçiliği’ne yürümek istedi. Ancak Büyükelçiliğe giden cadde çevik kuvvet ekipleri tarafından araçlarla kapatılarak grubun geçmesine izin verilmedi.
Bunun üzerine aşırı sağcı grup üyeleri Türkiye aleyhine sloganlar atarak Türk Bayrağı’nı ateşe verdi. “Unutmuyorum, intikam alacağım” diyerek slogan atan grup olaysız bir şekilde dağıldı.
YUNAN YARGISINDAN RET
Öte yandan Yunanistan’da mahkeme, başkent Atina’da kasım ayında yakalanarak tutuklu yargılanan terör örgütü DHKP-C üyesi Özpolat’ın Türkiye’ye iadesi talebini reddetti. Atina İstinaf Mahkemesi, tutuklu yargılanan terör örgütü DHKP-C üyesi Şadi Naci Özpolat’a ilişkin Türkiye’nin iade talebine ret karar verdi. Savcı mütalaasında, Özpolat’ın, hakkındaki iade talebinin dışındaki suçlardan da yargılanabileceği ve iadeye ilişkin gerekli koşulların bulunmadığı gerekçesiyle iadenin reddine yönelik görüş verdi.
Mahkeme, savcının mütalaası yönünde karar vererek, iade talebini kabul etmedi.
Yunan yargısı, ocak ayında da bir diğer örgüt üyesi Mehmet Doğan’a ilişkin Türkiye’nin iade talebini reddetmişti. Kasım ayı sonunda Atina’da üç hücre evine düzenlenen operasyonla yakalanan 9 DHKP-C üyesi, “patlayıcı madde ve silah bulundurmak”, “terör örgütü üyesi olmak” ve “sahte belge bulundurmak” suçlamalarıyla tutuklanarak mahkemeye sevk edilmişti.
[reklam]
YUNAN BAKAN’DAN TEHDİT
Bu arada Edirne’de tutuklanan iki Yunan askeriyle ilgili açıklama yapan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kamenos, “Türkiye-AB ilişkilerini de etkiler” diyerek Türkiye’yi uyardı. Savunma Bakanı Panos Kammenos, Brüksel’de yapılan AB Savunma Bakanları Toplantısı’nda mevkidaşlarını son durum hakkında bilgilendirdi. timebalkan.com sitesinin haberine göre: NATO Genel Sekreteri Yardımcısı Rose Gottemoeller’i de bilgilendireceğini açıklayan Kammenos, “Yunan askerleri, Türkiye’den yasadışı mülteci ve göçmen sokmak isteyenlerin izi peşindeydi. Yunan askerleri aynı zamanda Avrupa askerleridir. Dolayısıyla, konu Türkiye-AB ilişkilerini de ilgilendiriyor.” dedi. Kammenos, Yunan askerlerinin avukatlarının, Edirne 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilen tahliye taleplerinde ilginç bir önerinin de yer aldığını söyledi. Yunan askerlerinin tutuklanma nedenlerinden biri Türkiye’de kalıcı bir ikametgahlarının olmamasıydı. Kammenos, avukatların “askerlerin mahkemeleri yapılıncaya kadar Yunanistan’ın Edirne Konsolosluğu’nda kalmalarını” önerdiklerini açıkladı. Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopulos ise “Tsipras, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı ya da Başbakan Binali Yıldırım’ı telefonla arayacak mı?” sorusuna “Gerekirse arayacak. Neden aramasın?” yanıtını verdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanmasına yönelik umutlarını dile getirdiklerini söyledi. Mogherini, “İyi komşuluk, tüm komşular Avrupalı ve özellikle de iki NATO müttefiki olduğunda çok önemli” dedi. Mogherini, AB savunma bakanlarının ortak isteğinin olayın hızlı ve olumlu sonuçlanması olduğunu ifade etti.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
6 gün önceHABERLER
10 gün önce