DOLAR 33,7086 0.2%
EURO 37,0510 0.05%
ALTIN 2.662,040,21
BITCOIN 1935469-1.18847%
İzmir
36°

AÇIK

13:13

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sırbistan ve Kosova arasında yeni gerginlik
1918 okunma

Sırbistan ve Kosova arasında yeni gerginlik

ABONE OL
02/09/2020 13:56
Sırbistan ve Kosova arasında yeni gerginlik
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sırbistan ve Kosova arasındaki gerginliğin adı Djuric

Sırbistan’ın Kosova Ofis Direktörü Djuric’in, Kosova’da gözaltına alınmasıyla Sırbistan ve Kosova arasında yükselen gerginlik üzerine Kosovalı Sırplar harekete geçti. Kosovalı Sırpların yoğun yaşadığı belediyelerin temsilcileri, Mitrovitsa şehrinde bir araya gelerek Sırp Belediyeler Birliği’nin bir an önce kurulması çağrısında bulundu. Kosovalı yetkililerin ülkeye giriş izni vermemesine rağmen bir Sırp buluşmasına katılmak üzere Kuzey Mitrovitsa’ya gelen Djuric’in gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesinin ardından Sırbistan ve Kosova arasındaki yükselen tansiyona Kosova’da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı 10 belediye de dahil oldu. taraflı bağımsızlığını ilan etmesi, iki ülke arasında soruna neden olmuştu.

AB üyelik yolunda ilerleyen Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla 2011’de AB’nin ara buluculuğunda başlatılan diyalog süreci özellikle son yıllarda belirli aralıklarla meydana gelen gerginlikler nedeniyle kesintiye uğradı.

MİTROVİTSA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Sırbistan’ın Kosova Ofis Direktörü Marko Djuric’in, Kosova’nın Kuzey Mitrovitsa şehrinde gözaltına alınmasıyla Sırbistan ve Kosova arasında yükselen gerginlik Kosovalı Sırpları harekete geçirdi.  dunyabulteni.net’e göre: Kosovalı yetkililerin ülkeye giriş izni vermemesine rağmen bir Sırp buluşmasına katılmak üzere Kuzey Mitrovitsa’ya gelen Djuric’in gözaltına alınması ve sınır dışı edilmesinin ardından Sırbistan ve Kosova arasındaki yükselen tansiyona Kosova’da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı 10 belediye de dahil oldu. Kosovalı Sırpların yoğun yaşadığı belediyelerin temsilcileri, Mitrovitsa şehrinde bir araya gelerek Sırp Belediyeler Birliğinin bir an önce kurulması çağrısında bulundu. Daha önce Kosova hükümetini terk edeceklerini açıklayan Sırp Listesi’nin Genel Başkanı Goran Rakic önderliğinde toplanan temsilciler, Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi adına Avrupa Birliği (AB) ara buluculuğunda imzalanan Brüksel Antlaşması’nın en önemli hükümlerinden biri olan Sırp Belediyeler Birliğinin bir an önce kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Kosova’nın Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması adına gerekli adımları atmaması durumunda, Sırp Listesi’nin, söz konusu birliği 20 Nisan tarihinde kuracağını ifade eden Rakic, “2013 yılında imzalanan Brüksel Antlaşması’nın hükümleri doğrultusunda bize verilen yetkilere dayanarak Sırp Belediyeler Birliğini kuracağız. Bu Priştine ile Brüksel’in üzerine düşen bir görev. Herhangi birine karşı kurulması hedeflenmeyen Sırp Belediyeler Birliği, Sırplara, Arnavutlara, Romanlara, Goralılara ve Boşnaklara hizmet edecek bir kurumdur.” diye konuştu. Sırp yetkili Djuric’in gözaltına alınması ve Sırp Listesi’nin Kosova hükümetinden çıkacağını açıklaması üzerine düzenlenen oturum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1999’da Kosova ile ilgili çıkardığı 1244 sayılı karara ithafen sembolik şekilde yerel saatle 12.44’te başladı.

    En az 10 karakter gerekli