DOLAR 32,2023 -0.01%
EURO 35,0081 -0.02%
ALTIN 2.509,650,37
BITCOIN 2158279-0.41671%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

ABD’de felçli insanın beyni ilk kez kablosuz olarak bilgisayara bağlandı

ABD’de felçli insanın beyni ilk kez kablosuz olarak bilgisayara bağlandı

ABONE OL
06/04/2021 05:00
ABD’de felçli insanın beyni ilk kez kablosuz olarak bilgisayara bağlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amerikalı biliminsanları bilim kurgu filmlerini aratmayan bir ilke imza atttı. ABD’deki Brown Üniversitesi ve Providence Veterans Affairs Tıp Merkezi ortaklığında geliştirilen yöntem sayesinde felçli insanların hayatını kolaylaşacak.

IEEE Transactions on Biomedical Engineering adlı bilimsel dergiside yayınlanan habere göre, yüksek bant genişliğine sahip kablosuz beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI), klinik testinden başarılı şekilde geçtiği ifade edildi. Bilim insanları sistemin beyin sinyallerini “tek nöron çözünürlüğünde ve tam geniş bant kesinliğinde” iletebildiğini söyledi.

SADECE DÜŞÜNEREK ROBOTİK PROTEZLERE KOMUT GÖNDERİLECEK

Felçli kişilerin sadece düşünerek bilgisayar ekranlarına yazı yazıp, komut vermeye veya robotik protezleri kullanmalarına olanak tanıyan yeni BCI (kablosuz beyin-bilgisayar arayüzü) ilk kez insan beynine bağlandı. Uygulamada, BrainGate adı verilen teknolojinin klinik denemesinde bir kişinin beyin motor korteksine bağlanan küçük bir verici yer alıyordu.

EN DİKKAT ÇEKİCİ SİNİRSEL ARAYÜZ TEKNOLOJİSİ

Dergide yer alan haber

SİSTEMLE BİRLİKTE BEYİN AKTİVİTELERİ KONTROL ALTINDA

Uygulamanın amacını sıralayan uzmanlar, hareket etme yeteneğini kaybeden insanlar için bağımsızlığı geri kazanmaya yardımcı olan tamamen implante edilebilir bir kablosuz intrakortikal sistemi olduğunu dile getirdi. Brown Üniversitesi’nde görevli mühendislik profesörü Leigh Hochberg uygulama ile ilgili yaptığı açıklamada, “Uyguladığımız sistem sayesinde beyin aktivitesini evde ve daha önce neredeyse imkansız olacak kadar uzun süreler boyunca takip edebiliyoruz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı

Haberler.com

    En az 10 karakter gerekli