ABE NİÇİN TOPLANDIK?
Genç çiftlerin mutluluk adına yuva kurmak için atmış oldukların ilk adımlardan bir tanesi de nişan törenidir. Hazırlıklar yapılır, davetiyeler basılır. Tüm eş dost akraba hepsi bir arada toplanır. Tabii ki adettendir. Öncelikle erkek tarafından aile içinde saygı gören bir büyük tarafından küçük bir konuşma ile nişan yüzükleri takılır. Anlatacağımız hikâye bu konu ile ilgilidir. Makedonya’dan Tikveş ve Kavadar’dan gelen ailelerin bir çoğu İzmir Gültepe semtine yerleşmişlerdir. Şengül’lerden Gimnaziya Memet’te orada ikamet etmektedir.
Gimnaziya Mehmet Makedonya’da Gimnaziyayı( Ortaöğretim) bitirdiği için ona bu lakap takılmıştır.
Bu özelliğinden dolayı Gültepe’de ne zaman düğün, dernek, nişan olsa Gimnazya Mehmet’e taktırırlardı.
“Ade Gimnazya Memet kalk konuş. Nişan yüzüklerini tak” derlerdi.
Mehmet de kültürlü aynı zamanda. Yüzükleri takar, makas elinde kurdeleyi kesmeden önce kültürünü konuşturmaya başlardı.
“Sevgili misafirler. Şimdi biz bu iki gencin nişan yüzüklerini takmak için burada toplanmış bulunuyoruz. Biliyorsunuz ki bu iki genç aile kuracaklardır. Gimnazya Memet bu. Mikrofonu eline aldı mı kolay kolay bırakmaz başlar anlatmaya…
Aile toplum hayatımızın temel dinamiklerinden biridir. Modern hukukta aile karı-koca ve evlenmemiş çocuklardan oluşmaktadır. Diye devam eder.
Ama davetlilerin birçoğu Gimnaziya Memet’in ne demek istediğini pek anlamaz!
Gün gelir Gimnazya Memet’in bu tür konuşmalarından sıkılan çevre halkı, daha sonraki Nişan ve düğünlerde başkalarının da konuşması gerektiğini düşünürler.
Yine bir düğün akşamı toplanmıştır Gültepeliler. Yüzükler takılacaktır. Gimnazyalı Memet bu kez davet edilmemiştir.
Sorun yüzükleri kimin takacağı…
Düğündeki yaşlılardan biri ” Yüzükleri Yanık Ömer taksın”der.
Yanık Ömer’de yeni gelen göçmenlerden biri olduğu için tam Türkçeyi kavrayamamıştır. Yanık Ömer ittir, kaktır zorla düğün sahnesine çıkartılır.
Yanık Ömer o kadar kalabalığın önünde ne konuşacağını bilemez, kestirmeden atar ve şöyle der.
“A be niçin tuplandik biliy misinız ? İşte gelin, işte güvey. İşte elimde de yüzükler. Uzatmaya gerek yok te taktım u ka” der ve kordeleyi keser. Bu kısa ve öz konuşmadan sonra davetlilerinde büyük beğenisini toplayan Yanık Ömer,
Gimnazyalı Memet’in pabucunu dama atmıştır. Artık Gültepe’de nerede düğün nişan varsa, Yanık Ömer konuşmacı olarak oraya davet edilir.
TUSPAĞA HAYRİ
Trakyalılar özellikle İskeçe tarafından gelenler, birbirlerine lakap takmayı çok severler. Bunlardan bir tanesi de Tuspağa hayri’dir.
Akşama misafiri gelecek olan Tuspağa Hayri, alışverişe çıkar. Yolda bir arkadaşı denk gelir. Ayaküstü sohbete başlarlar.
-N’parsın ba Tuspa?
– Ne olsun iş güç be ya
– Akşam akşam nere gidersin büle acele acele Tuspaa?
– Akşama misafirim gelecek ba. Allah ne verdiyse alacağım ilave bir şey. Biraz da tatlici Osman’a uğrayacam.
– Ne tatlısı alacaksın ba Tuspa?
– Ne olacak tabi ki bol şuruplu TulumBaaaaa !
HABERLER
20 saat önceHABERLER
20 saat önceKÖŞE YAZARLARI
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önce