Türk mutfağı ile Balkan ülkeleri mutfakları neredeyse birebir aynıdır. Özellikle bazı yemeklerin isimleri bile ya aynı yada çok yakın. İşte ülkeler ve yemekler:
Hırvat Mutfağı
- Sarma
- Sucuk (Suduk)
- Poğaça (Pogaça)
- Baklava
Yunan Mutfağı
- Börek – Boureki
- Dolma – Dolmades
- Fava
- Cacık – Caciki
- Patates Salatası – Patata Salata
- Tarhana – Trahana
- Bamya – Bamies
- Taze Fasülye – Fasolakia
- Musakka – Moussaka
- Baklava
- Lokum – Lokumi
- Çörek – Çoureki
- Rakı – Uzo
- Köfte – Keftedes
- Döner – Giros
- Kurabiye – Kurabiyedes
- Lokma – Lokumades
- Pağaça – Bogatsa
- İşkembe Çorbası – Patsas
- Mercimek Çorbası – Fates
Romanya Mutfağı
- Sarma
- Pilav – Pilaf
- Musakka – Mousakka
- Helva – Halva
Bulgar Mutfağı
- Turşu – Turşiya
- Tarator
- İşkembe Çorbası – Şkembe Çorba
- Paça
- Musakka – Mosakka
- Güveç – Gyuveç
- Sarma – Sarmi
- Kebap – Kebapçe
- Kavurma – Kavarma
- Sucuk – Soujouk
- Kaşar – Kaşkaval
- Helva – Halva
- Kadayıf – Kadaif
- Baklava
- Tulumba Tatlısı -Toulumbiçki
- Kek – Kozunak
- Komposto – Kompot
- Rakı – Rakia
- Boza
- Ayran
Makedonya Mutfağı
- Avcar – Ajvar
- Kebap – Kebapi
- Boza
- Dolma
- Güveç
- Helva – Halva
- Kaçamak
- Kaymak
- Musakka – Mousakka
- Sarma
- Rakı – Rakia
- Tarator – Taratur
- Tulumba
- Turşu – Tursu
- Türk Kahvesi
- Türlü – Turli Tava
- İşkembe Çorbası – Şkembe Çorba
- Börek – Burek
- Salep
Arnavutluk Mutfağı
- Patlıcan Salatası
- Dolma
- Patates Salatası
- Tarator
- Börek
- Helva (Halve)
- Lokum (Llokume)
- Kadayıf (Kadaif)
- Muhallebi
- Sütlaç (Sultjash)
- Revani (Rovanie)
- Baklava
- Şekerpare (Sheqerpare)
- Kek
- Kurabiye (Gurabie)
- Boza
Bosna Mutfağı
- Soğan Dolması
- Tarhana
- Börek (Burek)
- Sarma
- Pilav
- Sucuk (Sudjuk)
- Musakka (Musaka)
- Bamya (Bamija)
- Güveç ( Duvec)
- Kaçamak
- Turşu (Tursu)
- Kaymak (Kajmak)
- Baklava
- Lokum
- Kadayıf (Kadaif)
- Pekmez
- Helva (Halva)
- Tulumba (Tulumbe)
- Sütlaç (Sutlijas)