Balkan ülkelerindeki cazip ticaret imkanlarından yararlanın

1 Mayıs 2024 - 15:40

24. Dönem AK Parti İzmir Milletvekili Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (BASAM) Başkanı Balkan Günlüğü Gazetesi İmtiyaz Sahibi

(AA) Rifat SAİT

Balkan ülkelerindeki cazip ticaret imkanlarından yararlanın

Son Güncelleme :

23 Ekim 2022 - 20:53

1.168 okuma


(Last Updated On: 23/10/2022)

Balkan Günlüğü Gazetesi

URL: https://balkangunlugu.com.tr/
Rifat Sait

Cazibesi nedeniyle son günlerde Balkan ülkelerine ticari ziyaretlerde belirgin artışlar var. Bu konuda birlikte seyahatler için talep ve ricalar alıyoruz. İçişlerindeki yoğunluğu attığımız ölçüde Balkanlara gitmeyi sürdüreceğiz. Nitekim geçen hafta İstanbul ve İzmir’deki iş adamlarımızla birlikte K. Makedonya, Kosova ve Arnavutluk’u kapsayan 6 günlük bir iş seyahatindeydik. Oldukça güzel ve bereketli bir ziyaret oldu. Önümüzdeki aylarda Sırbistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek ve Slovenya’yı ziyaret planlarımız var. Bu ziyaretlerin dış ticaretimize oldukça önemli faydaları var. İnşallah vakit buldukça devam edeceğiz.

.
Türk yatırımlarının ortalama %5’i Balkanlar’a gidiyor; Romanya ihracatta başı çekerken, ithalatta Yunanistan ön planda. Türkiye’nin Bölge’de en fazla yatırıma yöneldiği ülkeler Romanya, Hırvatistan ve Bosna Hersek’tir. Türkiye’nin, 12 Balkan ülkesi ile arasındaki ticaret hacminin 24 milyar dolara ulaştığı vakidir. Balkan ülkelerinin ihracat hacmi ise 500 milyar doların üzerinde.
Balkan ülkeleri ile dış ticaretimize birkaç istatistiki rakam vermek istiyorum.

.
Türkiye’nin Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan ile ortalama yaklaşık 1’er Milyar Dolar toplamda ise 3 Milyar dolar dış ticaret hacmi bulunuyor. Sırbistan’da 700 kadar Türk firması proje yürütüyor.
Ziyaret ettiğimiz Balkan ülkelerinden Kosova 2022 Yılı Ocak – Ağustos Döneminde En Çok İthalatı Türkiye’den Gerçekleştirmiştir. Kosova Merkez Bankası 2022 yılı Ocak – Ağustos dönemi verilerine göre ilk sekiz ayda ülkenin toplam ithalatı 3,67 milyar Avro olarak gerçekleşmiştir.

.
Ziyaret ettiğimiz diğer Balkan ülkesi Kuzey Makedonya’nın enerji ihtiyacı üst düzeydedir. K.Makedonya ’da önümüzdeki aylarda ortaya çıkabilecek enerji krizine karşı tedbirler almaya devam etmektedir. 30.04.2023 tarihine kadar geçerli olacak şekilde ülke genelinde “enerji alanında olağanüstü durum” ilan edilmiştir. Bu ülke ile enerji işi yapılabilir.
Ünlü Türk düşünür ve yazarı Gaspıralı İsmail bey’in İşte, dilde ve fikirde birlik sloganıyla nam salmıştır. Dikkat ederseniz önce işte birlik diyor. Türk dünyası ve Balkanlarda önce iş birliği (Ticaret) yapacağız ardından dilde (Türkçede) ve sonra fikirde birleşeceğiz. Gaspıralı İsmail çıkarttığı Türcuman isimli gazeteyle tüm Türk Dünyasına Türkçe bir gazete hizmeti vermişti. Gazetemiz Balkan Günlüğü ise Balkan ülkelerine Türkçe bir gazete sunmanın hizmetini veriyor.

.
Balkan ülkelerine ticaret yapmak isteyen dostlarımız bizi arayıp sorular soruyorlar. Sorulara verdiğimiz cevapları bu makalemizde toplayıp merak edenlerin istifadesine sunmak istedik. Balkan ülkelerine neden ticaret yapılmalı, ne gibi avantaj ve imkanlar var? Detaya girip başınızı ağrıtmadan kısaca maddeler halinde sunmak istiyorum. Detay merak edenler bize yazıp sorabilirler. Farklı sorular da olursa bize rifatsait@gmail.com mail adresimizden ulaşıp sorularınızı sorabilirsiniz.
.
Balkan ülkelerinden bazılarında yayınlanan ihale ve alımlarla ilgili linkler aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/post/15146

https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/post/15265

https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/post/15281

https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/post/15123

https://dtybs.ticaret.gov.tr/blog/post/14942/

.

Balkan ülkeleri ile neden dış ticaret yapılmalı, avantajları ve teşvikleri nedir?

.

1- Balkan ülkelerinin bazılarında kurulmuş Türk Ticaret odaları var ve teknik destek veriyorlar. Kosova’da (Kosova-Türk Ticaret odası KTO) , K.Makedonya ‘da ( Makedonya Türk ticaret odası -MATTO) ve Arnavutluk’ta (Arnavutluk Türk Ticaret odası (ATTSO) )
2- Bir çok Dünya ülkesinde olduğu gibi Balkan ülkelerinde de hizmet veren T.C.Ekonomi Bakanlığımıza bağlı Ticaret Müşavirliklerimiz bulunuyor.
3- DEİK ve MUSİAD gibi kuruluşların önemli destekleri var.
4- Döviz kuru olarak TL’nin ucuzlaması ihraç ürünlerimizin fiyatını düşürdü.
5- Bir çok Balkan ülkesinde yatırımcılara yer tahsisi ve vergi avantajları var.
6- Bazı Balkan ülkelerinde dış yatırımcılara vatandaşlık veriliyor.
7- T.C. Ekonomi Bakanlığımızın Sağlık, Eğitim, Bilişim ve Sinema sektöründe önemli teşvik ve destekleri var.
8- Başta Kosova olmak üzere bazı Balkan ülkelerinden ABD ve AB ülkelerine yapılan ihracatlarda kota uygulanmıyor, vergi alınmıyor. Yarı mamul olarak Balkan ülkelerine gönderilecek Türk ürünleri buralardan o ülke menşei ile Amerika ve AB ülkelerine kolaylıkla ihraç edilebilir.
9- Balkan ülkeleri bize çok yakın. Bu yüzden navlun ve lojistik maliyetleri düşük.
10- Birçok Balkan ülkesi aynı zamanda AB ülkesi (Hırvatistan, Yunanistan, Slovenya, Bulgaristan, Romanya) veya AB aday ülkesi.
11- Türkiye’nin son günlerde Rusya ile yakın ilişkileri, enerji nakli ve tahıl koridoru büyük avantaj.
12- Bazı Balkan ülkeleri ile stratejik anlaşmalarımız var, çifte vergilendirmeyi engelleyen ve vergi avantajları olan ülkeler ile dış ticaret yapılabilir.
13- Balkan ülkelerinde çok sayıda Türk ve akraba topluluğu dediğimiz Arnavut, Boşnak, Pomak, Torbeş gibi kardeşlerimiz var. Tüketim tercihleri benzerlik gösteriyor.
14- Balkan ülkelerine karşı tarihi ahde vefamız var.
15- Balkan ülkelerinde Türkiye ve Türk ürünleri tanınıyor ve seviliyor, Türkçeyi çok sayıda kişi azami ölçüde biliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Hüseyin Ahmetoğlu 10/11/2022 / 14:00 Cevapla

Emeğine yüreğine sağlık başarıların daim olsun inşallah