Romanya’nın Başkenti Bükreş’te düzenlenen Balkanlar Türk Ekonomi Forumu’nda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni, ÇTSO Başkanı ve TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Dursun Ali Tever temsil etti. 12 ülkeden işadamı ve üst düzey bürokratın katıldığı Forum’da bir konuşma yapan Başkan Tever, Balkan ülkelerine tarihi bir öneri de getirdi. Tever, Balkan ülkeleri borsalarının İstanbul Borsası Şemsiyesi altında birleşmesinin, bu ülkelerin finansal ekonomilerinin finansal derinliğini arttıracağını söyledi.
Aynı zamanda TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi olan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Ali Tever, Romanya’nın Başkenti Bükreş’te düzenlenen Balkanlar Türk Ekonomi Forumu’nda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni temsilen katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na vekaleten foruma katılan Tever, burada katılımcılara yönelik bir konuşma da gerçekleştirdi.
12 ÜLKEDEN KATILIM
Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Kosova, Makedonya, Slovenya ve Yunanistan’dan çok sayıda işadamı ve bürokratın katıldığı toplantıda Türkiye-Romanya ticari ilişkilerine dikkat çeken Başkan Tever, bugün itibariyle Romanya’da 7 bin tane Türk Şirketi ve 15 bin civarında Türk işadamının faaliyet gösterdiğini vurgulayarak “Bugün Romanya’da 7 bin civarında Türk şirketi, 15 bin civarında Türk işadamı faaliyet gösterirken, Romanya’daki Türk yatırımları 5,5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Buna mukabil 135 Romen şirketi de Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Diğer taraftan, her iki ülkede giderek güçlenen siyasi irade sayesinde, Sayın Romanya Cumhurbaşkanının Aralık 2011’de ülkemizi son ziyaretinde Sayın Cumhurbaşkanımızla stratejik Ortaklık Belgesi’ne imza attılar. Bu imzalar bizleri daha ileri ekonomik entegrasyon için çalışmaya motive ediyor. Güneydoğuda Avrupa ekonomisinin yükselen gücü Romanya ile işbirliğini esas alan, güçlü ve çeşitlendirilmiş bir ekonomik işbirliği tesis etmek istiyoruz. TOBB olarak düzenlenen Türkçe Konuşan Girişimciler programına, her sene Romanya’dan ve Balkanlardan aktif katılım olması gelen konuklarımızın memnuniyeti ve başarısı, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluğun en önemli göstergesidir. Bu anlayışla, Dış ekonomik ilişkiler kurulu (DEİK) bünyesinde giderek daha da güçlenen (DTİK) Dünya iş Konseyini kurduk. Bir çok meslektaşımız bu topraklarda ekmeğini kazanıyor, istihdam yaratıyor ve bulundukları ülkelerin ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Dünya Türk iş Konseyinin değerli üyeleri (DTİK) Türkiye ile Romanya arasında en güçlü bağlardan birini oluşturuyor. Bizlerin kaderini, ayrılmaz bir parçası olduğumuz Balkan coğrafyasının yanı sıra, Karadeniz havzası birleştiriyor. Karadeniz ve Balkanların İki dost ülkesi olarak, bölgemizi küresel ekonomiye entegre olmuş bir refah alanına çevirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda, komşumuz Romanya ve bölgemizin sunduğu imkanları birlikte değerlendirmek istiyoruz. Balkanlardaki meslektaşlarımızın da aynı idealleri bizlerle paylaştığını görüyoruz ve mutlu oluyoruz. Nitekim (AB) Avrupa birliği ülkelerinin ekonomileri üzerinde kara bulutlar dolaşırken aramızdaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve çeşitlendirmekten başka çaremiz bulunmuyor. Balkanlarda, arzuladığımız ekonomik işbirliği seviyesine ulaşmak ileri adımlar atmamız gerekiyor. Özellikle ülkelerimiz arasındaki lojistik altyapısının güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.” İfadelerini kullandı.
BALKANLARDAKİ EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞIMIZ
Türkiye ile Romanya arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çerkezköy TSO Başkanı Tever “NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olarak küresel toplumun onurlu bir üyesi olan Romanya, ekonomik başarısıyla dikkat çekiyor. Son 10 Yılda 62 Milyar dolar küresel sermaye çeken Romanya, ihracat artışında da önemli bir atılım gerçekleştirdi. Ülkelerimiz arasında yüzlerce yıl öncesine dayanan güçlü tarihi ve kültürel bağlar var. Yüzyıllar boyunca aynı topraklarda yan yana yaşadık. Birçok örf ve adetimiz, hatta müziklerimizde bile ortak benzerlikler göstermektedir. Türkiye ve Romanya arasındaki ilişkilerden dolayı, Romanya ülkemizin Balkanlardaki en büyük ticaret ortağı oldu. Türkiye ise Romanya’nın dördüncü büyük ihracat pazarı haline gelmiştir. Türk müteahhitleri Romanya’da bu güne kadar 6.1 milyar dolar değerindeki 166 projeyi başarıyla tamamlayarak gelecekteki işbirliklerinin teminatı oldular. Yatırım ilişkilerinde de başarıyı yakaladık. Bu bağlamda, Pendik-Köstence Ro-Ro Hattı’nın çalışmaya başlamasını verimli bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Yılda 30 bin araç taşıma kapasitesine sahip bu hat, bizlere ciddi bir maliyet avantajı sağlayacak, ülkelerimiz arasında daha fazla ticaretin önünü açacaktır. Ayrıca, Romanya’nın çok büyük bir su taşımacılığı potansiyeli olduğunu biliyoruz. Bu konuda oluşturulacak ortaklıklar ve Tuna Nehri havzasında harekete geçirilecek işbirliği alanları, ülkelerimize önemli faydalar sağlayacaktır. Bu kapsamda, Tuna Nehrinin Kirlenmesinin Karadeniz’de yarattığı olumsuz etkilerin giderilmesi için ortak projeleri kararlılıkla hayta geçirmemiz gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum.” Diye konuştu.
TÜRKİYE DIŞA AÇILAN KAPIMIZ
Türkiye’nin de bugün bölgesinde söz sahibi önemli bir ekonomik güç haline geldiğine dikkat çeken Dursun Ali Tever “Lojistik altyapısında sağlanacak iyileştirmelerle, Romanya’nın Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu bölgelerine açılan kapısı da Türkiye olacaktır. Güçlü ekonomik ve siyasi bağlarımız olan bu bölgelerde Romanya ile birlikte yeni işbirliklerini hayata geçirmeyi hedeflediğimizi de önemli ifade etmek istiyorum.” Dedi.
BALKAN BORSALARI İSTANBUL’DA BİRLEŞMELİ
Romanya ile Türkiye arasındaki ikinci önemli işbirliği alanının enerji yatırımları olduğunu belirten Tever “Dışa Enerji kaynaklarında dışa bağımlı iki sanayi ülkesi olarak, enerji arz güvenliğimiz için ortak projelere hız vermeliyiz. Türk ve Romen iş dünyalarının dikkatini, Karadeniz’deki rüzgar enerjisi, güneş enerjisi ve dalga enerjisi potansiyeline çekmek istiyorum. Bu alanlarda yapılacak ortak yatırımlar, ülkelerimizin gelişmesi için kritik öneme sahiptir. Diğer bir işbirliği alanı ise finansal etkileşimin güçlendirilmesidir. İstanbul girişimcilik ruhunun yeşerdiği bir şehirdir. Dünyanın küresel finans merkezlerinden biri haline gelen İstanbul, bölge borsalarını İstanbul Borsası şemsiyesi altında birleştirmeye hazırdır. Frankurt ve New York Borsaları arasındaki birleşme nasıl gerçekleştiyse, Bizlerde Balkan borsaları arasında da birleşmenin olabileceğine inanıyoruz. Böylelikle ülkelerimiz arasında finansal etkileşim ve ekonomilerimizin finansal derinliği artacaktır.” Diyerek, Balkan ülkelerine tarihi bir öneri getirmiş oldu.
Kaynak:www.cerkezkoybakis.com.tr
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
9 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce