Batı Trakya Türk Azınlığı FUEN 2015 Kongresi’ne Ev Sahipliği Yaptı

2 Mayıs 2024 - 12:50

Batı Trakya Türk Azınlığı FUEN 2015 Kongresi’ne Ev Sahipliği Yaptı

Batı Trakya Türk Azınlığı FUEN 2015 Kongresi’ne Ev Sahipliği Yaptı
Son Güncelleme :

29 Mayıs 2015 - 1:15

255 okuma
(Last Updated On: 02/09/2020)

GÜMÜLCİNE/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Batı Trakya Türk Azınlığı için tarihi nitelikteki FUEN 2015 Kongresi’ne 20 ülkeden, 30 azınlık kuruluşundan yaklaşık 150 kişi katıldı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi, Avrupa Ulusları Federal Birliği(FUEN)’nin 2015 Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Gümülcine’de düzenlenen kongreye FUEN üyesi yaklaşık 20 ülkeden, 30 azınlık kuruluşunun 150 temsilcisi katıldı. FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu(BTTADK) Başkanı ve İskeçe Faziletli Müftüsü Ahmet Mete açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.  FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen konuşmasında, bir ülkede azınlıkların durumunun o ülkede demokrasinin hangi düzeyde yaşandığının göstergesi olduğunu belirterek, “Azınlıklara nasıl davrandığını bana göster, senin ne kadar demokratik olduğunu söyleyeyim” dedi.

YÜZDE 3’LÜK SEÇİM BARAJI

“Avrupa’da Ulusal Azınlıkların Siyasi Temsil Sorunu” başlıklı ilk oturumda FUEN Başkan Yardımcısı ve Romanya Macarları Demokratik İttifakı (RMDSZ) Uluslararası Sekreteri  Lorant Vincze’nin moderatörlüğünde Romanya Macarları Demokratik İttifakı (RMDSZ) Başkanı Hunor Kelemen, AP Milletvekili Herbert Dorfmann(İtalya), AP Milletvekili Csaba Sógor(Romanya) mensubu oldukları azınlıkların siyasi alanda temsil edilmelerine ilişkin sorunları aktardılar. Bu oturumda konuşan Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temel sorunlarını aktardı, siyasi alanda bağımsız adaylara yönelik yüzde 3’lük seçim barajının son derece anti demokratik bir uygulama olduğunu söyledi.

60 BİN BATI TRAKYA TÜRKÜ’NÜN VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMASI

FUEN Başkan Yardımcısı ve Sydslesvigsk Forening (SSF) Eski Başkanı Dieter Paul Küssner’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Mevcut Durumu” başlıklı oturumda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din alanındaki özerk yapısı Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi(BAKEŞ) Genel Müdürü Pervin Hayrullah ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Ali Hüseyinoğlu tarafından dile getirildi. Yunanistan İnsan Hakları Birliği Üyesi Avukat Halil Mustafa 1955-1998 yılları arasında uygulamada olan ve yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türkünün vatandaşlıktan çıkarılmasına yol açan Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi konusunda sunum yaptı. Trakya Demokritos Üniversitesi Uluslararası İktisadi İlişkiler ve Kalkınma Bölümü yüksek lisansına sahip ekonomist Onur Mustafa Ahmet ise Batı Trakya’nın ekonomik yapısı ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sosyo-ekonomik durumu hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

KARŞILIKLI GÜVEN VE SAYGI

FUEN Başkan Yardımcısı ve ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu’nun moderatörlüğünde “Azınlık Hakları Uzmanları: Tecrübeler ve Çözüm Önerileri” başlıklı oturumda Uluslararası Sınır Tanımayan İnsan Hakları (HRWF Int’l) Direktörü Willy Fautre, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın acil çözüm bekleyen sorunlarını aktardı. Fautre, Yunan devleti ile azınlık arasında uzun vadeli bir çözüm için öncelikle karşılıklı güven ve saygı oluşturulması gerektiğini kaydetti. Makedonya Üniversitesi Balkan, Slav ve Doğu Dilleri  Bölümü Öğretim Üyesi olan Yunanistan’ın azınlık hakları konusuna bakışını ve Yunanistan’da azınlıkların durumunu çok iyi bilen Kostas Çiçelikis, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hukuki statüsü ve uygulanan politikaların ardındaki ideolojik yapıyı aktardı. İstanbul Rum Azınlığı Üyesi Yazar ve Köşe Yazarı Herkül Millas ise Yunanistan ve Türkiye’deki Batı Trakya Türk Azınlığı ile İstanbul Rum Azınlığı’nın gerçek anlamda özerkliği konusunu gündeme taşıdı,  İstanbul Rum Azınlığı üyesi olarak kişisel deneyimini paylaştı.

MAKEDON AZINLIĞIN SORUNLARI

“Flensburg’dan Gümülcine’ye İnişler ve Çıkışlar – Avrupa’da Azınlık Korunmasında Bir Yıl” başlıklı beşinci oturumda Edessa Eğitim ve Kültür Hareketi Başkanı Eugenia Natsoulidou, Yunanistan’daki Makedon azınlığının ve Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı Rodos ve İstanköy Türklerinin sorunlarını dile getirdi. “Rodop Rüzgarı Dergisi”  sahibi İbrahim Baltalı, “Batı Trakya’da Osmanlı mirası anıt ve tarihi eserlerin tahrip edilmesi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

FUEN’DEN İKİ KARAR

FUEN Delegeler Kurulu gerçekleştirildi. Burada ABTTF, BTAYTD ve DEB Partisi’nin Batı Trakya Türkleri heyeti olarak sunduğu karar metninde Yunan makamlarından kronikleşmiş sorunları çözmesi için adım atması istendi. İkinci olarak Yunanistan’da azınlık haklarının durumu konusunda FUEN tarafından sunulan ve delegelerin oyuyla  kabul gören metinde  Yunanistan’dan Avrupa Konseyi Ulusal Azınlıklar Çerçeve Sözleşmesi ile Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı’nı onaylamasını ve ulusal azınlıkların korunması için politika standartı oluşturması talep edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.