AA
LONDRA (AA) – Alp, Türkiye’de pak güç, altyapı ve farklı dallardaki projelere yönelik bugüne kadar 3,6 milyar sterlinlik süreç hacmi gerçekleştiren UKEF’in ileriye dönük planlarını AA muhabirine anlattı.
Türkiye’de UKEF’in daha evvel değerli demir yolu ve güneş gücü projelerine takviye olduğunu söyleyen Alp, kelam konusu güneş gücü projesinin, Türkiye’nin ve hatta dünyanın sayılı büyük süreçlerinden biri olduğunu anımsattı.
Alp, kelam konusu projelere katkı sağlanmasıyla Türkiye ve İngiltere’deki taraflara sağlanan avantajlar sayesinde projelerin daha süratli ilerlediğini lisana getirdi.
UKEF’in Türkiye’deki projelere hala çok büyük bir ilgisi olduğuna işaret eden Alp, “Yenilenebilir güç, altyapı, sıhhat, havacılık, kimya, tarım ve teknoloji, üzerinde durduğumuz kıymetli dalların başında geliyor. UKEF, Türkiye’de süreç yapma iştahı olan ve buradaki projeleri desteklemeye hazır bir kuruluş. Bu kapsamda, Türkiye için 2 milyar sterline kadar kredi finansman garantisi limitimiz mevcut. Pak güç ve altyapı başta olmak üzere, birçok dalda bu limitimizi kullanmak istiyoruz.” diye konuştu.
Alp, projelerin desteklenmesinde İngiliz ihracatçıları için nasıl bir iş hacmi oluşacağı ve ihracat içeriği ehemmiyet kazanırken, Türkiye’deki şirketlere 14-18 yıla kadar çıkan uzun vadelerde kredi finansman garantisi sağlayabildiklerini söyledi.
Türkiye’deki projelerin içeriği kıymetlendirilerek ilerlenebilecek fırsatların olduğuna işaret eden Alp, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu açıdan, 2025 bizim için de kıymetli bir yıl. Türkiye piyasasında faaliyetlerimizi devam ettireceğiz. Güç bizim için değerli bir açılım. Pak güç projelerini değerlendirmeye ve onları desteklemeye olabildiği kadar devam edeceğiz. Kelam konusu 2 milyar sterline kadar olan kredi garanti limitimizi en uygun formda planlanan projelerde kullanmaya çalışıyoruz.”
Alp, Türkiye’deki projelere ek olarak, UKEF’in Türkiye ile üçüncü ülkelerde işbirliğini geliştirmeyi planladığını aktardı.
Özellikle dünyanın en yeterli 250 inşaat firması ortasında 40’ının Türk olması ve UKEF’in Türkiye’de bu şirketlerle tecrübesinin bulunmasının bu planları desteklediğini kaydeden Alp, “Türkiye ile olan müspet işbirliğinin diğer ülkelerde de genişleyerek artmasını destekliyoruz. Bu bağlamda Sırbistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Irak üzere ülkelerde işbirliği imkanlarını kıymetlendiriyoruz.” tabirlerini kullandı.
UKEF’in Türkiye’de desteklediği projeler
Ağustosta, UKEF ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) garantörlüğünde, Kalyon Güç’ün 390 megavatlık güneş gücü santraline İngiliz Standard Chartered Bankası tarafından 249 milyon avro kredi verileceği açıklanmıştı.
Geçen yıl, memleketler arası ihracat kredi kuruluşları, UKEF öncülüğünde Yerköy-Kayseri Süratli Tren Sınırı için 1,2 milyar avro finansman sağlamıştı.
UKEF, 2023’te, 286 kilometrelik yüksek süratli elektrikli demir yolu inşaatını desteklemek için 781 milyon avro kredi finansmanı sağlanması üzere J.P. Morgan, ING Bank ve BNP Paribas’ın yanı sıra reasürans sağlayan İtalyan ve Avusturyalı ihracat kredisi kuruluşları SACE ve OeKB ile ortaklaşa çalışmıştı.
Daha evvel de Kalyon Karapınar Güneş Gücü Santrali’nin inşası için de şirketle UKEF, JP Morgan Chase Bank, Denizbank, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Türkiye Vakıflar Bankası ortasında 12 yıl vadeli toplam 812 milyon dolarlık finansman mutabakatı imzalanmıştı.
Muhabir: Nuran Erkul Kaya
HABERLER
7 gün önceHABERLER
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
15 gün önceKÖŞE YAZARLARI
21 gün önce