Bosna-Hersek Neden Çekimser Oy Kullandı!

4 Mayıs 2024 - 15:33

Bosna-Hersek Neden Çekimser Oy Kullandı!

Bosna-Hersek Neden Çekimser Oy Kullandı!
Son Güncelleme :

24 Aralık 2017 - 11:30

263 okuma
(Last Updated On: 02/09/2020)

BM Genel Kurulu’ndaki tarihi oylama sona erdi. ABD’nin ‘Kudüs’ün İsrail’in Başkenti’ kararına karşı BM’ye sunulan Kudüs tasarısı kabul edildi. Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. Oylamaya 172 ülke katıldı.

172 ülkenin katıldığı oylamadan çıkan sonuçla birlikte, ABD lideri Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan karar, yasa dışı olarak tanındı.

BOSNA HERSEK ÇEKİMSER OY KULLANMASININ NEDENİ !

Bosna Hersek’teki Cumhurbaşkanlığı Konseyi 3’lü sistemle yönetiliyor. Bir Boşnak, bir Hırvat ve bir Sırp’tan oluşan konseyden, Bosna Hersek adına bir karar çıkabilmesi için 3’ünün de aynı yönde oy vermesi gerekiyor.

Bosna Hersek’in, Kudüs oylamasındaki oyunun Evet veya Hayır olabilmesi için 3 liderin de oy birliğinde bulunması gerekmekedir. Bu oylamada, Hırvat liderin çekimser oy kullanması, otomatik olarak Bosna Hersek’in kararını  çekimser yaptı.

Sırp Cumhuriyeti ve İsrail ilişkisine baktığımızda da Sırp federasyonu Başkanı Dodik’in zaten  israil’i desteklediği bilinmektedir.Sırp Cumhuriyeti İsrail ile diplomatik ilişkiler yürütmektedir.

Dodik oylama öncesinde Cumhurbaşkanligindaki Sırp üyesine bir yazı gönderdi ve o yazıda israili destek yönünde yazılar  yazmaktaydı.Dolasıyla kulanılacak oy zaten Hayırdı ama bu mektup gelmeden önce Bosna Hersek Başkanlığı tarafsızlık kararı aldı çünkü Hırvat  liderin çekimser oy kullanması, otomatik olarak Bosna Hersek’in kararını  çekimser yapmış oldu.Tek başına Boşnak Lider Bakir İzetbegoviç’in kulanacağı evet oyu malesef yetersiz kalmış oldu.

RET VE ÇEKİMSER OY KULLANAN ÜLKELER

Tarihi oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı.

Oylamada ABD ve İsrail’in yanında Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ülkeleri ret oyu verdi.

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.

TÜRKİYE’DEN İLK TEPKİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BM’deki oylamadan çıkan sonucun ardından “Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu’ndan 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.