DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34101580.73821%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Bulgaristan’da Türkçe Derslerine Büyük Darbe!
174 okunma

Bulgaristan’da Türkçe Derslerine Büyük Darbe!

ABONE OL
11/09/2015 02:05
Bulgaristan’da Türkçe Derslerine Büyük Darbe!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan meclisinde okul öncesi ve okul eğitim kanun değişikliğinde, Türklerin anadilde eğitim almalarını engelleyen insan haklarına aykırı kanun değişikliği kabul edildi. Bulgaristan parlamentosunda kabul edilen eğitim değişikliği yasayla Bulgaristan’da ikamet eden bir milyona yakın Türk azınlığı ret edilmiş oldu.

İSMET TOPALOĞLU

Ukrayna yasalarına göre ülkede yüzde 10 fazla ikamet eden yabancılara ana dil eğitim hakkı tanınmakta. Rusya ile anlaşmazlığa giren Ukrayna yüzde 10 yasayı iptal etti. Bulgaristan devleti en üst düzeyde konuyla ilgili Ukrayna devletinin en üst düzeyde görüşmeler yapıp ülkede ikamet eden Bulgar azınlığının anadilde eğitim haklarını savunarak Bulgar okullarının kapatılmasını önlemiş oldu. Aynı Bulgar devleti komşusu Makedonya’ya AB üyeliğinde ülkede ikamet eden Bulgar azınlığını tanımasından geçeceğini açık bir dille söylemektedir. Bulgaristan, Makedonya devletini ülkede ikamet eden Bulgar azınlığını tanımazsa AB üyeliğinde destek vermeyeceği tehdidinde bulunmaktadır. Türkler, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği üyelik yolunda tek bir engel bile koymamıştı.

BULGARİSTAN’DAN SIRBİSTAN’A SUÇLAMA

Sırbistan sınırları içinde ikamet eden Bulgar azınlığının haklarını tanınmasını isteyen Bulgaristan devleti çocukların ana dilde eğitim almalarının sağlanmasını, çocukların kitaplarını Bulgaristan’da basıp ihtiyaç olan çocuklara iletilmesi için Sırbistan devletine baskı yapmakta. Ayrıca Bulgar kiliselerine Sırp papaz tayin edilmesine karşı çıkarak Bulgar azınlığını Sırp devletinin asimile ettiğini iddia ederek suçlamaktadır. 1990 itibari HÖH hareketi dört kez hükümet ortağı olmuştu. Bugünkü HÖH/DPS hareketin genel başkanı Lütfi Mestan parlamentoda “Eğitim komisyon başkanı” olarak görev yapmıştı. HÖH hareketi oylarının yüzde 90’ını ülkede ikamet eden Türk azınlığı ve Müslüman Pomaklardan almasına rağmen neden Türk azınlığının sorunları çözülmedi. Özellikle Türk çocukların ana dil ve din eğitimi almaları için nihai karara gidilmedi düşüncesi hala akılları karıştırmakta. Ayrıca Türklerin ana dil eğitim hakları için HÖH Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Bulgaristan devletinin insan hakları beyannamesini imzalamasına rağmen ana dil eğitimini Türk çocuklarını tanımamasını AP tek bir kez bile dile getirmemeleri akılları karıştırmakta. Filiz Hüsmenova ilk AP seçimlerinden bugüne dek Avrupa Parlamento milletvekili olarak HÖH’e oy veren Türk ve Pomak Müslümanların temsilcisi olarak Brüksel’de ikamet etmekte. En azından AP milletvekili Filiz Hüsmenova kendi kararlılığını göstererek çeyrek asır parti lider kadrosu ana dil zorunlu eğitim konusuna çözüm aramayışını geride bırakarak Bulgaristan’da ikamet eden Türk azınlığı Avrupa Parlamentosu kürsüsünden dile getirilmesini beklemekte.

KIRCAALİ HABER’DE ÇIKTI

Konuyla ilgili “Kırcaali haber” gazetesinin net bilgilere dayanan yazısını sizlere aktarmak istedim.

Bugün Mecliste Okul Öncesi ve Okul Eğitimi Kanunu’nda kabul edilen değişikliklerle okullarda Bulgarcadan farklı olan ana dili dersi, ne zorunlu ders, ne seçmeli zorunlu ders olarak okutulacak. Ana dili dersi ancak öğrencinin tercihi üzerine seçmeli ders olarak okutulabilir. Kanun hakkında değişiklikler yapılmasına ilişkin önerge iktidardaki Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Meclis Grubu’ndan Milena Damyanova tarafından sunuldu. Yasa değişikliği Eğitim ve Bilim Bakanı Prof. Todor Tanev ve konudan sorumlu Bakan Yardımcısı Vanya Kastreva’nın hazır bulunmadığı bir oturumda yapıldı. Önergenin görüşülmeye başlamasından 40 dakika sonra bakanlıkta Genel Sekreter Krasimir Vılçev oturuma katıldı. Şimdiki mevzuata göre ana dili zorunlu seçmeli ders olarak okutuluyordu. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkanı Lütfi Mestan bunun korunması teklifinde bulundu. Fakat gerek Eğitim Komisyonu, gerekse Meclis Genel Kurulu tarafından bu teklif 17 olumlu, 81 olumsuz ve 24 çekimser oyla reddedildi. Irkçı Ataka partisi milletvekili Stanislav Stanilov, “Türk azınlığının ana dili eğitimi görmesi hakkını kimse reddetmiyor. Fakat Türk asıllı çocuklar Türkçe yerine İngilizceyi tercih ediyor. Türkçe dersinin zorunlu seçmeli ders olarak okutulması çabaları çocukların ana dilini zorunlu olarak okumalarına yönelik çabalardır. Şimdiki kanunlara göre onlar ana dilini okuyabilir, kalan çabalar Bulgaristan’da Bulgarca ve Türkçe’nin eşit hale getirilmesidir” dedi.

TÜRKÇE’YE GÖZ DİKİYORLAR

HÖH Milletvekili Mariyana Georgieva verdiği cevapta şunları söyledi: ”HÖH partisinin bu konuda aldığı pozisyonu Bulgarca ve Türkçenin eşit hale getirilmesini iddia ettiği sebep ve görüşlere dayalı değil. Biz dürüst bir şekilde ana dili kavramını kullanıyoruz. Bu da ön görülü telkinler yapılmasına
ilişkin bütün riskleri ortadan kaldırmaya yetiyor. Ana dili hiçbir zaman resmi dil olarak kabul edilemez. Türkçeye göz dikiyorsunuz, fakat HÖH daima tüm vatandaşların insan haklarına saygı duyuyor ve etnik aidiyeti fark etmeksizin her hangi bir vatandaşın ana dili olan tüm dillere yönelik aynı pozisyona sahibiz. Bizim pozisyonumuz hükümetin Bulgaristan vatandaşları tarafından başka ülkelerde Bulgarcanın okunmasıyla ilgili görüşüyle örtüşüyor”. Milletvekilleri, zorunlu okul öncesi ve okul eğitimi sistemi dahilinde ülkedeki tüm çocuklara vatandaşlıkları fark etmeksizin Bulgarca eğitimi sağlanmasını kabul etti. Gerektiğinde mülteci çocuklarına Bulgarca takviye eğitimi de sağlanacak.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP