DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20102480.84568%
İzmir
28°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

108 okunma

Geldik Lafın Sonuna

ABONE OL
11/12/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bilindiği üzere önümüzdeki günlerde “Yeni Anayasa” çalışmaları çok konuşulacak. Kurucu Meclis tarafından halkoyuna sunularak yüzde 92 oyla kabul edilmesine rağmen 1982 Anayasası defalarca değiştirildi ama bazı kesimleri tatmin etmedi. Şimdilerde herkesin dilinde yeni anayasa var. Değişiklik yetmez tamamen yeniden yazılmalı deniyor. Batılı ülkelerdeki bazı örneklerden bahsediliyorsa da anladığım kadarıyla tümünün sıkıntısı, mevcut 177. maddeden ziyade değiştirilemeyecek olan ilk üç maddeyle bunların değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini belirten 4. madde ve vatandaşlık tanımını içeren 66. madde üzerinde yoğunlaşıyor. Bazıları  “Demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerinin oluşturduğu yeni bir Anayasanın yapılması gerektiğinden yola çıkılarak, Demokratik Türkiye idealini somut olarak var edecek bir düzenlemenin yapılması, sivil toplumun önem ve öncülüğünün belirlenmesinin talep edildiğini” ifade ediliyor. Diğer bir kısım da “Bölücü terör sorununa barışçı bir çözüm üretmek için özgürlükçü, eşitlikçi ve ademi merkeziyetçi yeni bir anayasa yapılması gerektiğini”  iddia etmekteler.

Başlangıç kısmında ; “Türk Vatanı ve Milleti’nin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devleti’nin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bugünkü Anayasa; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve onun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda; Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin, karşısında korunma göremeyeceğini” belirtmiştir.

 

İLK 3 MADDE

 

İlk üç maddesi ise aşağıda açıklanmıştır.

1. maddesi devletin şekliyle ilgili olup (Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir) demektedir.

2. maddesi, Cumhuriyetin niteliklerini ihtiva etmektedir. (Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.)

3. maddesi (Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır) diye yazılmıştır.

66 maddede (Türk Devleti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür) denmektedir. Bunların neresi  yanlış??? Osmanlı yöneticileri de; 1838 ‘de liberal ekonomik sistemini, 1839’da Tanzimat Fermanı ile liberal hukuk sistemini, 1856’da Islahat Fermanı ile liberal kültür anlayışıyla beraber liberal politik sistemi hedef alan reformları devlet sisteminde ve ülkede uygulamaya koydular. Buna rağmen XIX. yüzyılda Osmanlı ülkesinde başlatılan reformlar, Türk toplumuna da bazı yenilikler getirmekle beraber sonuçta devleti yıkıma götürdüğü tarihi bir hakikattir. İlla yeni bir anayasa yapılacaksa, yukarıdaki hususları göz ardı etmeden toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla ve mutabakatla yapılmalıdır.  Cumhuriyetin kuruluş felsefesine uygun olmalı, misakı milli sınırları içinde ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğümüze zarar getirecek düzenlemelere fırsat verilmemelidir. 74 milyonluk Türk milletinin iradesi ve geleceği bir takım ayrılıkçı ve bölücü odakların ipoteği altına alınmamalıdır.

 

    En az 10 karakter gerekli