DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 0%
İzmir
15°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Hedef Ege’de daha çok barış ve 5 yılda 10 milyar dolar ticaret

ABONE OL
17/11/2009 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekrem-Demirtaİzmir Ticaret Odası, 140 kişilik bir heyetle Yunanistan’ın Girit Adası’na çıkartma yaparken, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinde yeni ve daha umutlu bir döneme girildiğini söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

Bu yeni dönemde Ege’de barış ve dostluk ortamının daha da güçlendirilmesini beklediklerini ifade eden Demirtaş, “15 yılda 15 kat artarak 3.5  milyar dolara ulaşan ülkelerimiz arasındaki dış ticaretimizi 5 yılda 10 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Odası tarafından Yunanistan’ın Girit Adası’na düzenlenen iki günlük iş ve inceleme gezisi bugün başladı. Özel bir uçakla Girit’in Heraklion Kentine gelen 140 kişilik İzmir Heyeti’nde İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Necip Kalkan, AKP İzmir Milletvekilleri İbrahim Hasgür ve Tuğrul Yemişçi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, İzmir Gümrükler ve Muhafaza Başmüdürü Nazım Bütün, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzoğlu, Bayındır Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İnanır, Selçuk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Yelken, Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Güral, İTO Meclis Üyeleri, Yunanistanla iş yapmak isteyen çeşitli İzmirli firmaların temsilcileri ve medya mensupları yer aldı.

İTO Heyeti Girit’te ilk olarak Heraklion Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda Yunanlı işadamları ile biraraya geldi. Yunanlı işadamlarının da büyük ilgi gösterdiği toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Girit’te bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.  Demirtaş, Girit’in İzmir’e Ankara’dan uçakla daha yakın olduğunu, iki bölge halkının önemli bir bölümünün aslında hemşehri olduğunu, Girit’te Urlalılar, Alaçatılılar, Bodrumlular sokaklarının bulunduğunu, doğduğu Milas’ta da Giritliler sokağının bulunduğunu, Girit’e gelen 140 kişilik heyette 20 üyesinin Girit kökenli olduğunu söyledi. Demirtaş, “Girit, Türk  – Yunan ilişkilerinde ve dostluğunda çok önemli bir ada. Bugün ülkemizde, özellikle de İzmir ve Ege Bölgesi’nde dedeleri, ataları Girit’ten gelmiş hatırı sayılır bir nüfus bulunmaktadır” dedi. Atatürk ile birlikte Türk – Yunan Dostluğu’nun küllenenen ateşini yeniden yakan Yunasitan Eski Cumhurbaşkanı Venizelos’un da Giritli olduğunu belirten Demirtaş, “Venizelos’un memleketinde olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çünkü bizlerin de bugün izlemek istediği yol Atatürk ile Venizelos’un savaştan sadece 7 yıl sonra, 1930’da acıları arkada bırakarak, barışa doğru açtıkları yoldur” dedi.

İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

İki ülke politikacılarından da bugün Atatürk ile Venizelos’un yolundan ilerlemeye devam etmelerini beklediklerini ifade eden Demirtaş buna da en güzel örneğin Yeni Yunanistan Başbakanı Papandreu ve Merhum Dışişleri Bakanımız İsmail Cem’in attığı adımlar olduğunu söyledi.  Demirtaş, “Bu iki isimin en önemli buluşması 2001 yılında Samos Adası’nda düzenlediğimiz zirvede olmuştu. Samos Zirvesi verdiği mesajlarla Türk-Yunan ilişkileri tarihine geçti. Bu zirvede dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandrau’nun zeybekiko oynaması ve yine dönemin Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Türkiye’ye en yakın kıyıda bir restoranda yemek yiyerek zeytin ağacı dikmesi damgasını vurmuştu.  Bugün İsmail Cem hayatta değil kendisine rahmet diliyorum. Ancak Yorgo Papandrau Başbakan. Papandrau’nun Başbakan olması ilişkilerimizin gelişimi açısından önemli bir fırsat” diye konuştu.

Papandrau’nun ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptığını hatırlatan Demirtaş, ardından Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın kendisine Başbakan Erdoğan’ın ilişkileri arttırmak için bir mektup sunduğunu söyledi. Denirtaş, “Biz yıllarca söyledik, sınırlı başarı sağladık. Siyasette devreye giriyor, şimdi daha umutluyum” dedi.

İTO YUNANİSTAN TEMASLARINA HIZ VERDİ

Papendreu’nun Başbakan olmasıyla birlikte iki ülke ilişkilerinde hızlı ve önemli gelişmeler yaşanacağına inandıklarını vurgulayan Demirtaş, bu nedenle Türk – Yunan ilişkilerinin gelişimi için Oda olarak yaptıkları çalışmalara hız verdiklerini söyledi. Geçtiğimiz ay, Türk – Yunan İş Forumu’na İzmir’de evsahipliği yapmalarının ardından, bugün de Girit’e geldiklerini söyledi.

İki ülke arasındaki büyük potansiyele çok inandığını özellikle vurgulayan Demirtaş¸ bu nedenle 1992 yılında İzmir Ticaret Odası Başkanı seçildiğinden bu yana öncelikli çalışmalarından birisinin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Büyük engellerden ve olumsuz gelişmeler yaşansa da hiçbir zaman yılmadıklarını aktaran Demirtaş, “Çalışmalarımız kapsamında sayısız zirve, toplantı ve temas gerçekleştirdik. Ege adalarındaki ve anakaradaki Oda başkanları ile çok iyi ilişkiler kurduk. Bunun sonucunda dünyada yaşanan krizlere rağmen Türkiye ve Yunanistan arasındaki dış ticaret hacmi 15 yılda 15 kat arttı. 1992 yılında 243 milyon dolar olan ticaret hacmi 2008 yılı sonu itibariyle ise 3 milyar 541 milyon dolara ulaştı” dedi. Bugün 39’u İzmir’de olmak üzere Türkiye’de 360 Yunanlı firma olduğunu kaydeden Demirtaş, “Tekrar Yunanlı firmaları Odamıza üye yapmanın bizim için özel bir anlamı var. Çünkü 1885 yılında Odamızı kuran ilk yönetim kurulunda İzmirli 3 Rum tüccar da bulunuyordu” dedi.

Yunanistan’da yatırım yapan 10 Türk firması bulunduğunu kaydeden Demirtaş, buna karşın ne iki ülkedeki yatırımları ne de dış ticareti yeterli bulmadıklarını, Türkiye ile Yunanistan arasındaki potansiyelin tam olarak değerlendirilemediğini söyledi. Demirtaş, “Çünkü ticaretin altın kuralıdır, “En kolay ticaret en yakındaki ile yapılır”. Bu yüzden hedefimiz 5 yılda 10 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaşmak” diye konuştu.

ULAŞIM ENGELİ KALKTI

Bu hedefe ulaşmak için ticaretin karşılıklı olarak kolaylaştırılmasının büyük önem taşıdığını belirten Demirtaş, en büyük engellerin ise vize ve ulaşım engeli olduğunu söyledi. Ulaşım engelinin kalkması yönünde önemli adımlar atıldığını, İzmir – Atina arasında karşılıklı seferlerin başladığını kaydeden Demirtaş, “Odamızın ısrarlı takibi ve girişimleri sonucu bu sorun sona erdi. Bu uçuşlar bizi birbirimize daha da yakınlaştırdı. Şimdi sırada Selanik, Girit, Rodos gibi önemli yerler ile İzmir arasında seferlerin başlamasında. İzmir’den direkt uçuş olmadığı için özel uçakla Girit’e geldik. Direkt seferler başlayınca adalarla ticaretimiz de çok daha hızlı gelişecek. Tabii deniz ulaşıma da önemli. Şu anda gündemimizde Doğu Akdeniz’de feribot seferlerinin başlatılması da var.

VİZE ENGELİ KALKMALI

Ulaşımdaki engellerin kalkmasına karşın vize probleminin hala daha devam ettiğine dikkat çeken Demirtaş, “Atina’daki bir Yunanlı İzmir’e gitmek istiyorsa hemen havalimanına gidip bilet alıyor ve ülkemize giriyor. Türk işadamı ise Atina’ya gitmek istediğinde ise havalimanına değil vize için konsolosluğa gidiyor” dedi. AB’nin aralarında Nikaragua, Panama, Andora gibi ülkelerin bulunduğu 30’a yakın ülkenin vatandaşlarına 90 gün süreyle Schengen Alanı’nda vizesiz dolaşım hakkı tanıdığını, Türkiye gibi AB ile üyelik müzakereleri yapan Hırvatistan’a da 90 gün vizesiz dolaşma hakkının tanındığını vurgulayan Demirtaş, “Bizim isteğimiz ise özel bir uygulama yapılarak, Yunanistan’a 48 saatlik girişlerde vizenin kaldırılması” dedi.  

GENÇLERİMİZİN AŞIK OLMASINI İSTİYORUZ

Türkiye ile Yunanistan arasında sadece ticaretin değil dostluğun da gelişmesini istediklerini vurgulayan Demirtaş, “Yüzyıllardır bu coğrafyada yan yana, iç içe birlikte yaşıyoruz. Komşu olmamızın bizlere bahsedilmiş bir şans olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden Ege Denizi’nin bizi ayıran değil barıştıran bir deniz olmasını istiyoruz. Ege Denizi’nde savaş uçakları yerine martıların, balıkçı teknelerinin ve yolcu uçaklarının  seslerini duymak istiyoruz. Savaş gemilerinin yerini iki kıyı arasında gidip gelen kruvaziyerlerin, yük gemilerinin almasını istiyoruz. Bunlar sadece ticaretle, ekonomiyle olmaz. Sosyal ve kültürel ilişkilerimizin de geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu. Bu konuda da pek çok çalışma yaptıklarını vurgulayan Demirtaş “Gençlerimizin birbirlerine âşık olmasını istiyoruz. Her türlü kültürel faaliyeti destekliyoruz. Ticaretle kurulan köprüyü kültürle sağlamlaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

ŞUBAT 2010’DA ATİNA’DA BULUŞALIM

Girit’te çok özlenen ve bundan sonra sık sık olmasını dilediklerini belirten bir tablo olduğunu belirten Demirtaş¸”Gıda – Turizm – Tekstil – Doğal Taş – Ayakkabı – Yapı – İnşaat gruplarında bir çok Yunanlı ve Türk firma bugün işbirliği için görüşme yapacaklar. Bu toplantılar, ikili görüşmeler ticaretimizi karşılıklı denge içerisinde arttıracağımız önemli buluşmalar” dedi. Yunanistan ile ilişkilerde vites büyüttüklerini tekrar vurgulayan Demirtaş, “Konuşmamın başında belirttiğim gibi Yunanistan ile ilişkilerimizde, temaslarımızda vites büyüttük. 4-6 Şubat 2010 tarihleri arasında Atina’da 9. Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi düzenliyoruz. Zirve ile birlikte özellikle tekstil, ayakkabı ve abiye, gelinlik, damatlık sektörümüz için bir mini fuar düzenleyeceğiz. Buradaki tüm Yunanlı dostlarımızı Atina’ya da bekliyoruz. Aralık başında da Larnaka ve Magosa’ya gideceğim. başlamasına katkı koyduğumuz bu işbirliğinin sonuçlarından hep birlikte gurur duyacağız. Tüm Giritli dostlarımızı İzmir’de de ağırlamak istiyoruz ” dedi.

VİZE SORUNUNUN KALKMASI İÇİN İKİ ÜLKE DE ÇABA GÖSTERMELİ

Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos, iki ülke arasında işbirliğinin gelişimi için vize sorununun kalkması gerektiğini, bu konuda iki ülkenin de çaba göstermesi gerektiğini belirterek, ”Bunu yapmamız için Türkiye’den geçiş sağlayan mültecilerin bir şekilde durdurulması sorununa eğilinmesi lazım” dedi. Siyasetçilerin iş adamlarının önünü açması gerektiğini ifade eden Koutsikos, Yunanistan hükümetinin Türkiye’nin AB’ye desteğinin çok açık olduğunu, Yunanlı girişimcilerin Türkiye’de 4.5 milyar avroyu aşkın yatırım yaptığını, Yunanistan tarafından yaşanan bazı sorunlar nedeniyle Türkiye’den ise Ziraat Bankası dışında büyük bir yatırımın gerçekleşmediğini söyledi.

Yunanistan’daki Türk yatırımlarının artması için vize sorunun çözülmesi gerektiğini, Yunanistan’ın bu konuda yardım sağlamasının çok kolay olduğunu, bu konuda Türkiye’nin de çalışması gerektiğini kaydeden Koutsikos, şunları söyledi:

”Yunanistan’ın vize konusunda yardım sağlaması çok kolay. Tabi Türkiye de bu konuda çalışırsa. Türkiye, iki ülke arasında imzalanan yasa dışı göç konusunda anlaşmaya uyum göstermiyor. Bu anlaşmaya göre Türkiye’den Yunanistan’a geçen kaçakların geri alınması gerekiyor. Türkiye’nin kendine göre argümanları var. Bu büyük bir problem yaratıyor. AB’de Schengen’e bağlı bir sorun. Bunu yapmamız için Türkiye’den geçiş sağlayan mültecilerin bir şekilde durdurulması, bu soruna eğilinmesi lazım.

Türkiye’den tarım ürünleri alımı için Rodos’da bir gıda laboratuvarı kurulması projesi gündeme geldi. Bu çok gerekli ama tartışılan bir konu. Konuyu yeni dışişleri bakanıyla da görüştüm. Biz nereye kadar adım atabiliriz, nereye kadar atamayız. Yunanistan’da böyle bir karara imza atan siyasetçi bir daha milletvekili olamaz, seçilemez. Bu karar imza atan siyasetçinin evinin önüne traktörleriyle üreticiler gelir. Yunanistan’da az da olsa tarımsal üretim var. Bunu onların elinden alamayız. Türkiye’nin büyük kıyıları var, düşük maliyetle üretim yapıyor, Türkiye’den devamlı bir ihracat gelirse bu tarım kesimi aç kalır. Bu karar konusunda burası daha olgunlaşmadı, hazır değil. Laboratuvar zor bir siyasi karar. Bunun ağır adımlarla dikkatlice alınması lazım.”

Koutsikos, Türk ve Yunan iş adamlarının ortak potansiyellerini AB pazarı gibi üçüncü ülkelere satma konusunda işbirliği yapması gerektiğini, tarım sektöründe paketleme tesisleri, turizm sektöründe ortak tur paketleri düzenlenebileceğini belirtti. Turizmde de Türkiye’nin ucuz olması nedeniyle turistlerin orayı tercih ettiğini dile getiren Koutsikos, bu yıl Yunanistan’a gelen turist sayısı yüzde 15-20 düşerken Türkiye’nin sayısını artırdığını ifade etti. Koutsikos tarım, turizm ve doğaltaş konusunda ortak forumlar düzenlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Heraklion Ticaret Odası Başkanı Nikitas Dolapsakis, ikili anlaşmadan sadece ekonomik değil kültürel işbirliğininde doğacağını, iki ülke işadamlarının ortaklık sağlaması halinde global pazarda çok başarılı olabileceklerine inandıklarını dile getirdi. Girit’teki girişimcilerin tüm Yunanistan’a destek sağlayacak potansiyelde olduğunu söyleyen özellikle teknolojik bilgi paylaşımı yapmak istediklerini dile getirdi.

Yunanlı girişimcilerin 70 milyonluk potansiyele sahip Türk pazarını değerlendirmek istediğini ancak henüz yeteri kadar tanımadığını ifade eden Dolapsakis, turizm, enerji, ulaşım, turizm, enerji, ulaşım, iletişim, gemicilik ve sağlık alanında işbirliği yapmak istediklerini ifade etti.

Toplantıda konuşan Ak Parti İzmir milletvekili Tuğrul Yemişçi ise kaçak göçmen sorunun çözümü konusunda AB ve Birleşmiş Milletler nezdinde göç veren ülkelerin zenginleştirilmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Yemişçi, iki ülke ticareti arasındaki laboratuvar gibi sorunların da zamanla çözüleceğine inandığını dile getirdi.

Heraklios Ticaret Odası Başkanı Dolapsakis, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş’a adayı tanıtan kitap, Demirtaş ise Milas halısı, Girit’ten Türkiye’e göçen İzmir’de fotoğrafçılık yapan koleksiyonundan tarihi fotoğraf albümü ve baklava hediye etti. Demirtaş, Koutsikos’a ise şarap ve rakı hediye etti. Toplantı sonrasında İTO ile Girit Ticaret Odası arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Açılış oturumun ardından sektörel olarak eşleştirilen iki ülke işadamları ikili görüşmeler yaptı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.