DOLAR 32,5479 0.08%
EURO 34,9688 -0.04%
ALTIN 2.441,080,24
BITCOIN 1984532-3.46767%
İzmir
31°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

164 okunma

Kentsel Dönüşüm

ABONE OL
03/09/2020 00:55
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir kente katkı koyulacaksa onun tarihi, coğrafi ve demografik yapısını iyi etüt etmek gerekir. Ayrıca kentin sosyal yapısını irdelemek zorundasınız. Bu zorunlulukta eğitim, sağlık, kültür ve spor yaşamı incelenmelidir. Kentin SWOT Analizinin yapılması ile güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlenmelidir.
Bilhassa son elli yılda şehircilikteki gelişmelere ayak uydurulamadığından metropol kentlerimiz (başta İstanbul, İzmir) altyapı sorunları, göç, ulaşım, çarpık kentleşme ve gecekondu, imar ve çevre sorunları, trafik ve otopark sorunları, hava ve su kirliliği, deprem ve sel felaketleri altında ezilmektedir.
Bugün metropol kentlerimizin büyük kısmı planlı yerleşimlerden uzak, gecekondu ve kaçak yapılaşma ile oluşmuştur. Örneğin İzmir’e gelen göçün önemli bir bölümü şehircilik kriterlerine uygun olmayan şekilde konumlanmıştır. Yapılan en büyük hata, kaçak ve gecekondu şeklinde oluşan konut alanları için sonradan yapılan imar islah planları olmuştur. Böylelikle bölgede sağlıklaştırma ve yenileme yapılmadan yoğunluk arttırılmış, önceleri bir katlı olan yapılar 3-5 kata yükseltilmiştir. Bu durumda önceleri barınma amaçlı olan bu yasa dışı yapılaşma, sonraları rant kaynağına dönüşmüştür. Buralarda kentsel standartlar çok düşüktür, yüksek eğimde ise yapılaşmaları da yeni imar hareketleri gerçekleştirilebilecek boş alanları yoktur. Yeşil ve rekreaktif alanlar, sosyal-kültürel tesisler, eğitim ve sağlık tesisleri yok denecek kadar azdır. Bu bölgelerde kentsel dönüşüm (yenileme) projelerini gerçekleştirmekte güçtür.
Kentlerin çeperlerinde oluşmuş bu mahalleler, İzmir kentiyle sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel anlamda derin ayrılıkları mevcuttur. Kent kimliği ve kentlilik bilinci yeterince oluşmamıştır. Kente aidiyet yoktur. Eğitim sermayesi yetersiz, istihdam oranı ve yaşam kalitesi azdır, dolayısıyla şehircilik standartları düşüktür. Ciddi araştırmalar ve etütler yapılarak, bu bölgelerde büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri etap etap uygulanmaya sokulmalıdır. Ancak uygulamaya konulacak projelerin kentsel, mimari, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda iyi etüt edilip irdelenmesi gereklidir.
Kentsel yenilemede esas, yüksek katlı beton yığınları oluşturarak değil, yöre insanını kucaklayan, onları asimle etmeden yaşamlarını sürdürmelerini sağlayan (mevcut yapılanlar gibi değil) kentsel standartlara sahip, nitelikli yaşam alanları oluşturulmalıdır. Aksi halde bunlar çok katlı gecekondulara dönüşür. Özellikle yeşil ve spor alanları, donatı alanları, eğitim, sağlık ve kültür alanlarının yanında yaşam ve ulaşım konforları arttırılmalıdır.
21.Yüzyılda daha sağlıklı, daha güvenli, daha kaliteli kentte yaşamı sağlamak ve yaşanabilirliği sürdürebilmenin yolu başarılı kent yönetimi (yönetişim) ile oluşacaktır.

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli