DOLAR 32,2078 0.07%
EURO 35,0559 0.55%
ALTIN 2.446,20-0,62
BITCOIN 22447710.12204%
İzmir
18°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Mübadil Kültürünün Baştaçları

ABONE OL
03/09/2020 00:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İskender ÖZSOY: Duayen bir gazetecidir. Son derece kuvvetli bir kalemi vardır. Araştırmacı tarafını mesleğine borçludur. Türk ve Yunan tarafındaki birinci kuşak mübadillerle yaptığı sözlü tarih çalışmalarını kitaplaştırarak mübadelenin sivil tarihini kaydetmiştir. Mübadil değildir ama damadımızdır.

Neval KONUK: Yunanistan’da bıraktığımız mimari kültürel varlıkları adım adım dolaşıp kayda alan cesur ve çalışkan bir akademisyendir. Zamanını Yunanistan’da kayıt tutmak, kitap yazmak, birikimlerini Türkiye’nin dört tarafındaki konferanslarda paylaşmakla geçiren bir isimdir. Türk milliyetçilerinin örnek alması gereken bir değerdir.

Kemal ARI: İzmir’de yaşayan, Samsunlu bir akademisyendir. Türkiye’de yazılan mübadele üzerine kapsamlı bilimsel kitapların öncü isimlerindendir. Bir anlamda mübadele üzerine çalışan araştırmacıların ilham kaynağıdır.

Nedim İPEK: Samsun’da mübadelenin tarihi onun sayesinde yazılmıştır, emeği ve hakkı ödenemez.

Sefer GÜVENÇ: “Mübadele üzerine ne yazıldıysa okuyan biri varmış” diye duyarsanız kim olduğunu hiç merak etmenize gerek yok, doğrudan “Sefer Güvenç” ismini verebilirsiniz. Mübadelenin ruhunu bilen adamdır o… Yunanistan’ı Yunanlılar’dan iyi bilir. Üstelik atlasını çıkartacak kadar!

Yılmaz GÜRBÜZ: Edebiyatta mübadele üzerine kalem oynatan ilk isimlerden birisidir. Her mübadilin hayatından ayrı bir roman yazılabileceğini onun kitaplarından öğrendim.

Baki SARISAKAL: Mübadele konusunu tarihsel boyutlarıyla inceleyen usta bir tarihçidir. Özellikle Samsun’da mübadele konusunda özgün bir bakış yakalamayı başarmıştır. Tarihin derinliklerinden yakaladığı anlık kesitler, onun kendine özgü tarihi yorumlama tarzının en belirgin özelliğidir.

Esat ERGELEN: İstanbul’daki Lozan Mübadilleri Derneği’nin başkanıdır. Dernek başkanı olarak, temsil görevini mükemmel biçimde yapmakla kalmaz, aynı zamanda akademik değeri tartışılmaz araştırmaları ile bir hizmet adamıdır. Entellektüel birikimi ve sosyal zekası son derece yüksek, çalışkan, milli meselelerdeki duruşu omurgalı, günlük hayatında arkadaş canlısı bir arkadaşımızdır…

Müfide PEKİN: Mübadelenin çok boyutlu bir olay olduğunu onu okudukça daha iyi idrak edersiniz.

Çimen TURAN: Lozan  mübadilleri vakfının yönetim kurulu üyesi ve vakfın mutfağında büyük emekleri bulunan saygın bir hanımefendidir. Mübadele üzerine birçok projenin fikir annesi ve emektarıdır. Eserleri de kendisi kadar saygındır.

Celal ÖZCAN: Öyle böyle değil, tas tamam bir edebiyat üstadıdır. Mübadele sonrası dönemden insan manzaraları anlatan romanları doyumsuzdur.

Handan GÖKÇEK: Yeni kuşak mübadil romancılardandır. Edebiyatımıza yazdığı romanıyla imza atmıştır.

Fügen Ünal ŞEN: Onun sayesinde artık “bir avuç mazimiz” var…

Süreyya AYTAŞ: Kapadokya’da mübadele araştırmaları denince benim aklıma önce o geliyor. Tam bir Rumeli sevdalısı…

Sadrettin SOYLU: Ruhu hala Rumeli’de dolaşan bir ağabeydir… Çatalca’daki müzenin mutfağında onun parmak izleri var.

Cüneyt ÜLSEVER: Hürriyette yazarken onu hep kendi köşe yazarımız kabul ederek okuduk…

Ve diğerleri: Erol UZSOY, Ümit İŞLER, Salih MERİÇ, Hadi UYAR, Fahrettin KAYALAR, Cahide Zengin AGHATABAY, Mehmet Ali GÖKAÇTI, Kemal ANADOL, Kemal YALÇIN, Ali Ezger ÖZYÜREK,  Ali ELMAS,  Ahmet YORULMAZ, Yüksel HANÇERLİ, Emin AKDAĞ, Mustafa KAHYA, Hüseyin YILMAZ, Necati CUMALI, Ali CENGİZKAN, İzzet KARASU, Çağan IRMAK…

(*) Bu listenin eksik olduğunu peşinen kabul ediyorum. O denli çok isim var ki, hepsini yazmak mümkün mü? Belki de başlığı “mübadil kültürünün bazı baştaçları” yapmak lazımdı.

 

 

    En az 10 karakter gerekli