DOLAR 32,2076 0.01%
EURO 35,0540 0.12%
ALTIN 2.524,590,97
BITCOIN 2153144-0.57829%
İzmir
26°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

NAİROBİ’DE MEDYA SOFRASI

NAİROBİ’DE MEDYA SOFRASI

ABONE OL
10/05/2022 10:30
NAİROBİ’DE MEDYA SOFRASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Coronavirüs salgınıyla birlikte dünyanın yeni bir “dünyaya” girdiği açık. Kosova olarak, Avrupa’nın ortasında küçük bir ülkeyiz,  ama pandeminin etkileri büyük.
Örnek, gazeteler, devamlılık adına artık habercilik faaliyetini online-internet üzerinden  sürdürüyorlar. Kosova,  iki yıldır tek bir gazetenin basılmadığı tek Avrupa ülkesi. Bu durumda 100’den fazla gazeteci işini kaybetti.

Öte yandan, Sınır Tanımayan Gazetecilerin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunda Kosova, ilgili sıralamaya göre sekiz basamak düşerek 78. sıradan, 2021’de 100 ülke içinde 70. sırada yer aldı.
İlgili rapora  göre, Kosova’daki medya, ülkedeki hemen hemen her şey gibi etnik olarak bölünmüş durumda.  Bu ifadeyle
Gazetecilerin ortak endişeleri, gazetecilere fiziksel ve sözlü saldırılar, sosyal medyaya, çevrimiçi medyaya yönelik saldırılar ve medya sahipliğinde şeffaflık eksikliğidir.”

Oysa, İnsan Hakları Bildirgesi’ne göre, düşünme ve konuşma hakkı yasaklanamaz,  bir  temel insan hakkıdır.

Öte yandan, Kosova‘da gazetecilere  karşı açılan 50 çözülmemiş dava var.  Aynı rapora göre Avrupa’nın diğer ülkelerinde, özellikle Balkanlarda  da benzer bir durum, söz konusudur.

Kosova‘daki birçok medya kuruluşu, finans sorunuyla karşı karşıya. Bu da onları,  siyasi etkiye duyarlı hale getiriyor. Genelde  yabancı bağışlarla ayakta kalan azınlık medya kuruluşları ise yok olmanın eşiğinde.

Bu nedenle, özgür, tarafsız bir medyanın olmadığı bir ülkede, demokrasiden bahsetmek zor.

“3 Mayıs” – Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle Dünya Basın Konseyleri Birliği – WAPC’nin 03-07 Mayıs 2022’de Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen yıllık toplantısında Genel Başkan Dr. Şule Aker’in sunduğu raporunda olduğu gibi, üye ülke temsilcilerin konuşmalarında da doğru, tarafsız ve özgür habercilik savunuldu.
Bu arada  “yalan haber” – fake news yayanlar, sert bir dille kınandı.

“Nokia” insanları birbirine bağladığını savunuyor, ancak Nairobi’de düzenlenen bu toplantı üç kıtanın medya dünyasını birbirine bağladı.

Burada bir araya gelen farklı iklimlerden medya temsilcilerinin tek amacı vardı.  Medya temsilcileri olarak  çevrelerde bağımsız, özgür ve gerçeklere dayalı doğru haberciliği desteklemekti.

Dünyada yaşanan olayların tek bir gerçeği vardır.  İki gerçek, iki doğru olamaz.  Ya doğrudur ya da yanlıştır.

Bu anlamda Kosova Türk Gazeteciler Derneği – KTGD olarak,  2018 yılından üyesi olduğumuz WAPC’nin basın özgürlüğü, doğru ve tarafsız habercilik yönündeki çabalarına katkı sağlıyoruz.

Dernek olarak, üç kıtadan dünya nüfusunun yaklaşık yarısını temsil eden 26 ülkeyi kapsayan WAPC’nin Yönetim Kurulu üyesi olmaktan gurur duyuyoruz.

Fırsattan yararlanarak,  WAPC’ın “Özgür Medya” adına düzenlediği yıllık  toplantısına ev sahipliği yapan, medyalara 45 milyonluk bütçe ayıran Kenya’da,  David Ombyava’nın başkanlığındaki  Medya Basın Konseyi’ne – MCK’ye teşekkür etmeyi, borç biliyorum.
Aynı zamanda kuruluşunun 10. yılında “Özel Gazeteci” ödülünü kazanan Kenyalı meslektaşlarımı kutluyorum.
Dünyanın ortası Kenya’daki  “Nairobi Medya Sofrası” nda,  Avrupa’nın önemli güney kanadı Balkanların kalbindeki bağımsız bir Kosova ülkesinin bulunduğunu duyurmak gibi,  ek bir görevi başarıyla yerine getirmekten duyduğum mutluluğu, siz okurlarımla paylaşıyorum.

İbrahim Arslan-KS

 

NAİROBİ'DE MEDYA SOFRASI

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.