DOLAR 34,5450 0.18%
EURO 36,0148 -0.62%
ALTIN 3.006,161,50
BITCOIN 34258321.48469%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

Onun için kilometrelerce yol geliyorlar! Yılda sadece 15 gün…
87 okunma

Onun için kilometrelerce yol geliyorlar! Yılda sadece 15 gün…

ABONE OL
11/06/2021 06:00
Onun için kilometrelerce yol geliyorlar! Yılda sadece 15 gün…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nektar, polen, propolis üretim miktarı bakımından önemli bitkiler arasında yer alan karaçalının yetişme alanları arasında Edirne, Kırklareli ve Çanakkale başı çekiyor.

Karaçalı için yüzlerce kilometre yol katedip günlerce kovan başında konaklayan arıcıların Trakya’daki mesaisi devam ediyor.

Sarı çiçeklerini açtığı haziran ayında karaçalı bitkisi etrafında bal üretimi için Balıkesir, Muğla, Aydın gibi illerden gelen gezgin arıcılar için mesai sabahın erken saatinde başlıyor. Arıcılar gün ışırken kovanların yakınındaki çadırlarda yoğun bir güne uyanıyor.

Kovanları sık sık kontrol ederek arılarının durumuna bakan arıcıların bölgedeki zorlu mesaileri ay sonuna dek sürecek. Bölgede yaklaşık 150 arıcı, 25 bin kovan arısıyla üretim faaliyetine devam ediyor.

Uğruna yüzlerce kilometre yol gelen ve bereketli bir sezon geçirmeyi umut eden arıcılar sağım sonrası karaçalı balı üretimlerini tamamlamış olacak.

İLGİ HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Edirne’nin Lalapaşa ilçesinin Bulgaristan sınırındaki Hüseyinpınar köyündeki üreticilerden İbrahim Çakır, AA muhabirine, bölgeyi söz konusu bitkinin yoğunluğu dolayısıyla tercih ettiğini söyledi.

Karaçalı yoğunluğundan bölgeye yurdun birçok yöresinden gezgin arıcıların geldiğini anlatan Çakır, “Bu balı almak için Trakya’ya binlerce kovan getiriliyor.

Bu bal ülkemizin birçok yerinde tüketicilerle buluşuyor. Bu balın en güzel kısmı organik bala en yakın bal olmasıdır. Karaçalı bazı bölgelerde çaltı olarak da geçmekte.

Karaçalı doğada yetişen, hiçbir şekilde ilaca ve zirai müdahaleye maruz kalmayan bir bitkidir. O nedenle karaçalı balı son dönemde popülaritesini hızla artırmaktadır.” diye konuştu.

Çakır, ürünün yurt dışında yaşayan Türkler tarafından da tercih edildiğini, bu balı tatil dönüşü yanlarında götürdüklerini ifade etti.

EVDEN UZAKTA BAL MESAİSİ

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinden Edirne’ye karaçalı balı üretimi için gelen gezgin arıcı Nahide Atıcı da 20 Mayıs’tan bu yana kovanların başında olduklarını söyledi.

‘KARAÇALI BALINI ÜRETMEK ZORDUR’

Kırklareli’ndeki üreticilerden Serkan Kovankaya ise diğer bal çeşitlerine göre karaçalı balını üretmenin zor olduğunu söyledi. Bu balın üretiminin sadece haziran ayında olduğunu dile getiren Kovankaya, “Karaçalı balının lezzetini bilen bilir. Bu balı elde etmek gerçekten çok zordur çünkü bu karaçalılar 10 veya 15 gün çiçek açıyor.” dedi.

Milliyet

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP