Parlemento göçmenlerin yolunu kesti

23 2024 - 11:56
Balkan Günlüğü gazetesi SR Basın Yayın Ltd. Şti’ine ait olup, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Basın İlan kurumuna kayıtlı bir gazetedir. Anadolu Ajansı’nın abonesi olan gazetemizin Balkan Haber Ajansı (BHA) isminde bir ajansı vardır.23 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Balkan Günlüğü gazetesi, hedef kitlesi ve konsepti itibariyle Türkiye’de ilk gazetedir. Hedef okuyucu kitlesi, İzmir’deki 1,5 Milyon Türkiye genelindeki 17 Milyon civarındaki Balkan-Rumeli göçmeni yurttaşıdır. Ulusal ve Uluslararası yayın yapan gazetemizin düzenli haftalık basım adeti; 20 bin’dir.Gazetemiz,Türkiye’de 52 şehir,yurt dışında 12 ülkede ( Yunanistan,Bulgaristan,Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Bosna-Hersek, Romanya,Hırvatistan,Sırbistan, Karadağ,Moldova,Slovenya ) okuyucusu ile buluşmakta.

Parlemento göçmenlerin yolunu kesti

(Last Updated On: 10/04/2009)

Son Avrupa Parlementosu (AP) seçimlerinde Bulgaristan Parlementosu yine yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanma hakkını ellerinden alınmıştı. O zaman da HÖH parlamentoyu aynı şimdiki gibi terk etmişti. O zamanki AP seçimlerini görüşmeler aynısı şimdi de parlamentoda sergilendi. Gerekçe olarak AB ülkelerinde yaşayanlar ancak oy kullanabilir yasası çıkmıştı. AB ülkeleri dışında yaşayanlar Bulgaristan vatandaşı olsalar bile herhangi bir Avrupa ülkesinde seçim tarihi öncesi kesintisiz üç ay ikamet etmeleri şartı getirilmişti. Bulgaristan Parlementosu böylece özellikle AB üyesi olmayan Türkiye’de ikamet eden Bulgaristan vatandaşlarının AP seçimlerinde oy kullanmasının önünü kesmiş oldu. 
Parlementoda yasanın ikinci oturumunda üç aylık ikamet zorunluluğu 111 milletvekili evet oyu kullandı, 55 karşı oy kullanıldı, 40 milletvekili ise çekimser oy kullanarak yasa yasallaşmış oldu. Sol bloğun temsilcileri yani Parlemento başkanı Georgi Pirinski, sosyal demokrat Nikolay Kimov ile İglika İvanova göçmenlerin oy kullanmaması yasasını destekledi.
HÖH, karara özellikle 1989 yılında zorunlu göçle ülkeyi terk edenlerin oy haklarının alınamayacağını söyleyip tepkilerini dile getirerek genel kurulunu terk etti.
Kanun yasalaştığında parlementoda ilginç olaylar gelişti. HÖH kanuna tepki olarak genel kurulunu terk etiğinde Krasimir Karakaçanov “HÖH sadece parlementodan değil hükümetten de çıkması gerekiyor” konuşmasını yapıyor.
DSB’den İvan Kostov yasanın tarihçesini hatırlatarak “İlk yasayı HÖH’ün ortak olduğu Sakskoburgotski hükümeti bakanları Nihat Kabil ile Fatma İlyaz, kanuna destek vererek imzalarını koymalarıdır. Önce yasaya destek veriliyor daha sonra oylama sırasında karşı çıkarak genel kurulunu terk ediliyor. Bu şov niye?”
Bu kanunla sadece Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşları değil binlerce dünya üniversitelerinde okuyan Bulgaristan’ı temsil eden öğrencilerin yanı sırası vatandaşlar da etkilenmiş oluyor. Kısacası kanun, özellikle Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına AP seçimlerinde oy kullandırmamak. Ayrıca “Türkiye HÖH sayesinde AP temsil edilir” fobisi yatıyor.

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.