PASOK Hükümeti, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumunun iyileştirilmesi amacı ile rapor hazırladı. Elefterotipia gazetesinin haberine göre Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına çözüm getirmesi amacı ile Hükümet bir dizi önlem almaya hazırlanıyor. Habere göre Batı Trakya Türk Azınlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın yetki alanından çıkarılarak İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluk alanına dahil edilecek. Habere göre Yunan Meclisi’ne sunulması planlanan yasa tasarısına göre Batı Trakya Türk Azınlığı’nın bina yetmezliği, öğretmen ve öğrenci sayısı ile müfredat ile ilgili sorunlar dahil eğitim alanında karşılaşılan sorunlar Milli Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından çözülecek. Yine Türkçe ve Yunanca dilinde eğitim vermek üzere iki dilli devlet anaokulları açılacak. Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) mezunu kişilere verilen diplomalar Yunanistan yüksek öğretim diplomaları ile eşit sayılacak.
PASOK Hükümeti’nin kamu sektöründe hizmet vermek üzere binde 5 kontenjan uygulamasını hayata geçireceği ise haberde ayrıca belirtiliyor. Elefterotipia’nın haberinde Papandreu, kişinin etnik kimliğini ifade etmesi hakkına ve Batı Trakya’da müftülerin şer’i hukuktan kaynaklanan yargı yetkilerinin kaldırılması konularında mutabık olduğu ifade ediliyor.
Elefterotipia’nın haberi ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “PASOK Hükümeti’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarının iyileştirilmesi amacı ile bir program hazırladığı yönündeki iddia umarız gerçek bir durumu ifade ediyordur. Ülkesinin vatandaşları ile ilgili konuları yabancı hükümetler ile görüşmeyeceğini söyleyen PASOK Hükümeti, devletin sorumluluklarının bilincinde olduğunu daha önce dile getirmiştir. Bu doğrultuda Hükümet’in Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını çözmeye yönelik bir program hazırlığı içerisinde olduğu yönündeki haberin doğruyu yansıtması muhtemeldir. Batı Trakya Türk Azınlığı, sorunlarının çözümüne yönelik iktidarın gerekli iradeye sahip olduğunu görmekten mutludur. Türk basınında “Yunanistan’dan Batı Trakya açılımı” başlığı ile yayınlanan haberin doğru olmasını dileriz. Ülkemiz Yunanistan’da Hükümet’in gerçek bir açılım için Batı Trakya Türk Azınlığı ile hoşgörü ve eşitlik temelinde kalıcı ve sürekli bir diyalog kurması gerekmektedir. Azınlık’ın kendisi ile ilgili konularda yine Azınlık’ın görüşü alınmalıdır. Aksi takdirde gerçek bir açılımdan söz etmek mümkün değildir. Hükümet’in bundan sonraki süreçte buna uygun adımlar atmasını umuyorum” açıklamasında bulundu.
HABERLER
5 gün önceHABERLER
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önce