DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 20224311.38284%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

“Priştine Belediye Arşivi’nde Osmanlı Belgeleri” kataloğu tanıtıldı
333 okunma

“Priştine Belediye Arşivi’nde Osmanlı Belgeleri” kataloğu tanıtıldı

ABONE OL
22/01/2020 22:13
“Priştine Belediye Arşivi’nde Osmanlı Belgeleri” kataloğu tanıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Priştine Belediye Arşivi’nin kuruluşunun 51’inci yıldönümünde “Priştine Belediye Arşivi’nde Osmanlı Belgeleri Kataloğu” adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Tanıtım toplantısında yapılan konuşmalarda, Osmanlı arşivi’nden sağlanan belgelerin Kosova Cumhuriyeti vatandaşları, ve Priştine kentaşları için çok büyük önem taşıdığı belirtildi.

Kitapta, Priştine Belediyesi ile ilgili 7 bin 500 arşiv dosyası bünyesinde toplam 38 bin 559 belge yer alıyor. Belgelerin temini 2017’de belediyenin bir heyeti tarafından İstanbul’da Osmanlı İmparatorluğu Arşivi’nin ziyareti ile mümkün oldu.

Kataloğun tanıtım toplantısında, 2017 yılında Belediye Başkan Yardımcısı Muhedin Nushi başkanlığındaki Priştine Belediyesi heyetinin İstanbul’daki Osmanlı İmparatorluğu Arşivi’ni ziyaret ettiğini ve binlerce belge almayı başardığını, dijital formda, Osmanlı İmparatorluğu yönetiminin belgelerinin Priştine Belediyesi arşivine getirildiğini belirtildi.

Osmanlı belgelerinin tümü tercüme edilerek, “Priştine Belediye Arşivi’ndeki Osmanlı Belgeleri Kataloğu” kitabına dahil edildi. Bu tarihsel dönemi inceleyen araştırmacılar için sözkonusu kitabın, potansiyel bir tarihsel kaynağı teşkil ettiği kaydedildi.

Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti, önemli belgelerin bir özetini oluşturduğu ve önemli bilgiler içerdiği için, kitabın Priştine Belediyesi Arşivi için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Priştine Belediye Başkan Yardımcısı Muhedin Nushi bu belgeleri İstanbul’dan almanın ve Priştine’ye getirmenin büyük bir başarı olduğunu söyledi.Nushi, toplam 38 bin 559 belge ve 7 bin 500’den fazla arşiv dosyası alındığını açıkladı.

Priştine Arşivi uzmanı Jusuf Osmani’ye göre, İstanbul Arşivi’nin belgelerini içeren bu kitap ülkemizin geçmişini aydınlatıyor. Osmani, “bir ülkenin ve bir insanın tarihsel geçmişi gerçek zamanlı olarak arşiv belgelerine dayanarak açıklanabilir” dedi.

 

 

Kosovaport

En az 10 karakter gerekli