"Turkish-Bulgarian Relations" Kitabı Çıktı

29 Mart 2024 - 00:48

“Turkish-Bulgarian Relations” Kitabı Çıktı

“Turkish-Bulgarian Relations” Kitabı Çıktı
Son Güncelleme :

06 Nisan 2010 - 22:00

183 okuma
(Last Updated On: 06/04/2010)

turkish_bulgarian_bookODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Türkeş’in editörlüğünü yaptığı “TURKISH – BULGARIAN RELATIONS, Past and Present” isimli kitap  TASAM yayınları tarafından yayımlandı. Çalışma TASAM Yayınları Balkanlar Serisi’nin ikinci kitabı ve İngilizce olarak basıldı. Mustafa Türkeş’in derlediği İngilizce Turkish-Bulgarian Relations: Past and Present (Türk-Bulgar İlişkileri: Geçmiş ve Günümüz) başlıklı kitap, 1879–2009 yılları arası Türk-Bulgar ilişkilerini bütünsellik içinde irdelemektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kitaba katkıda bulunan yedi akademisyenden ilk ikisi, Valery Kolev ve Aşkın Koyuncu, Bulgaristan’ın bağımsızlık sürecinin nasıl gerçekleştiğini ve bu konudaki diplomatik girişimlerin neler olduğunu Osmanlı ve Bulgar kaynaklarına dayanan araştırmalarıyla sergilemektedirler. Kolev ve Koyuncu’nun makaleleri, bu sürecin nasıl okunabileceğine dair iki farklı görüşün varlığını göstermesi bakımından da önemli ipuçları vermektedir.

Erken Cumhuriyet döneminde Türk-Bulgar ilişkilerini etkileyen faktörleri arşiv belgelerine dayandırarak analiz eden Ebru Boyar, Türk-Bulgar ilişkilerinde ortaya çıkan gerginlik ve normalleşme süreçlerini ayrıntılı biçimde irdelemektedir. Boyar’a göre Türk hükümeti, Bulgaristan’ı tehdit olarak algılamamakta, fakat Bulgaristan yönetimini Türk hükümeti aleyhinde faaliyette bulunan muhaliflerine kucak açtığı için Bulgar yönetimine kuşkuyla baktığını göstermektedir.

1960–70 yılları arası Türk-Bulgar ilişkilerini ele alan Iskra Baeva, iki devlet arasında nüfus ve coğrafya bakımından asimetrik bir durumun varlığından yola çıkarak, Bulgaristan’ın Türkiye’ye karşı doğal olarak kuşkucu baktığını fakat konunun Balkanlar’da işbirliği meselesine gelince ilişkilerin yumuşadığına dikkat çekmektedir. Baeva’nın çalışması ilişkileri okuma biçimlerinin çelişkili olduğunu göstermesi bakımından da önemlidir. Baeva’nın çalışmasıyla paralellik ve büyük ölçüde devamlılık gösteren Evgenia Kalinova’nın yazdığı beşinci bölüm, 1980–85 yılları arası Türk- Bulgar ilişkilerini konu edinmiştir. Kalinova, Türk-Bulgar ilişkilerinin Soğuk Savaş koşullarından doğrudan etkilendiğini ileri sürmekte ve iki diktatörün, Jivkov ve Evren’in, görüş alışverişlerini Bulgar kaynaklarına dayandırarak analiz etmektedir. Bu bağlamda yeni bilgiler sunmakla birlikte, Kalinova, Bulgaristan’ın uyguladığı “yeniden doğuş” politikasının ayrıntısına girmemektedir.

Kitabın altıncı makalesini oluşturan Ali Dayıoğlu’nun çalışması bu boşluğu doldurmakta, Bulgaristan yönetimlerinin uyguladığı azınlık politikalarını tarihsel bağlamda devamlılık ve değişim ekseninde analiz etmekte ve 1985–89 dönemini ayrıntılı biçimde irdelemektedir. Kitabı oluşturan yedinci makalede Birgül Demirtaş-Coşkun, Türk-Bulgar ilişkilerinin 1990–2009 yılları arasındaki seyrini, normalleşmenin, yumuşamanın ve Bulgaristan’da yükselen azınlık karşıtlığına koşut gelişmekte olan gerginliğin nedenlerini inceleyerek analiz etmektedir.

Editörün kaleme aldığı giriş bölümü, Türk-Bulgar ilişkilerinin gelgitlerini kitaba katkıda bulunan yazarların vurgularını özetleyerek göstermekte, kitabın sonuç bölümü ise ortaya çıkan gerginliğin derinleşmekte olduğuna dikkat çekmekte ve izlenen politikaların hızla değiştirilmesi gereğine vurgu yapmaktadır.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.