DOLAR 32,7471 -0.34%
EURO 35,1664 -0.53%
ALTIN 2.443,21-0,57
BITCOIN 1964062-2.58793%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Romanya-Türkiye İkili İlişkilerde Diplomasi ve Tarih
22 okunma

Romanya-Türkiye İkili İlişkilerde Diplomasi ve Tarih

ABONE OL
06/11/2020 17:10
Romanya-Türkiye İkili İlişkilerde Diplomasi ve Tarih
0

BEĞENDİM

ABONE OL

10 Kasım – 23 Aralık 2020

 

İstanbul „Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi, 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın ilk yarısı arasındaki dönemi kapsayan, Romanya-Türkiye tarihi ve diplomatik ilişkilerine adanmış geniş çaplı yeni bir program başlatıyor.

 

10 Kasım – 23 Aralık 2020 tarihleri ​​arasında, kısa konferans sunumlarını içeren ve online ortamda düzenlenecek proje, ünlü Romen tarihçilerin bilimsel katkıları sayesinde gerçekleşmekte olup, aşağıdaki konular ele alınacaktır:

 

Costache Negri, Konstantinopolis’teki ilk Romen Diplomatik Temsilcisi; Dimitrie Brătianu, Osmanlı İmparatorluğu’nun Başkentinde Gönderilen İlk Maslahatgüzarın Biyografisinden Kesitler; Nicolae Titulescu ve Tevfik Rüştü Aras: Balkanlar’da Barışın Destekçileri; Romanya-Türkiye İlişkilerinde Boğazlar Meselesi: Anlaşmazlıklardan İşbirliğine; Romen Diplomatların Algısında Türk Toplumunun Modernleşmesi; Sultan II. Abdülhamid’in İradesi (Mayıs 1905); Romanya’nın Türkiye’deki İlk Büyükelçisi: Vasile Stoica (Şubat 1939 – Mart 1940); Zor Zamanlarda: Grigore C. Moisil, Ankara Büyükelçisi (1946-1948); Dışişleri Bakanı Nicolae Titulescu’nun Ankara Ziyareti (1933); İstanbul’a Kraliyet Ziyaretleri: Kral II. Carol ve Mustafa Kemal Atatürk; Romanya ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulması; Lozan Konferansı Sırasında Romanya-Türkiye İlişkileri; Romanya’da Yaşayan Türk ve Tatarların Osmanlı İmparatorluğu/Türkiye Göçü; Romanya’daki Türklerinin Göçüne Dair Antlaşma; Osmanlı İmparatorluğu’nun Başkentinde Atanan Romanya Maslahatgüzarları (1878-1916); Romanya Dışişleri Bakanı Alexandru Marghiloman’ın Konstantinopolis Ziyareti (Ağustos 1900).

 

Tüm temalar, hem uzmanların (tarihçiler, diplomatlar), hem de genel kamuoyunun ilgisini çekecek şekilde seçildiğini vurgulamak isteriz.

İlgili olanlar, Türkçe altyazılı şeklinde hazırlamış görsel ve işitsel materyallerini çevrimiçi ortamda izleme fırsatı bulacaklar. Program, değerli tarihçilerin katkılarıyla gerçekleşecektir: İaşi „Alexandru İoan Cuza” Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dumitru Vitcu ve Ögr. Üyesi Dr. Bogdan-Adrian Ceobanu; Köstence „Ovidius” Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emanuel Plopeanu, Doç. Dr. Daniel Citirigă ve Dr. Metin Omer; Bükreş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alin Ciupală; Levant Uygarlığı ve Kültürü İleri Araştırma Enstitüsü’nden Doç. Dr. Florica Bohîlțea Mihuț ve Luiza Elena Niță.

Ortak tarihsel temaları içeren proje, yıllık kültürel etkinlik döngüsünün bir parçası olup, Türkiye’deki kültür ortamında tanıtılmaktadır.

 

    En az 10 karakter gerekli