DOLAR 32,2031 -0.01%
EURO 35,0234 0.02%
ALTIN 2.521,330,84
BITCOIN 2160408-0.33581%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Rumeisiad Bosna Hersek’e çıkarma yaptı

ABONE OL
11/07/2010 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

rumelisiad-undp11RUMELİSİAD (Rumelili Yönetici Sanayici ve İşadamları Derneği) 38 kişilik bir heyetle Bosna Hersek’e çıkarma yaptı. Ülkedeki yatırım iş ve ticaret imkânlarını araştıran RUMELİSİAD heyeti, iş dünyasının temsilcileri ile biraraya geldi.

RUMELİSİAD Başkanı Vehbi Varlık, Başkan Yardımcısı Naci Şahin, Erol Kılıkçıer, Sayman Ersel İşcan, Yönetim kurulu üyeleri, Şahap Aktaş, Mustafa Kırcı, Çetin Öztunalı, Recep Bölükbaşı, Musa Loyan, Abdullah Özbakır, Ömer Kumova ve UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar ile RUMELİSİAD üyesi işadamları Bosna Hersek’te potansiyel iş imkânlarını araştırdı.

RUMELİSİAD heyetinin ilk durağı UNDP (Birleşmiş Milletler Projeler Bölümü) oldu. UNDP Kalkınma Programı ile Bosna’daki yatırım imkânları hakkında bilgiler alan heyet, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki tarih ve kültürel bağların ekonomik bağlarla kuvvetlendirilmesi mesajını verdi. UNDP Proje Yöneticisi Amela Cosovic, 1995 yılından sonra Bosna Hersek’in ekonomik anlamda ayağa kalkmaya başladığını söyledi. Ülkenin her yıl yüzde 5 büyüme gösterdiğini belirten Amela Cosovic,  dünya ticaret organizasyonuna entegre olmaya çalıştıklarını vurguladı. Doğal kaynaklara dayalı ekonomiye sahip olduklarını belirten Amela Cosovic,  mobilya sektörü için işlemeye uygun ağaç çeşitleriyle ülkenin adını dünyada duyurduğunu kaydetti. Savaş sonrası özel sektörün değişime daha çabuk ayak uydurduğunu belirten Cosovic, “Özel sektör şu anda eskiye nazaran daha çok çalışıyor ve teknolojiyi takip etmeye çalışıyor. Devlet sektöründe eski alışkanlıkların bazıları ise devam ediyor” dedi.
Amela Cosovic, bankacılık sektörünün Bosna Hersek’in en gözde sektörlerinden biri olduğunu vurgularken, uluslararası bankaların Bosna Hersek’in gelişiminde önemli rol oynadığını aktardı. Bankacılık sektörünün 7 milyar Avroluk büyüklüğe sahip olduğunu kaydeden Cosovic, pazarın yüzde 95’inin yabancı bankaların ellerinde olduğunu vurguladı. Sektörde şu anda 28 banka olduğunu belirten UNDP Proje Yöneticisi Amela Cosovic, birkaç yıl önce bu sayının 67 olduğunu ifade etti. Saraybosna Ticaret Odası Avrupa’ya Entegrasyonundan Sorumlu Başkanı Esad Ibısevic ise Türkiye ile mevcut olan derin tarih ve kültürel ilişkilerin ekonomik alanda da geliştirilmesi dileğinde bulundu.

BURSA BALKAN ŞEHRİ
RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık da UNDP heyetine Balkan göçmenlerinin yoğunlukta yaşadığı Bursa ekonomisi hakkında bilgiler verdi. Bursa’nın özellikle otomotiv ve tekstil alanında Türkiye’nin başkenti olduğunu söyleyen Varlık, makine ve tarım konusunda da Bursa’nın Türkiye’nin lokomotif kenti olduğunu söyledi. RUMELİSİAD üyelerinin çoğunun Balkan ülkeleriyle iş yaptığının altını çizen Varlık, “Bursa iş dünyası ve sanayisi gelişmiş bir şehir. Burada edindiğinim bilgi ve tecrübeleri Bursa’daki işadamlarıyla paylaşacağız. Bursa ciddi bir potansiyele sahip. Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki iyi ilişkileri, karşılıklı ticaret hacmini artırarak desteklemek istiyoruz. Bu ziyaretlerle bu imkânları öğrenmeye çalışıyoruz. Bu ilişkiler geliştikçe gelecekte daha çok ticaret ve iş yapma imkânı bulcağız. Hükümetimizin komşularla ticarete ve ekonomik ilişkilere çok önem veriyor” dedi.

BURSA TÜRKİYE’NİN İKİNCİ BÜYÜK İHRACATÇI ŞEHRİ
UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, Türkiye’nin 102 milyar dolarlık bir ihracata sahip dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olduğunu ifade etti. Otomotiv ve yan sanayinin 16 milyar dolarla payla ülke ihracatının yüzde 17’sine sahip olduğunu belirten Karacakayalılar, hazır giyim sektöründe ise 13 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini aktardı. UİB’in
20 milyar dolar ihracat kapasitesine sahip olduğunu ve 7 bin ihracatçı barındırdığı bilgisine veren Karacakayalılar, “Bursa Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçı şehri konusundadır. Türkiye otomotiv üretiminin yüzde 72’si Bursa’da gerçekleştiriliyor. 2009 yılında tüm sektörlerden 11 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bunların tamamı üretimi Bursa’da yapılmıştır. Türkiye’den Bosna Hersek’te 2009’da 227 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Bosna Hersek’ten Türkiye’ye 52 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir” diye konuştu.

FIPA BOSNA YABANCI YATIRIM AJANSI
RUMELİSİAD heyeti daha sonra FIPA Bosna Yabancı Yatırım Ajansı’nı ziyaret etti. FIPA Bosna Yabancı Yatırım Ajansı Müdürü Jelica Grujic, RUMELİSİAD üyelerine sektörlerle ilgili bilgiler aktırırken, Bosna Hersek’te yatırım ve ticaret yapmak isteyen Türk işadamlarına firma bulma ve yönlendirme imkânları konusunda yardıma hazır olduklarını söyledi. Bosna Hersek ile Türkiye arasında serbest ticaret ve özel sözleşmelerin olduğunu kaydeden Jelica Grujic, vergi ve gümrük sisteminde kolaylıklar olduğunu kaydetti. Finans sektörü hakkında da bilgi veren Jelica Grujic, Bosna Hersek’in banka sektörünün sağlam olduğunu ve ekonomik krizde hiçbirinin zarar görmediğini ifade etti. AB ülkeleriyle Bosna Hersek’in serbest ticaret sözleşmesi olduğunun altını çizen Grujic, Avrupa’nın 27 ülkesiyle özel ticaret anlaşmaları olduğunu kaydetti.
FIPA Bosna Yabancı Yatırım Ajansı Müdürü Jelica Grujic konuşmasına şöyle devam etti:
“Yabancı yatırım şirketlerinin hakkını korumak için 32 ülkeyle karşılıklı vergi anlaşmamız var. Bosna Hersek’te yatırım yapan yabancı şirketlerin yatırımları devlet korumasında. Yabancı yatırımcılar için arazi sağlanıyor. Vergi sistemimiz çok uygun. Yabancı yatırımcıların Bosna’da yatırım yapması durumunda 5 yıl vergi muafiyetinin olması ve düşük iş gücü maliyeti gibi avantajlardan dolayı yabancı yatırımcılar tarafından ciddi yatırımlar yapıldı ve yapılmaya devam etmekte. Son yıllarda bankacılık ve telekomünikasyon alanlarındaki yatırımlar dikkat çekmektedir. Türkiye, Bosna Hersek’e yatırım yapan devletler arasında10. sırada. Bosna Hersek ağaç ve mobilya sektöründe gelişmiş olup, turizm sektöründe yatırımlara açık olup, önemli termal su kaynakları vardır.”

BOSNA HERSEK DIŞ TİCARET ODASI
RUMELİSİAD heyeti daha sonra Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkanı Veselin Poljasevic’i ziyaret ederek kurumla ilgili bilgiler aldı. Dış Ticaret Odası Başkanı Veselin Poljasevic, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’deki ticaret odalarıyla yaptıkları görüşmeler sonucu karşılıklı olarak ithalat ve ihracatın arttığını söyledi. Bosna Hersek’in ticaret hacminin Türkiye ile kıyaslandığında düşük olduğunu belirten Poljasevic, iki ülke arasında ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda daha da artmasını dilediğini belirtti. Bosna Hersek’in her geçen gün gelişen bir ekonomik yapısı olduğuna işaret eden Poljasevic, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Bizim ekonomimiz her geçen olgunlaşan bir trend izlemektedir. Türkiye Bosna Hersek’e son 15 yılda 17 milyon Avro yatırım yaptı. Türk yatırımlarının başında üretim sektörü ve turizm geliyor. Türkiye Bosna Hersek’te yatırım yapan ülkeler sıralamasında 11. konumdadır. Bosna Hersek mevcut ekonomik yapısı itibariyle Türkiye açısından gelecek yatırımları arttırmayı ve ekonomik ilişkilerde büyümeyi hedefliyoruz.”

BOSNALI İŞADAMLARIYLA İKİLİ GÖRÜŞME
RUMELİSİAD Üyeleri yoğun geçen programın ardından T.C. Saray Bosna Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Sinan Yanaz ve Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Kenan Bozkurt ile Bosna Hersek’in değişik bölgelerinden gelen 22 sektör temsilcisi ile bir araya geldi. Hollywood Hotel’de gerçekleştirilen iş toplantısında Bosna Hersekli işadamları ile RUMELİSİAD üyeleri birlikte iş yapabilmenin yollarını değerlendirdiler. Bosna Hersek’in yatırım için çok bakir bir ülke olduğunu ifade eden Bosna Hersekli işadamları, Türk meslektaşlarına ülkede iş yapmaları konusunda her türlü desteğe açık oldukları mesajını verdi.

YATIRIM İKLİMİ İÇİN UYGUN ZAMAN
Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Kenan Bozkurt, Avro bölgesinin küresel krizden çok derinden etkilediği söyledi. Bosna Hersek’in savaştan çok bu ekonomik krizden yara aldığını söyleyen Ziraat Bankası Bosna Hersek Genel Müdürü Kenan Bozkurt, “Özellikle gayrimenkul sektöründe ciddi avantajların olduğunu ifade eden Kenan Bozkurt, “Türk yatırımcı için Bosna Hersek’te şu anda çok olumlu bir yatırım iklimi var. Yatırım için Bosna Hersek bu atmosferde düşünülmeli. Ziraat Bankası’nın sektördeki payı yüzde 1. Finans piyasası genelde Avusturyalı firmaların elinde. Balkanlar yavaş yaşayan bir ülke. Bir yerle iş yapmak istiyorsanız gittiğiniz yeri anlamanız lazım. Ziraat Bankası’nın ülkede150 personeli var” dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra RUMELİSİAD üyeleri Bosnalı meslektaşlarıyla ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdiler.

    En az 10 karakter gerekli