DOLAR 34,3447 -0.01%
EURO 37,4698 0.2%
ALTIN 3.022,470,00
BITCOIN 23615010.1826%
İzmir
18°

AÇIK

15:37

İKİNDİYE KALAN SÜRE

164 okunma

Seçek Kültürel Şenlikleri yapıldı

ABONE OL
02/09/2020 15:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

secek-senlikYunanistan’ın Rodop ve Meriç (Evros) illerinin birleştiği Seçek yaylasında düzenlenen geleneksel Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Şenlikleri kültürel etkinlikler ve yağlı güreş finaliyle sona erdi. Başpehlivalığı Edirneli ünlü güreşçi Ahmet Yavuz kazandı.

 

 

 

 

 

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin düzenlediği ve 650 yıllık bir geçmişe sahip tarihi yağlı güreşler ve kültürel etkinliklerine Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’dan gelen 10 bine yakın ziyaretçi katıldı. Meriç ilindeki Türk köylerinden Ruşenler’de Mevlid-i Şerif okunarak açılışı yapılan şenlikler, 2009 yılı Seçek ağası Mehmet Çengel’in at sırtında bin metre rakımlı yaylaya gelmesiyle devam etti. Şenlik, çoşkulu kültürel ve sportif faaliyetlerle sona erdi. Etkinliklere, Batı Trakya’dan PASOK Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman, Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Belediye ve Nahiye başkanları, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete katıldı.

Türkiye’den ise Edirne Valisi Mustafa Büyük, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı ve sabık milletvekili Mustafa Dündar, Edirne İl Emniyet Müdürü, Edirne Özel Serhat Koleji temsilcisi, Türkiye Batı Trakya Türkleri Dayanışma Dernekleri’nin yanısıra heyetler ve ünlü yağlı güreşçiler yer aldı. Bulgaristan’dan Başmüftü Mustafa Hacı, Burgaz’a bağlı Ruen Belediyesi Güreş Takımı ve otobüslerle Bulgar Türkleri de misafirler arasında yer aldı.

Batı Trakya Türklerinin kültür ve geleneklerinin gelecek kuşakları aktarılması adına en kapsamlı etkinlik olan Seçek’te, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk sanatçıları ve Folklor gurupları seslendirdikleri Rumeli Türküleri ve danslarıyla seyircilere unutulmaz anlar yaşattı. Diğer yandan yerel Güney Meriç Halk Oyunları ve İskeçe Türk Birliği Halk Oyunları grupları da maharetlerini binlerce kişiyle paylaşma fırsatı buldu.

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, ana teması yağlı güreşler olan Seçek’te, Türkülerin ses bulduğunu, halk oyunları ve folkların öneminin anlatıldığını, çocukların şiirleriyle sevginin aktarılarak paylaşıldığını söyledi. Pencal, “Seçek, uzaktan yakından gelen misafirlerimizle ele ele verdiğimiz ve kaynaştığımız bir yer” dedi.

1902-1931 yılları arasında yaşamış olan İskeçe Türk Birliği’nin kurucularından gazeteci Mehmet Hilmi anısına yaylada yapılan çeşmenin inşası için izin alınmadığı gerekçesiyle Yunan devleti tarafından yıktırılmasını eleştiren Pencal, “Burada bir tarih mi yok edilmek isteniyor? Betonlar yıkılır, ancak gönüllere ve zihinlere yazılan tarih asla yıkılamaz.” ifadelerini kullandı.

Pasok Türk Milletvekili Ahmet Hacıosman da, Seçek’te her yıl uzun geçmişi olan bir adeti bir şenliği ve kültürü yaşadıklarını anlattı. Mehmet Hilmi Çesmesi’nin yıkılmasını eleştiren Hacısoman, “Seçek’te daha önce sizlere yardımcı olacağız diyenlere, sandıkta hesap sorun” diye konuştu.

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç da, şunları söyledi:

“Seçeğin anlamı, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kültürel değerlerine sahip çıkması, birlik ve beraberlik içinde yaşamaya kararlı olduğunu göstermesi şeklinde anlıyorum”

Son olarak Batı Trakya Türklerinin sorunlarına değinen İskeçe S. Müftüsü Mete, “Türkiye’de Ruhban Okulu’nun açılması için çaba gösterilirken, Batı Trakya Türkleri unutulmasın” dedi. Mete, Ruhban Okulu açılırken, Batı Trakya Türklerinin eğitim, müftülükler ve vakıflar sorunlarının devam ettiğini, imam hatip okulları olmadığını ve vatandaşlık sorunları bulunduklarını hatırlattı.

 

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP