Türk Azınlık oy gücünü gösterdi, göstermeye devam etmeli!

19 2024 - 10:40
Balkan Günlüğü gazetesi SR Basın Yayın Ltd. Şti’ine ait olup, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Basın İlan kurumuna kayıtlı bir gazetedir. Anadolu Ajansı’nın abonesi olan gazetemizin Balkan Haber Ajansı (BHA) isminde bir ajansı vardır.23 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Balkan Günlüğü gazetesi, hedef kitlesi ve konsepti itibariyle Türkiye’de ilk gazetedir. Hedef okuyucu kitlesi, İzmir’deki 1,5 Milyon Türkiye genelindeki 17 Milyon civarındaki Balkan-Rumeli göçmeni yurttaşıdır. Ulusal ve Uluslararası yayın yapan gazetemizin düzenli haftalık basım adeti; 20 bin’dir.Gazetemiz,Türkiye’de 52 şehir,yurt dışında 12 ülkede ( Yunanistan,Bulgaristan,Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Bosna-Hersek, Romanya,Hırvatistan,Sırbistan, Karadağ,Moldova,Slovenya ) okuyucusu ile buluşmakta.

Türk Azınlık oy gücünü gösterdi, göstermeye devam etmeli!

(Last Updated On: 27/06/2009)

Değerli Batı Trakya Türkleri,

 

7 Haziran 2009 tarihinde Yunanistan’da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerini geride bıraktık ancak Batı Trakya Türk Azınlığı için sembolik bir öneme sahip seçimlerin yankısı hala devam ediyor. Yeni Demokrasi veya PASOK ya da Sol İttifak Partisi(SİRİZA)’nin parti listelerinde yer alan Türk adaylar, Bulgaristan, Almanya veya Belçika ya da Hollanda seçimlerinin aksine Yunanistan’da şaşırtıcı olmayan bir şekilde maalesef seçilemediler. Liste usulü nispi temsil sistemine göre düzenlenen seçimlerde Türk adayların parti listelerinde seçilmeleri mümkün olmayan sıralarda aday gösterilmeleri nedeni ile seçilmeleri fiili olarak nerede ise imkânsızdı. Malumun ilanı olan seçim, Türk Azınlık’a verilen gerçek değeri açıkça ortaya koymuştur. Bu nedenle seçim öncesinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak ülkede gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerini protesto çağrısında bulunduk. Hemen ardından Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK), 1 Haziran 2009 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda seçimleri protesto etmek amacı ile beyaz oy kullanma kararı almıştır.

 

ABTTF’nin seçimleri boykot etme çağrısı gerçeklemiştir. Siyasi otoriteye uyarı niteliğinde mesaj göndermek amacı ile yaptığımız protesto çağrısı yalnızca Batı Trakya Türk Azınlığı içerisinde değil çoğunluk içerisinde de yankı bulmuştur. Şöyle ifade etmek daha doğru olacaktır: Ülkede siyasi sistemde yer alan partilere duyulan güvensizlik yalnız Batı Trakya Türkleri’ne özgü bir düşünce değil genel olarak Yunanistan toplumunun ortak duygusudur. Seçimlere oldukça düşük seviyede katılım bu durumun açık bir göstergesidir.

 

Diasporada örgütlenmiş bir sivil toplum örgütü olmamız dolayısı ile ABTTF olarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan sayıları yirmi beş bini bulan Batı Trakya Türkleri’ne yaşadıkları ülkelerde azınlıklarını koruyan ve destekleyen bir sistemin kurulması için çalışan adaylara oy verme çağrısında bulunduk. Bu çağrı, Avrupa’da otuz iki ülkeden seksen dört azınlık örgütünü çatısı altında buluşturan Avrupa Azınlıkları Federal Birliği(FUEN)’nin Avrupa Parlamentosu Avrupa Parlamentosu Geleneksel Ulusal Azınlıklar, Anayasal Bölgeler ve Bölgesel Diller Grubu ile ortaklaşa bir çalışmanın ürünü olarak oluşturduğu Avrupa Diyalog Forumu üyelerinin ortak çağrısıydı.

 

Seçimlerin ardından yazılı basında seçim ile ilgili tartışmalar hala etkisini gösteriyor. Danışma Kurulu’nun beyaz oy kullanma çağrısı, yazılı basında bir deprem etkisi yaratmışa benziyor. Bölge Yunan basınında yer alan haber ve yorumlar, bölgede çoğunluk durumunda olan Batı Trakya Türk Azınlığı’na ve Danışma Kurulu’na yönelik olarak büyükçe bir tartışmanın fitilini ateşlemiş görünüyor. Bu durum ise ABTTF’nin seçimleri protesto etme çağrısı ile Danışma Kurulu’nun protesto amacı ile beyaz oy kullanma çağrısının amacına ulaştığını gösteriyor. Amaç, siyasi otoriteye ve sistemde yer alan partilere mesaj vermekti. Siyasi partilerin seçim sonuçlarını doğru okumalarını isteriz, umarız seçimleri doğru şekilde okuyarak parti politikalarını gözden geçirirler.

 

Batı Trakya Türk Azınlığı olarak yıllardır karşılıklı saygı temelinde eşit ve gerçek bir diyalog kurulması için çaba gösteriyoruz. Komşumuz Kosta ile PASOK ya da Yeni Demokrasi veya Komünist Parti ya da Sol İttifak Partisi’nde; çeşitli iş kollarına ait oda birliklerinde ya da  mesleki örgütlenme içerisinde; örgütlenme özgürlüğünün önemli bir parçası olan çeşitli derneklerde; yerel yönetimde ilçe ve nahiyelerde ya da ulusal düzeyde Yunan Meclisi’nde böylesi bir diyalog kurulması için çaba gösteriyoruz. Ne yazık ki sonuç hep aynı… Yıllardır sürdürdüğümüz demokratik hak ve özgürlük mücadelesinde gösterdiğimiz çaba hep boşuna… Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına karşın hukuki alanda dernek kurma özgürlüğümüz ısrar ile reddediliyor. Boşuna bir çabadan öte gerçek bir diyalog kurulması için uzattığımız el geri çevrilmeye devam ediyor. İkna etme çabası boş ise artık tepki gösterme zamanı… Bunun en iyi ve etkin aracı ise yine demokrasi. Çoğunluğu oluşturduğumuz Batı Trakya bölgesinde her bir kişinin elinde bulundurduğu oy hakkı genele yayıldığında büyük bir güç oluşturuyor. Bu güç kendisini Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Rodop ilinde göstermiştir. Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kişiler oy pusulasını yanlış okumaları nedeni ile istemeyerek de olsa Beyaz(L.E.F.K.O) Parti’yi Rodop ilinde dördüncü sıraya taşımışlardır. Burada üzücü olan ise dernek başkanları, eski ve yeni milletvekilleri, belediye ve nahiye başkanları ve il ve belediye meclis üyeleri temsilcilerinden oluşan bir kurul olan Danışma Kurulu’nun kimi üyelerinin Türk Azınlık’ın çıkarını değil mensubu oldukları siyasi partinin çıkarını gözetecek şekilde hareket etmesidir. Ancak şartlar olgunlaşarak doğru yer ve zamanı buluşturduğunda bu kişiler de Türk Azınlık’ın “oy” gücünü hissedeceklerdir. Burada gerçekleşmesi mümkün olmayan bir durumu tasvir ediyor değilim. Her bir bireyin elinde bulundurduğu “oy” gücü belki de yakın zamanda gerçekleşmesi muhtemel erken seçimde kendini iyiden iyiye gösterecektir.

 

 

Halit Habipoğlu

ABTTF Başkanı

 

 


YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.