DOLAR 32,6483 -0.02%
EURO 35,1468 0.05%
ALTIN 2.442,18-0,22
BITCOIN 2057639-0.76656%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Tunceli’de 1500 dekarda üretilen tescilli dut, köylülerin geçim kaynağı oldu
125 okunma

Tunceli’de 1500 dekarda üretilen tescilli dut, köylülerin geçim kaynağı oldu

ABONE OL
30/06/2024 08:40
Tunceli’de 1500 dekarda üretilen tescilli dut, köylülerin geçim kaynağı oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TUNCELI (AA) – Çoklukla buğday ve arpa üretimiyle öne çıkan Çemişgezek’te, son yıllarda yapılan çalışmalarla dut yetiştiriciliği de yaygınlaştı.

Verimli topraklara sahip ilçenin Ulukale ve Bozağaç köylerindeki 225 üretici de geçimlerini yaklaşık 1500 dekar alana dikili dutlardan sağlıyor.

İlkbaharda ağaçlarının genel bakımını yapan köylüler, yaz sürecinde ise olgunlaşan dutları toplamak için ağır efor harcıyor.

Hasattan evvel dutların altına fileler seren üreticiler, gerekli süreçlerin akabinde meyvelerin vakitle kolundan yere düşmesini bekliyor.

Birkaç günlük müddetin sonunda tekrar bahçelere giden köylüler, bu sefer üfleme makineleri yardımıyla filelerin üzerindeki dutları yığın haline getiriyor.

Ürünler güneşin karşısında kurutuluyor

Zorlu mesaiyle kovalara doldurulan dutlar, daha sonra konutların bahçelerine yahut çatılarına serilerek güneşin karşısında kurumaya bırakılıyor.

Kadınların çalışmasıyla da eleklerden geçirilen dutlar, toz, toprak ve kısım kesimlerinden temizleniyor. Coğrafik işaretli “Ulukale Dutu” köye gelen tüccarlara satılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işçileri de muhakkak devirlerde dut üreticileriyle bir ortaya gelip sorun ve taleplere yönelik çalışmalar yapıyor.

Çeşitli mevzularda üreticilere eğitim veren gruplar, bu sayede dut randımanının arttırılması ve tüketiciye kaliteli eser sunulması konusunda büyük vazife üstleniyor.

Kentte hayata geçirilen “Ulukale Dutu Organik Alanları Filelerle Genişliyor Projesi” kapsamında da bu dönem 136 üreticiye 81 bin 600 metrekare hasat filesi dağıtıldı.

“Ulukale dutu endemik diyebiliriz”

Ulukale ve Bozağaç Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Necmettin Duman, AA muhabirine, Çemişgezek’te köylülerin her geçen yıl dut üretimine yöneldiğini söyledi.

Bölgede binlerce yıllık dut ağaçlarının bulunduğunu belirten Duman, “Ulukale dutu endemik diyebiliriz zira bu köylerdeki vadilerden diğer yerlere dikildiği vakit aroma ve renk olarak katiyen birebir eseri vermiyor. Yıllık rekoltemiz hava kurallarının uygun olduğu durumlarda yaklaşık 500 ton civarında seyrediyor. Bu manada dut köylülerimiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır.” dedi.

Üreticilerden Asım Koçoğlu ise yaklaşık 20 yıldır Ulukale köyünde dut yetiştiriciliği yaparak geçimini sağladığını lisana getirdi.

Dut döneminin mayıs ayında başlayıp temmuza kadar devam ettiğini aktaran Koçoğlu, şöyle konuştu:

“Günübirlik ya da belli aralıklarla bahçelerde çalışma yapıp dutları hasat ediyoruz. Daha sonra topladığımız bu dutları güneşin altına serip kurutuyoruz. Bir müddet sonra da dutları meskene getirip eleklerden geçiriyoruz ve gerekli süreçlerini yaparak satışa hazırlıyoruz. Ulukale dutu çoklukla çerezlik olarak ya da pekmez ve orcik imalinde kullanılmak üzere tercih ediliyor. Dut pekmezinin de insan sıhhatine çok yararı var.”

Üretici Mine Şeker de dut yetiştiriciliğini 7 yaşındayken ailesinin takviyesi sayesinde öğrendiğini anlattı.

Şeker, dutların olgunlaşmasıyla hasada başladıklarını belirterek, “Ağaçların altına fileleri seriyoruz ve dutlar dökülmeye başlıyor. Dut döküldükten sonra makineyle bir ortaya süpürüp kovalara dolduruyoruz. Dutları damlara taşıyıp güneşin karşısına seriyoruz. Güneşte kuruyan dutları eleyip çuvallara koyuyoruz ve tüccarlar gelip eserlerimizi satın alıyor.” tabirlerini kullandı.

Muhabir: Sidar Can Eren

En az 10 karakter gerekli