DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

“Türkiye’nin Balkanlar’a açılan penceresi olmak istiyoruz”
201 okunma

“Türkiye’nin Balkanlar’a açılan penceresi olmak istiyoruz”

ABONE OL
03/09/2020 00:53
“Türkiye’nin Balkanlar’a açılan penceresi olmak istiyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Balkanlar ile ilgili kapsamlı çalışmalar yaptığını belirten Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, “Bilim ve kültür alanında Türkiye’nin Balkanlara açılan penceresi olmak istiyoruz. Bu yolda çok iddialıyız” dedi.

Balkanlar’da öncü olmayı hedefleyen bir üniversite olduklarını dile getiren ÇOMÜ Rektörü Yücel Acer, “Balkan araştırmaları konusunda ülkemizde ilk Yüksek Lisans Programının Üniversitemizde açıldığını ve aktif olarak sürdürüyoruz. Bu konuda ciddi adımlar atıyoruz. 2016 yılında Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezini kurduk” dedi.

Acer, “Son yıllarda üniversitemiz Balkan coğrafyasına yönelik kültürel, tarihi ilişkiler bağlamında tarih, sanat, spor, sağlık, tarım anlamında sempozyum, konferans, panel gibi pek çok bilimsel etkinliğin yanı sıra ar-ge ve proje pazarı düzenliyor.

Biraz rakamlarla konuşmak gerekirse, 2018-2019 öğretim döneminde Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan’dan 1226 öğrenci ÇOMÜ’ye başvuruda bulunmuş.

1) 6-8 Ekim 2016 tarihleri arasında üniversitemiz ev sahipliğinde 14 farklı ülkeden aralarında Prof.Dr. Justin McCarthy ve Prof. Dr. Machiel Kiel’in de bulunduğu 74 bilim insanının katılımı ile Uluslararası Balkan Tarihi ve Kültürü Sempozyumu’nu Çanakkale’de gerçekleştirdik ve bildiri kitabını iki cilt halinde yayınladık.

2) Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) olarak 11  14 Mayıs 2017 tarihleri arasında 14. Uluslararası Selanik Kitap Fuarı kapsamında “Türk Eğitim Günleri”ne katılarak Türkiye’de Yüksek Öğretim imkânları ve ÇOMÜ’yü tanıttık.

3) 7 Aralık 2017 tarihinde Prof. Dr. İrfan Morina’nın (Priştine Üniversitesi, Kosova) katılımı ile “Çanakkale Savaşları’nın Balkanlardaki Türk ve Müslüman Unsurlar Üzerindeki Yansımaları ve Çanakkale Türküsü” konferansını gerçekleştirdik.

4) 13 Aralık 2018 tarihinde Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Levent Kayapınar ve Dr. Öğretim Üyesi Veysi Akın’ın katılımı ile “Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa Paneli”ni düzenledik.

5) Geçtiğimiz ay, 19 Mart 2019 Salı günü, Troia Kültür Merkezi’nde Mehdi GURRA (ALSAR Vakfı Başkanı, Tiran, Arnavutluk); Prof. Dr. Adnan İSMAİLİ (Tetova Devlet Üniversitesi, Şarkiyat Bölüm Başkanı, Kalkandelen, Makedonya) ve Dr. Koray HASAN’ın (Gümülcine Türk Gençler Birliği Eski Başkanı, Gümülcine Türk Gençler Birliği Eğitim Koordinatörü, Gümülcine, Yunanistan) katılımları ile “Yükseköğretim Perspektifinden Türkiye ve Balkanların Geleceği Paneli”ni gerçekleştirdik.

6) Üniversitemizin Balkanlarda yürüttüğü bir diğer önemli faaliyet ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezimizin (ÇOMÜ TÖMER) 2016-2017 Öğretim Yılından beri Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ile işbirliği ile yürüttüğü “Batı Trakya Bölgesi’nde Yaşayan Türk Öğrencilere Yönelik Uzaktan Öğretim Ders Destek Sistemi Projesi”dir. Türkiye’deki ilk ve tek örnek olma özelliği taşıyan bu proje kapsamında Batı Trakyalı ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Türk Dili ve Edebiyatı, Kimya, Fizik, Biyoloji, Tarih derslerinin yanı sıra Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti verilmektedir.

7) Öte yandan Balkan ülkelerindeki üniversitelerle akademik işbirliğini geliştirmeye gayret ediyoruz. Balkan Üniversiteler Birliği’nin aktif bir üyesiyiz ve 29-31 Mart 2018 tarihinde Tetova Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde Kalkandelen’de gerçekleştirilen Balkan Üniversitelr Birliği Toplantısı’na katıldık

8) Ayrıca, son dönemde başta Sofya Sv. Sv. Kiril i Metodiy Üniversitesi, Plovdiv Ziraat ve Tarım Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi (Üsküp), Tetovo Devlet Üniversitesi, Tiran Üniversitesi, Tiran Politeknik Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Gilan Üniversitesi, Priştine Üniversitesi, Yakova Üniversitesi olmak üzere pek çok üniversite ile akademik işbirliği anlaşması imzaladık.

9) Uluslararası Balkan Üniversitesi (Makedonya) ile ortak Balkan Çalışmaları Alanında Uluslararası Yüksek Lisans ve Doktora Programı hazırlayıp onay için Yükseköğretim Kurulu’na gönderdik. Akademik işbirliği anlamında kat ettiğimiz mesafenin görülmesi açısından bu örnek bilhassa önemlidir.

10) ÇOMÜ’nün Balkanlardaki faaliyetleri bunlarla sınırlı değildir. TİKA ve çeşitli Balkan üniversiteleri ile işbirliği halinde Kimya alanında 23-25 Ağustos 2017’de Ohri’de; 9-12 Kasım 2018 tarihlerinde ise Draç’ta (Arnavutluk) iki ayrı uluslararası kongre düzenledik. (International Joint Science Congress of Materials and Polymers, 25-28 August, Ohrid – II. International Joint Science Congress of Materials and Polymers, 9-12 November 2018, Durres/Albania).

11) Son olarak ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda üniversitemizde okuyan uluslararası öğrencilerin sayısının arttırılmasına büyük önem veriyoruz. Bu amaçla 2015 yılında Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörlüğü’nü kurduk. Rektör olarak atandığım 2015 yılında 492 olan uluslararası öğrenci sayısını, 2018-2019 Öğretim yılı itibariyle 1600’e çıkardık ve özellikle Balkanlardan daha fazla öğrenci çeken bir üniversite haline geldik. Bunda Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörlüğü’müzün Balkan ülkelerinde yürüttüğü tanıtım faaliyetlerinin ve Üniversite olarak yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarımızı öncelikli olarak Balkan ülkelerine mensup öğrencilere tahsis etmemizin önemini vurgulamamız elzemdir. Bu sayede sadece 2018-2019 Öğretim Yılında Balkan ülkelerinden 1226 öğrenci ÇOMÜ’ye başvurmuştur ve Üniversitemize gelen yabancı uyruklu öğrencilerin %60’ı, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya Sırbistan ve Yunanistan’dan gelir duruma ulaşmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı daha da yukarılara taşımak niyetindeyiz.

Rektör Yücel Acer, sonuç olarak “Önümüzdeki süreçte şu ana kadar edinilen tecrübeler ışığında bu çalışmaları derinleştirerek özellikle Balkan Çalışmaları Yüksek Lisansı ve Doktora programlarını aktif hale getirerek Balkanları, tarihi, kültürü, ekonomisi ve siyaseti ile en kapsamlı çalışan Üniversitesi olmak amacını taşıyoruz” dedi.

*Çanakkale Gündem

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP