DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

212 okunma

“Üretici de sanayici de tedirgin”

ABONE OL
07/09/2009 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cemalettin-UsluYağlık Ayçiçeği üretiminin ihtiyacı karşılamadığını belirten MHP Edirne Milletvekili Cemalettin Uslu, “2009 yılı içinde Türkiye yağlık ayçiçeği ekim alanı 460 bin hektar seviyelerinde gerçekleşmiş olup, beklenen üretim 750-800 bin ton olarak tahmin edilmektedir.

 

 

 

 

 

Türkiye’nin stratejik ürünü yağlık ayçiçeğinde 800 bin ton civarındaki yurtiçi üretimi, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ülke ihtiyacını karşılayamamaktadır. 650 bin ton ayçiçeği yağı tüketimi dikkate alındığında Ülkemiz ayçiçeği üretiminin en az 1.5 milyon /ton olması gerekmektedir. Ülkemiz bu açığını ithalatla karşılamaktadır. Bunun için üretimi artıracak destek ve teşvikler uygulamaya konulmalıdır.Ayrıca, Ülkemizin döviz kaybının önlenmesi ve mevcut üretim potansiyelinin değerlendirilerek bu üretim dalının ülke ekonomisine olan katkısının artırılması bakımından yağlı tohumlu bitkilerin ve özellikle ayçiçeği üretiminin artırılmasına yönelik tedbirler alınmalıdır.” dedi.
ENDİŞE İÇİNDELER
Üretici ve sanayicinin endişe içinde olduğunu belirten Uslu, “08 Ağustos 2009 tarih ve 27313 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2009/15300 sayılı Bakanlar Kururlu Kararı ile 1 ocak – 30 haziran 2010 tarihleri arasında geçerli olmak üzere Ayçiçeğinde % 5 ve Ham Ayçiçek Yağında ise % 17 olarak uygulanacak Gümrük Vergileri ile ilgili Tarife Kontenjanı piyasalarda hemen bir etki yapmadığı gibi belirsizlikte yaratmıştır. Kimse şimdiden o tarihler de dış piyasalarda fiyatların ve döviz kurunun ne olacağını tahmin edemediği için pozisyon almakta tereddüt etmektedir. Hatta yeni bir tebliğ veya Kararname çıkar mı endişesi dahi taşımaktadır.Bilindiği üzere, Ülkemizde yağlık ayçiçeği en çok Trakya Bölgesinde ekilmekte olup, bu ekimler buğday ile münavebe halinde yapılmaktadır. Üreticilerimiz buğday/ ayçiçeği paritesinin 1 ‘e 2.5 olmasını beklemektedir. Ülkemiz yağ ihtiyacının büyük bir kısmının ayçiçeği yağndan karşılandığı göz önüne alındığında ayçiçeği üreticilerimizin emeğini karşılayacak bir fiyat ve bunun yanında tarımsal eğitim, teknolojik imkanların artırılması, alt yapıların geliştirilmesi, ucuz ve yeterli girdi, kredi gibi fiyat dışı araçlarla desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ürün bedellerinin üreticilere ürün tesliminden hemen sonra, peşin olarak ödenmesi sağlanarak üretim teşvik edilmelidir.Bu amaçla uygulanan prim sistemine devam edilmelidir.Primler ithal maliyeti ile üretici maliyeti arasındaki fark kadar belirlenip, üretim sezonunun başında ilan edilmeli ve zamanında ödenmelidir. Uygulanan yanlış politikalar sonucu ürününü maliyetinin altında bir fiyatla satmak durumunda kalan çiftçilerimiz, tarımsal üretim faaliyetlerini devam ettirilebilmek için sürekli olarak kredi kullanmak durumunda bırakılmıştır.Uygulanan yanlış politikalar sonucu son yıllarda tarımsal girdi fiyatları hızla artarken tarımsal ürün fiyatlarının aynı şekilde artmaması üreticilerimizin kredi kullanımını çığ gibi büyümeye başlatmıştır.Son iki yılda (2006 yılına göre 2008 de) kredi kullanımı %67 oranında artış göstermiştir. Yaşanmakta olan kriz nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan ayçiçeği üreticilerimizin ürününü bekletebilmesi için destekleme primlerinin belirlenerek bir an önce ödenmesi gerekmektedir.” diyerek, üretcinin kredi batağı altında olduğunu söyledi.

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP