29 Nisan 2009 tarihinde PASOK İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı’nın vakıf mallarının yönetim ve idaresi ile ilgili olarak Dışişleri ve İçişleri ile Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlarına hitaben sunmuş olduğu Meclis soru önergesine Dışişleri ve İçişleri bakanlıklardan yanıt geldi.
29 Temmuz 2009 tarihinde yayımlanan basın bülteninde yapılan açıklamaya ek olarak ilgili bakanların cevaplarının Türkçe çevirisi sunulmuş olup Milletvekili Çetin Mandacı, ilgili bakanlara yönelik sorulan soruların yanıtsız bırakıldığını açıklamıştır.
18285/29.4.2009 Protokol numaralı soru önergesinde Mandacı, vakıf mallarının yönetim ve idaresinin düzenlenmesi ile ilgili olarak vakıf mallarının saydam olmayan bir idare sistemi ile yönetilmesi nedeni ile Azınlık aleyhine işleyen bir sistemin süregeldiğini ifade etmiştir. Mandacı, 3647/2008 sayı ve tarihli yasa ile ilgili itirazların dikkate alınmadığını ifade ederek yasada yer alan bazı madde hükümlerinin vakıf mallarının idare ve yönetim alanında sahip oldukları özerklik ile uyum göstermediğini dile getirmiştir. Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Sekreteri ile İskeçe, Gümülcine ve Dimetoka belediyelerine Özel İdari Kurul’u tayin etme yetkisi veren ve taşınmaz okul vakıflarının denetim ve idaresini ise teamülün aksine yetkili encümen heyetine bırakan yasa ile ilgili olarak Mandacı, konunun gerçek anlamda çözüme kavuşturulması için yasal düzenlemeye talep etmiştir.
İlgili bakanlıklardan İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıta göre 3647/2008 sayı ve tarihli yasaya göre vakıf mallarının yönetim ve idaresinin bu görevi yerine getirmek ile yükümlü heyet üyeleri tarafından gerçekleştirildiği ancak gerekli denetimin Müftü(atanmış) tarafından yapıldığı ifade ediliyor. Benzer şekilde vakıf heyeti üyelerinin seçim sonuçlarının Müftü(atanmış) tarafından onaylandığı hatırlatılarak Genel Bölge Sekreteri’nin ayrıcalıklı olarak vakıf heyetini tayin etme yetkisine sahip olduğu ifade ediliyor. Bakanlık, 1967 yılından itibaren İskeçe Vakıf İdaresi tarafından vakıf mallarında yapılan değişiklikler ile ilgili bilginin ulaşmadığını dolayısı ile İdare’ye ait gayrimenkullere ait kayıt olmadığını ifade ediyor.
Vakıflar Yasası’nda indirime ya da değişime gidilmeyecek!
Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtında ise 3647/2008 sayı ve tarihli yasanın değişiklik ya da azaltma yapılmaksızın uygulanacağı ifade ediliyor. Buna göre yasa ile Trakya’da Müslüman Vakıf İdare Heyetleri seçim ile göreve getirilecektir. Ayrıca İdare Heyetlerinin tayinli üyelerin görev süresinin yeni oylama ile seçilen yönetim belirlenene kadar yenileneceği ifade ediliyor.
Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Vakıf mallarının yönetim ve idaresi konusunda uzun yıllardır sıkıntı yaşanmaktadır. Ancak 3647/2008 sayı ve tarihli yasa sorunları çözmek yerine daha da karmaşık bir hale getirmektedir. Türk Azınlık’ın görüşü alınmaksızın hazırlanan yasa “Azınlık’a rağmen, Azınlık için” hazırlanmış bir yasadır. Milletvekili Çetin Mandacı’nın soru önergesine verilen cevap ise tatmin edici olmaktan çok uzaktır. Yasada değişiklik yapılmasına uzun süredir kulak tıkanmakla birlikte yasada değişiklik ya da azaltmaya gidilmeyeceği açıkça ifade edilmektedir. Böylesi bir ortamda güven ve karşılıklı anlayıştan bahsetmek çok zordur. Vakıflar yasası bu durumun en açık örneğidir” açıklamasında bulundu.
HABERLER
1 gün önceHABERLER
1 gün önceKÖŞE YAZARLARI
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
16 gün önce