DOLAR 32,7014 0.16%
EURO 35,1262 0.07%
ALTIN 2.441,85-0,23
BITCOIN 2046146-1.0581%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

150 okunma

İzmir örnek oldu

ABONE OL
03/09/2020 00:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de buluşan Türkiye’nin önemli kültür ve sanat insanları, Kültür Çalıştayı’nı “İzmir için bir çağ atlama girişimi” olarak nitelendirdi. Katılımcılar, kültür ve sanatı öncelikler arasında en üst sıralara koyan İzmir’in örnek alınması gerektiğini söyledi.

İzmir’i “Kültür, Sanat ve Tasarım Metropolü” yapmak hedefiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İzmir Kültür Çalıştayı” nda bir araya gelen 106  kültür ve sanat adamı, kentin kültür seferberliği için öncelikleri ve uzun vadeli projeleri tespit etti. İzmir Kültür Çalıştayı’nın Türkiye’deki tüm yerel yönetimlere örnek bir çalışma olduğunu dile getiren katılımcılar,  “İzmir üzerine söylenecek lafı olan” 106 kişiyi başarıyla bir araya getiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni kutlayarak bir yerel yönetimin kültür-sanatı öncelik sıralamasında en tepeye yerleştirmesini sevindirici bulduklarını söylediler. Çalıştay’ı bir “çağ atlama yarışı” olarak tanımlayan katılımcılar, İzmir’in elindeki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğinin altını çizerek oluşturulacak yol haritası ile dünyanın önemli kültür başkentlerinden biri olabileceğini görüşünde birleştiler.

İzmir Kültür Çalıştayı için ne dediler?

Süher Pekinel (Piyano sanatçısı)

“Bence çok anlamlı, etkili bir çalışma. Böyle bir girişim İzmir için çok önemli. Keşke daha önce olabilseydi. İleriye dönük güzel bir vizyonun gelişebilmesi, onu tanımlanması,  yeni bir platform yaratılması için son derece önemli. Bunun daha sonra tüm Türkiye’ye yayılması, bence İzmir’in öncülüğünü devam edecek. İzmir’in artılarını, eksilerini şeffaf şekilde konuşma olanağımız oldu. Bizden istenen de zaten buydu. Ben İzmir’den çok büyük zenginlikle döneceğimi düşünüyorum. İzmir, uluslararası arenada bir kültür sanat kenti olması için çok katmanlı bir düşünce sistemini içinde barındırıyor. Ege’de ve kendi içinde tarihiyle, geçmişiyle, kozmopolit düşünce sistemiyle tam yerindeyiz. Bazı tıkanmalar var ve o tıkanmaları yeniden deneyimleyerek yeni bir platforma oturtmak gerekir. Vizyonel şekilde geliştirerek yeni formlar oluşturmak gerekiyor.”

Suat Çağlayan (Kültür Eski Bakanı)

“İzmir, birçok ilkin olduğu bir kent ve bu kentin bir şansı var. Aziz Kocaoğlu gibi bir başkanımız var. Anlaşılıyor ki, ilk döneminde belli düşünceleri oluşturmuş. Rahatladığı ikinci döneminde artık bazı projelerin üretime geçilmesi gerektiğini yorumlamış. Bir Kültür Çalıştayı düzenlemek,  devrim niteliğinde bir çalışma. Bunu büyük bir birikimin doğum zamanı olarak kabul ediyorum. İzmir ve Ege Bölgesi için kültür politikalarının oluşumu, sürecinin başlatılması anlamına geliyor. İlk adımın atıldığı yer. Bebek doğacak ve onun büyütülmesi kolay bir iş değildir. Kültürün İzmir’e yerleştirilmesi sürecinin başlamasıdır. Bu, İzmir’de bir kültür atmosferinin oluşturulmasıdır. İzmir, bu kültür atmosferine sahip olabilecek bir kent. Çünkü tarihsel geçmişi, arkeolojik doygunluğu var, geçmişten gelen birikimi var. Sayın Başkan İzmir’i marka yapacak bir iki özelliği öne çıkararak, bunları halkla buluşturarak, halkın katılımını sağlayarak dünyaya sunmak istiyor. Asgari doygunluğu sağlama bağlamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımları çok anlamlı buluyorum. Aziz Kocaoğlu ikinci döneminde kültür sanatı öne almış. Bu İzmir için bir çağ atlatma yarışı ve çalışmasıdır. Yakın zamanda bu çağ atlatma çabaları sonuç verecek ve İzmir, Aziz Kocaoğlu önderliğinde dünyanın önemli kültür başkentlerinden biri olacaktır.”

Nuri Çolakoğlu (Gazeteci/Televizyoncu)

“İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kültür Çalıştayı, çok zamandır yapılması gereken ve her yerel yönetimin yapması gereken bir şey. Çünkü kültür, günümüz dünyasında yükselen bir değer. Kültür açısından kendi yerel birimini iyi bir şekilde konumlandırmak, doğru politikalar oluşturmak, kentte yaşayanları seferber etmek için doğru saptamalar gerekli. Aziz Kocaoğlu, doğru bir yaklaşımla İzmir üzerine düşünen, İzmir üzerine söylenecek lafı olan 100 küsür kişiyi bir araya getirerek  bu insanların düşünceleri ve önerileri doğrultusunda bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Bu tutulan yol, en doğru yol. İzmir’e ciddi artılar getireceğini, bugüne kadar tarih kenti, müzeler kenti, arkeoloji kenti, tatil yöresi olarak bilinen İzmir’in kültür sanat açısından da Akdeniz coğrafyasında önemli bir yere oturacağını düşünüyorum.”

Görgün Taner (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Genel Müdürü)

“İzmir’in böyle bir çalıştayla önümüzdeki 10 senenin vizyonunu ortaya koyması, kültür sanat alanında ülke çapındaki önemli aktörleri buraya çağırıp bu vizyonunu içine dolduracak görüş ve düşünceleri paylaşılması, bu paylaşımın neticesinde ortaya çıkacak kararların oluşturulması için gerekli stratejik planlamanın alt yapısın sağlayacak düşünsel platformunun oturtulması çok önemli. Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ediyorum. Maalesef Türkiye’deki büyükşehir belediyeleri, kültür sanatı öncelikleri arasında belirlemiyor. İzmir’de kültür sanatın kent vizyonunun içine girmesi, bunun paylaşılması ve vizyonda kültür sanatın öncelik sıralamasında en tepede yer alması,  beni çok mutlu etti. Bu çalıştayı çok önemsiyorum. Kültürel çeşitlilik anlamında böyle geniş bir yelpazeyi davet edebildikleri için kutluyorum. İzmir’in sanat alanında kendini farklılaştıracak bir disiplin bulup dünya arenasına çıkması lazım. Hem sanat kültür dünyası, hem de Türkiye’deki diğer aktörlerin, İzmir’in bu çalışmasını örnek alması, diğer belediyelerin de bu çalışmalara zaman, kaynak ve öncelikler arasında en üst sıraya koyması lazım.”

Semih Kaplanoğlu (Film yönetmeni)

“Kültür Çalıştayı’ndan etkilenmemek mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’in gelecek yıllardaki kültür sanat haritasını oluşturması ve bunu konunun uzmanları ile bir araya gelerek tartışmasını, değerli ve önemli buluyorum. Ben hep İzmir’in kültür sanat anlamında çok fazla potansiyeli olduğunu ancak gündeme ve hayata geçirilmediğini düşünen biriyim. Hayatımın 22 senesi İzmir’de geçti.. Umarım uluslararası anlamda önemli bir kent haline gelebilir. İzmir’in kendi iç yapısındaki bir tür enerjisiz hale dönüşmüş durumu, artık daha enerjik hale getirmeyi ummalıyız. Geçmişte İzmir halkı, kültür sanat aktivitelerine ilgisiz kaldı. O yüzden geriye doğru gitti. Bu statik durumun artık ortadan kalkacağını umuyorum.”

Prof. Dr. Engin Geçtan (Psikiyatrist/Yazar)

“Bu çalıştayı çok önemli buldum. Eski bir İzmirliyim. Bir kentin kültürel kimliğini bulması, araması, çok önemli bir süreç. O sürecin bir parçası olduğum için çok memnunum.  İçi nasıl doldurulur, zaman içinde belli olacak. İzmir’in sosyal dokusunda bu konuda bir boşluk var gibi. Niçin İzmir bünyesinde nitelikli insan yetiştiriyor ama bünyesinde tutamıyor? Bu sorunun cevabının telefi edilmesi beklentisi ile geldim.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli