2009 yılında Arnavutlar

25 2024 - 01:32
Balkan Günlüğü gazetesi SR Basın Yayın Ltd. Şti’ine ait olup, Başbakanlık Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Basın İlan kurumuna kayıtlı bir gazetedir. Anadolu Ajansı’nın abonesi olan gazetemizin Balkan Haber Ajansı (BHA) isminde bir ajansı vardır.23 Aralık 2007 yılında yayın hayatına başlayan Balkan Günlüğü gazetesi, hedef kitlesi ve konsepti itibariyle Türkiye’de ilk gazetedir. Hedef okuyucu kitlesi, İzmir’deki 1,5 Milyon Türkiye genelindeki 17 Milyon civarındaki Balkan-Rumeli göçmeni yurttaşıdır. Ulusal ve Uluslararası yayın yapan gazetemizin düzenli haftalık basım adeti; 20 bin’dir.Gazetemiz,Türkiye’de 52 şehir,yurt dışında 12 ülkede ( Yunanistan,Bulgaristan,Makedonya,Kosova,Arnavutluk,Bosna-Hersek, Romanya,Hırvatistan,Sırbistan, Karadağ,Moldova,Slovenya ) okuyucusu ile buluşmakta.

2009 yılında Arnavutlar

(Last Updated On: 27/12/2009)

2008 yılından sonra 2009 yılı da Arnavutların tarihinde en önemli yılı olduğu değerlendirilmektedir. 2008 yılında olduğu gibi 2009 ilk yarısında aynı hükümetle devam eden Tirana yönetimi, ikinci yarısında ve özellikle yılın son çeyreğinde Arnavut siyaseti ve diplomasinin başarısı ve önemi hem ülke, hem bölgesel, hem kıtasal hem de global çapta ilerlemeler gerçekleştirmiştir.
*****
Sene başına bütçenin iyi işleyeceği, büyük alt yapı ve otoyol çalışmalarının gerçekleşeceği, iç ve dış istikrarın korunacağı, yapılacak haziran genel seçimlerinin Arnavutların tarihinde en demokratik ve özgür seçimlerin olacağı, halkın iradesine kesinlikle saygı duyacaklarını ve “AB ve AGIT’in isteği doğrultusunda Uluslararası standartlarda gerçekleştirileceği” belirten başbakan Sali Berişa, seçim sonrasında olumlu yönden beklenmeyen sonuçlarla karşılaşmış olundu. Bu da; sağ iktidarın sağ kolu artık sol lidere emanet edilecekti. Başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Sol Entegrasyon Partisinin lideri İlir Meta oldu. Berişa’nın ezeli rakibi sağ kolu oldu. Dünyada örnekleri çok olsa ve de Amerikan siyasetine benzese de Arnavutların yakın geçmişte hayal dahi edemeyecekleri bir siyasi gelişmeyle karşı karşıya kaldılar. Olmayacak, işlemeyecek, iki-üç aya kalmaz hükümet çatlar ve erken seçimlere gidilecek denildi… ama öyle olmadı, olmayacağını da anlamak güç olmasa gerek. Her ne kadar anamuhalefet seçimlerden altı ay geçmesine rağmen Parlamentoya girmemiş olsa da, bir iç mesele olduğu, vatanın çıkarlarını ve akliselim hareketle bu boykota sen vereceklerini belirtmek yanlış olmasa gerek…
*****
NATO’ya tüm haklarla üye olan Arnavutluk, Kosova Cumhuriyeti’nin tanınmasına büyük uğraşlar vermeye hala devam etmektedir. 6-7 Ekimde Başbakan Berişa’nın Kosova’ya ziyaretinde Arnavutların birleşeceği belirtmesi: bölgede geldiği konumu anlamak bakımından önemli olsa gerek. Ki bu açıklama ile birleşmenin savaş ile olmayacağı altını çizen Berişa, Avrupa Birliği Şemsiyesi altında en yakın zamanda gerçekleşeceği belirtmesi barış, demokrasi ve insan haklarına saygı desturunda olacağı, AB’den de büyük destek aldığı ve artık Arnavutluk’un bölgesel aktör haline geldiği anlaşılmıştır.
*****
AB’ye giden yolda, yapılması gereken ödevleri yerine getirip İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını (SAA) tamamlayarak AB’ye giden yolda büyük ilerlemeler kat etmiş durumda. Nisan ayında AB üyelik başvurusunda bulundu ve Aralık ayında olumlu cevabı almış durumda. Arnavutluk’un AB üyelik yolunda yeni adımlar atmaya hazırlık durumunun değerlendirileceği anketi 16 Aralık Çarşamba günü Başbakan Sali Berişa tarafından teslim alınmıştır. Avrupa Komisyonu 2,280 adet sorudan oluşan anketi, yanıtlar için sadece siyasi uzlaşma yoluyla elde edilebilecek geniş reformların sonuçlarının gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunmuş durumda.
*****
Dünya çapında var olan küresel finanssal krizin etkileri Arnavutluk’ta da etkisini göstermiş olsa da genel olarak Berişa ve iktidarı krizi en hafif şekilde geçirerek, dış yatırımı Arnavutluk’a çekmeyi başarmıştır. 2010 bütçesini de ona göre hazırlayan Berişa’nın koalisyon hükümeti, bu yılda da Arnavutların yıldızı daha da parlayacağını belirtilmekte ve Haziran ayına kadar Arnavut halkı Avrupa Birliğine serbest dolaşması için yapılması gerekenini yaptıklarını ve yapmaya devam etmekte olduklarını her geçen gün hem Başbakan Sali Berişa hem de başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İlir Meta tarafından belirtilmektedir.
*****
Bir asır sonra tüm bölge Arnavutlarının yüzlerini güldürebilen tek iktidar Prof. Dr. Sali Berişa’nın 2005-2009 iktidarıdır. Eylül 2009’dan sonra Berişa’nın hükümeti paylaştırdığı İlir Meta ile de daha büyük başarıların elde edileceği önceden görmek kehanet olmasa gerek. Olmaması da gerekir diye düşünüyorum. Berişa ve Meta İktidarını Arnavut halkı için hayırlara sebep olmasını dileklerimle…
Değerli okuyucularım şimdiden 2010 Yeni Yılınızı en samimi duygularımla kutlar. Her şey Gönlünüzce Olsun…

 

Sokol BRAHAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.