DOLAR 33,0922 0.07%
EURO 36,3419 0.32%
ALTIN 2.618,450,17
BITCOIN 2127256-0.8874%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

174 okunma

Priştine’deki gösteriler şiddet olayına dönüştü

ABONE OL
02/09/2020 13:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pritine-gsteriÖfkeli göstericiler, Sırbistan ile yapılması önerilen anlaşma yüzünden EULEX araçlarına zarar verdiler.

 

 

Ülkedeki BM yönetimine karşı çıkan yerel bir grup olan Vetevendosje’nin (Kendi Kaderini Tayin) üyeleri, EULEX ile Sırbistan arasında imzalanması beklenen polis alanında işbirliği konulu bir anlaşmayı protesto etmek için 25 Ağustos Salı günü Priştine şehir merkezinde 28 EULEX aracını tahrip ettiler.

Polis grubun 21 üyesini tutuklarken, çıkan olaylarda bir Arnavut ve dört polis memuru da yaralandı.

Protestonun lideri Glauk Konjufca, “EULEX Kosova’yı tanımadığına göre Kosova’nın da EULEX’i tanıması için hiçbir neden yok.” dedi.

Konjufca, “EULEX’in UNMIK’ten bir farkı yok; bu yüzden de Vetevendosje ona tıpkı UNMIK gibi muamele edecektir. Protokolün içeriğinin yanı sıra EULEX’in görev tanımıyla sorunumuz var.” dedi.

EULEX olaydan sonra yayınladığı bildiride gösteriyi kınadı.

“EULEX, barışçı gösteri fikrini herhangi bir demokratik toplumun önemli bir unsuru olarak desteklemektedir, fakat suç nitelikli zarar vermek bu tür göstericilerin ne çıkarlarına ne savlarına hizmet etmektedir.”

AB’nin Kosova Özel Temsilcisi Pieter Feith de şiddet olaylarını kınadı. “EULEX’in Kosova’ya Kosova’da yaşayan bütün vatandaşların yararı ve Kosova’nın bölgenin bir parçası olarak Avrupa perspektifi için çalışmak için geldiğini hatırlatırım. Yetkililerin bugünkü olaylarla ilgili ayrıntılı ve hızlı bir soruşturma yürüteceklerine ve EULEX önemli işlevlerini yerine getirirken onunla tam olarak işbirliği yapmaya devam edeceklerine güveniyorum.”

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli