DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22702451.84716%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

121 okunma

Dünya politikasında Balkanlar Kocaeli’nde tartışıldı

ABONE OL
19/01/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dnya-polietikasBalkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin başlattığı ‘’Her Ay Bir Söyleşi” programının ilki İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan’ın‘’Dünya Politikasında Balkanlar” başlıklı sunumu ile başladı.

 

 

 

 

 

 

 

Prof. Dr. Ali Arslan sunumunda Balkanlarda ki Türklerin Orta Asya’dan göçleri ile başladı ve Balkanlar’da Türk ırkının en az diğer milletler kadar eski olduğunun üzerinde durarak devam etti. İslamiyet’in Osmanlı’dan önce Balkanlarda bilindiğini ancak yayılamadığını gerekçeleri ile anlatan Arslan Osmanlı’nın Balkanlar’daki kolay ilerleyişini sağlayan sebepleri anlattı.

EVLAD-I FATİHAN TEŞKİLATI

Arslan daha sonra İngiltere’nin bir projesi olarak Ruslarla beraber Yunanistan Devleti’nin nasıl kurulduğunu anlatarak Evlad-ı Fatihan teşkilatının öneminden bahsetti. Bu teşkilatın –bir İngiliz oyunu olan Tanzimat Fermanı ile kaldırılana kadar- Balkanlarda Osmanlı’nın en büyük gücü olduğunu ve Rumeli’de Osmanlı topraklarının uzun süre elde tutulmasının Evlad-ı Fatihan teşkilatı sayesinde başarıldığını anlattı. Prof. Arslan günümüz siyasi ortamında Türkiye’nin Balkanlar üzerinde etkisini tekrar arttırması gerektiğinden bahsederek konuşmasına soru-cevap kısmı ile devam etti.

Bu bölümde dünya politikasında Balkanların önemi vurgulandı ve Türkiye’nin rolü tartışıldı. Bal-Türk Yönetim Kurulu ve İstanbul Siyasal Mezunları Grubu ile çektirilen toplu fotoğrafın ardından bir sonraki söyleşi programına davet duyurusu yapılarak etkinlik sona erdi.

 

    En az 10 karakter gerekli