DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22301611.30003%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

131 okunma

Balkan Birliği

ABONE OL
13/04/2010 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balkan ülkeleri arasındaki sınır kapıları, bugünkü sınırlara da saygı göstermek suretiyle giderek daha fazla genişlemeye devam ediyor. Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki mevcut  tek sınır kapısına Kırcaali Makaz sınır kapısının eklenmesiyle birlikte iki ülke arasındaki turizm ve ekonomik yatırımların artması bekleniyor. Malum, Yunanistan’ın ekonomisinin kötüye gidişinden sonra AB ülkelerinden beklediği yardım ters tepti ve şimdi olması gerektiği gibi yüzünü aynı kültür ve tarihi geçmişe sahip olduğu Balkanlara çevirmek zorunda kaldı.

Kafkaslarda ve Arap yarım adasında yer alan ülkeler arasında ortak çıkarların korunması ve ekonomilerinin gelişmesi için global çalışmalar yapılırken, Türkiye dışındaki diğer tüm balkan ülkeleri birbirlerinin zaafiyetlerinden kendi adlarına menfaat bekliyorlar. Romanya ile Bulgaristan karayolundaki  sınır da kalktı, Tuna nehri üzerine bir köprü daha inşa ediliyor. Türkiye ise Balkanlara vizeyi kaldırıp sınırlarını sonuna kadar açmaya çalışıyor. Peki diğer ülkeler neyi bekliyorlar. Yunanistan, sınır komşularıyla diplomatik ve ekonomik ilişkilerini geliştirmekten uzaklaşırken, aslını unutmuşa benziyor.

Peki  AB’yi iyi taraflarını örnek alarak yaşanmış olumsuz tecrübelerden ders çıkarmak suretiyle güçlü  bir Balkan birliği kurulamaz mı? Bu oluşum bu kadar zor mu? Siyaset bu kadar belirleyici bir etken mi? Sınırlar açılarak, turizm, ticaret ve yatırımlar teşvik edilmek suretiyle sınırsız bir balkan yarım adası oluşturulamaz mı?

Balkan ülkelerinin neredeyse tamamında birden fazla azınlık yaşıyor. Ülke sınırları içerisinde yaşayan azınlıklar bir araya gelip ortak sorunlarını konuşabilmeliler. Böylece tarihten kalan ön yargılar kaldırılmış ve birbirilerini daha da yakından tanımış olurlar. Azınlıklar bir araya gelip gönül sınırlarını kaldırmayı başarırlarsa, bu gelişme ülkeler arasındaki  sınırların kalkmasına vesile olur. İşte bu yüzden sınırlar ve vizeler kalkmalı diyorum.

AB ülkeleri arasında nasıl ki vize sorunu olmaksızın serbest dolaşım imkanı oluyorsa, Balkan ülkeleri arasında da bunun gerçekleşmesi çok olağan karşılanmalıdır. Sınırdaş olan bu ülkeler hammaddeleri ve teknolojilerini karşılıklı çıkarlarını gözetmek suretiyle paylaşır ve birlikten güç doğar anlayışı ile hareket ederlerse işte o zaman ABD’nin hayalini kurduğu Büyük Ortadoğu Projesi (BOP), Büyük Balkanlar projesine dönüşecektir. Burada baş aktörün hangi ülke olacağından çok, gövdenin sağlam olmasıdır. İşte o zaman açılan sınırlar tam anlamıyla işlevini ve görevini tam anlamıyla yerine getirecektir.

 

İsmet Topaloğlu

 


    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.