DOLAR 32,2087 0%
EURO 35,0267 0.01%
ALTIN 2.516,110,63
BITCOIN 21994662.09791%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Bağımsız Çeçenistan’a Doğru -1

ABONE OL
22/06/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çeçenistan tarih boyunca bağımsızlık için mücadele veren bir millettir. Çeçenlerin bağımsızlık özlemi dünya tarihine örnek birer direniş hareketi olarak yer almıştır. Türk’ün tarihine kayıtsız kalan dünya milletleri Rusya’nın zulmünü görmezden geldiği gibi Çeçenlerin de varlığını yok saymıştı. 1780 yılında Çarlık Rusya’nın işgaline karşı direniş başlatan Çeçenler o tarihlerde kendilerine Şeyh Mansur’u direnişin lideri seçmişlerdi. 11 yıl sonra Ruslar tarafından tutuklanan Mansur, tutukluluğunun 14.yılında Slisselarg hapishanesinde şehit edildi. 1816 yılında Rusya Kafkasya’ya komutan olarak General Yermalov görevlendirdi. Yermalov kendisine verilen görevin yetkilerini sonuna kadar kullanarak hazırlattığı büyük ordu ile Kuzey Kafkasya’da katliamı yeniden başlattı. Yermalov’un başlattığı soykırım 12 yıl sonra tüm Kafkasya’ya yayıldı. Rusların uyguladığı soykırıma karşı duran Çeçenler İmam Gazi Muhammed ve İmam Hamzat önderliğinde Dağıstan’da ki Müslümanlarında örgütlenmesiyle direniş hareketlerine devam ettiler. 1834 yılında İmam Hamzat’ın şehit edilmesi üzerine Şeyh Şamil direnişçilere önderlik yaptı. Bu esnada Taso Hacı bağımsızlık için verilen bu kutlu mücadelede yer alarak Çeçen direnişine güç kattı.

MİLLİ AZADLIK CİHADI

1839 yılında Çarlığın Kafkas istilası Çeçen topraklarına Rus baskınlarıyla devam etti. Rus tarihine Kafkas Harbi olarak geçen Milli Azadlık cihadı tam 25 yıl sürdü. 1859’da Ruslar Çeçenlerin son durağı olan Vedeno köyünü de işgal etti. Bu sırada Şeyh Şamil esir düştü. Şeyh Şamil’in esir düşmesi Çeçenleri durdurmadı. Bu olayın üzerine 5 yıl daha Çeçenler mücadele etti. 11.Mayıs.1918 tarihinde Rusya Çar İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Kafkasya’da Çeçen siyasi liderlerinden Tapa Çermoyev’in başkanlığında “Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti” kuruldu. Bu Cumhuriyet Almanya ve Osmanlı Devleti tarafından tanındı. Ancak bu devlet, önce beyaz ordu, daha sonra da Bolşevik ordusunun hücumuna maruz kaldı ve işgal edildi. Birkaç yıl sonra direniş Şeyh Uzun Hacı başkanlığında devam ettirildi fakat 1921 yılında Kuzey Kafkasya Bolşevikler tarafından tamamıyla işgal edildi. Buna rağmen özellikle Çeçenistan’da gerilla hareketleri durmadı. Ayrıca Kafkasya’daki Rus yayılmacılığına bu sefer Komünizm gerekçeli baskılar eklenmişti. Komünistler, bölgeyi “Çeçen vilayeti” ilan etti. 1929 yılında Kuzey Harbi Komutanlığı Kuzey Kafkasya’da halkın topraklarına el koyunca Çeçenlerde Sit. İslambulov önderliğinde yeniden direniş hareketine başladı. Kızılordu Sit. İslambulov ile anlaşmanın yoluna gitti. Bu anlaşma ile Sovyetler Çeçen İnguşların haklarına saygı duyacaklarına dair garanti vermişlerdi. KGB ise bu anlaşmadan taraf olmadı. Derhal anlaşmayı bozdurdu ve Sit. İslambulov’u kurşunlattırdı.

NOGAYYURT AYAKLANDI

1932 yılında Nogayyurt bölgesindeki halk ayaklandı. Buna karşı daha sonra KGB’ye dönüşen NKVD buradaki halkı hapislere tıkarak işkence uyguladı. Sonra diğer yerlerdeki milleti kötülemek için kızıl partizan İbrahim Gelderan liderliğinde sahte bir ayaklanma gerçekleştirildi. Böylece KGB, halkı Kızılordu kurşunlarına hedef ettirmeyi başardı. 23. Şubat. 1944 tarihine gelindiğinde geniş çaplı askeri operasyon sonucunda, tüm Çeçen halkı, Kırım, Karaçay, Balkar ve Ahıska Türkleri’yle birlikte, Stalin tarafından Sibirya ve Türkistan steplerine sürgün edildiler. Çeçenistan topraklarında tek tek gerilla grupları ta 1976 yılına kadar faaliyet gösterdiler. Aynı yılda binlerce Çeçen açlık, salgın hastalık ve Rus kurşunlarına hedef oldu. 13 yıl sonra Sovyet lideri Nikita Kurusçev, sürgündeki Çeçen ve İnguşlara, eski durumlarına kavuşmaları için bazı haklar tanıdı. Sürgündekiler, Çeçen İnguş Cumhuriyeti’ndeki yurtlarına dönmeye başladılar. Bu arada Moskova, Rus Kazaklarını Çeçen İnguş topraklarına yerleştirmeye ve nüfus yapısını değiştirmeye devam ediyordu.

 

    En az 10 karakter gerekli