DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21520711.60673%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Bulgaristan’da Türkçe Seçim Propagandası

ABONE OL
20/04/2015 22:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’ın Rusçuk şehrinde AB parlamento HÖH milletvekili İlhan Küçük ile Bulgaristan parlamento milletvekili Ferihan Ahmedova AB enformasyon bürosu açtılar ve bugüne kadar faaliyetlerini kamuoyuna
duyurmaktalar. Bulgaristan Türkleri’ni yakından ilgilendiren bir haber yayınlandı. Haber net bir şekilde değil galiba kelimesi dominant etki yarattı. Rusçuk AP basın bürosundan AB milletvekili İlhan Küçük seçim propagandası anadilinde yapılabilmesi için AP’ye dilekçe vereceklerini açıkladı. AP milletvekili İlhan Küçük konuyla ilgili çalışmalar Bulgaristan Helsinki komitesi ile birlikte yapılmakta olduklarını da altını çizerek söylemeyi ihmal etmedi.
Bulgaristan 01.01.2007 tarihinden beri AB resmi üyesidir. En uzun süre HÖH üyesi olan AP milletvekili Filiz Hüsmenov’dır. Son AP seçimlerinden sonra Filiz Hüsmenova hariç Necmi Ali, İlhan Küçük ile İskra Mihaylova HÖH’ü temsil etmekteler.

BEKLENMEDİK ÇIKIŞ

HÖH’ün Bulgar kökenli AB milletvekili İskra Mihaylova Bulgaristan’da ikamet eden Türkler anadilini seçmeli değil zorunlu müfredata alınarak eğitim alabilmeli ayrıca ana dillerinde seçim esnasına propaganda yapabilmeli diye konuşarak beklenmedik bir çıkış yapmıştı. Türk kökenli AP milletvekilleri  Avrupa İnsan Hakları beyannamesi gereği haklarını isteyemeyişi onların yerine bir Bulgar kökenli vekilin dile getirilmesi düşündürücüdür. HÖH lideri Lütfü Mestan 2014 yılında ana dilinde propaganda yaptı diye Bulgar mahkemeleri tarafından para cezasına çarptırılmıştı. Mestan, konuyu AİHM götüreceğini beyan etse de daha sonra ertelediğini açıklamıştı. Çoğunluğu Türklerden ve Pomak Müslümanlardan oy alan HÖH yerel ya da AP milletvekilleri gerek Bulgaristan parlamentosunda, gerek AB Parlamentosu’nda Bulgar devletinin kabul ettiği ve imzaladığı Avrupa İnsan Hakları beyannamesine dayanarak ülkede ikamet eden azınlıkların haklarını özellikle Türk azınlığı tarafından dilde getirilmesi beklenmekte. 12 Temmuz 1991 yılında kabul edilen anayasasında daha önceki ana yasada yer alan Türk azınlığı çıkarılmıştı. Son kabul edilen ana yasada Bulgaristan Tek ulus devlet olarak tanımlanmaktadır. Yeni ana yasasına dayanarak ülkede ikamet eden Türkler ana yasadan doğan haklarını kaybetmiş oluyorlar. Bu gün Bulgaristan’da ikamet eden Türk azınlığı zorunlu olarak müfredata alınmayan anadilde eğitim, seçimlerde Bulgarca bilmeyen yaşlı Türk nüfusuna seçim esnasında Türkçe hitap edememek, Türkçe yayın yapan yerel radyo istasyonları, Türk dilinde yazılı ve görsel yayın hakları önde gelen Türk azınlığın isteklerinden sadece birkaç tanesidir. Bulgaristan’da ikamet eden Türk azınlığı HÖH’ün AP Türk kökenli milletvekillerinden, 25 yıldır Bulgar devletinde bir şekilde tanımak istemediği azınlık hakları sorunları konusunda önerge vereceklerini ümit etmekteler.

 

    En az 10 karakter gerekli