DÜNYANIN EN EŞSİZ VE EN DEĞERLİ BAHARATI !
Çok değerli okuyucularımız bu hafta sizlerle Yunan topraklarının kırmızı altını olarak bilinen Safran, Krokos veya Zafora olarak da adlandırılan mucizevi bitki Krokos hakkında ki detayları paylaşmak istiyorum. Kraliçe Kleopatra tarafından ilaç olarak da kullanılan sihirli bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Antik Yunanlar tarafından ise ilaç olarak kullanılmasının yanı sıra hamamlarda parfüm ve afrodizyak özelliğinden yararlanılan bitkiyi Araplar ise anestezide “krokos”tan faydalanmıştır. Homeros’un metinlerinde ve İncil’de de “krokos”tan bahsedilmektedir. Ürün faydalı özelliklerini, bölgeye özgü toprak ve iklim koşulları kadar iyi bakımlı alanlar, çok miktarda ışık, sıcak ılıman bir iklime sahip orta verimlilikte kurutulmuş toprak bölgenin safran yetiştiricileri tarafından takip edilen ekim teknikleri ve geleneksel uygulamalara da borçludur.
ÜÇ KIRMIZI ALTIN DAMGALI
Kelimenin kökeni Yunan mitolojisine dayanmaktadır. Krókos mitolojiye göre Tanrı Hermes’in çok yakın bir arkadaşıdır. Bir gün, iki arkadaş disk atarlarken Hermes, Krókos’u kafasından ölümcül bir şekilde yaralar. Genç adam yere yığılır ve son nefesini verirken kanından 3 damla bir çiçeğin ortasına düşer, üç tepeciğe dönüşür ve çiçek onun adıyla anılmaya başlanır. Etimolojik olarak crocus/safran kelimesi, Yunanca “króki” = “κρόκη” kelimesinden türetilmiş olup bir tezgâhta dokuma için kullanılan iplik, örülmüş şey anlamını taşımaktadır. Yunan “krokos”u dünyadaki en iyi kalite safrandır. Safran (Krokos Kozanis) yaz sonunda ya da erken sonbaharda dikilen küçük yuvarlak bir çiçek soğanından yetişir ve her çiçeğinde üç kırmızı – altın damgalı teller olan küçük mor çiçekler üretir. Safran baharatı bu kurutulmuş tellerden yapılır.
NEREDE BULABİLİRSİNİZ?
Safranın sayısız faydasına hayran kalacaksınız. Yeni mutfak maceraları için kullanmaya hazır olun! Birkaç lifi bir bardak suya doldurun, ama safranın sıcaktan hoşlanmadığını unutmayın; sıcak suya batarsa renk ve aromasını size bırakmaktan kaçınacaktır. Kırmızı Yunan safranıyla yemek pişirin ve mükemmel aromasında kendinizi şımartın. Ama diğer baharatların aksine iyi bir çimdiğin, çoğu yemekler için lezzet ve renk eklemek adına fazlasıyla yeterli olduğunu da unutmayın.
MUCİZEVİ ETKİLERİ
Safran piyasada hem lifler halinde hem de toz halinde bulunur. İnsanlar, daha uzun süre aroma ve renk tuttuğu için lifleri tercih etme eğilimindedir. Ayrıca, lifleri kolayca toz haline getirebilirsiniz.
İdareli kullanıldığında, kaliteli safran gıdalara zengin altın rengi ve lezzet katar. Süzme peyniri ve parmesan gibi peynir ürünlerinden çorbalara, tavuk ve etlere, çeşitli alkollü içeceklere, makarna ve pirinçlere kadar kullanabileceğiniz uzun bir besin listesi mevcuttur. Antik zamanlardan beri safran, aroması ve canlı rengi, ancak çoğunlukla farmakolojik ve afrodizyak özellikleri nedeniyle ünlüdür. Homer yazılarında safranın özelliklerine değinirken, Kleopatra onu kozmetik ürünlerinde kullanmıştır. Safranı günlük hayatınıza dahil ettiğinizde kazanacağınız sayısız avantajdan hayrete kapılacaksınız:
• Öncelikle, safran mükemmel bir uyarıcıdır. Bitkinin iyileştirici özellikleri de sayısızdır! Son derece anti-inflamatuar ve derin antioksidan özelliklerinin doğruluğu uzun süre önce kanıtlanmıştır.
• Ayrıca, safran trombosit kümeleşmesini önler ve beyin fonksiyonunu geliştirir.
• Safranın özellikleri kolesterolü düşürmede, sindirimi kolaylaştırmada, mide bulantısını önlemede ve bebeklerin diş çıkarırken ağrısını yatıştırmada etkilidir. Kanser önleyici özellikleri ise araştırılmaktadır.
Balkan ülkelerinde ve Türkiye’ de yaşayan tüm hemşerilerime en derin selamlarımı ve saygılarımı sunarım. Işıkla kalın…
KÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
22 gün önceKÖŞE YAZARLARI
23 gün önce