IMF Başkanı’ndan Yunanistan’a uyarı

19 Nisan 2024 - 05:21

IMF Başkanı’ndan Yunanistan’a uyarı

IMF Başkanı’ndan Yunanistan’a uyarı
Son Güncelleme :

21 Ocak 2010 - 22:00

229 okuma
(Last Updated On: 21/01/2010)

Greece_borc-kriziUluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss Kahn, Asya Finans Forumu dolayısı ile bulunduğu Hong Kong’ta gazetecilerin sorularını yanıtladığın basın toplantısında Yunanistan’ın borç yükü ve bütçe açıklarının ciddi bir sorun olduğu uyarısında bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

Eurostat: Yunanistan’ın ekonomiye ilişkin verileri güvenilmez

Böylesi kötü bir ekonomik ortamda Avrupa Birliği İstatistik Enstitüsü Eurostat, 14 Ocak 2010 tarihinde Yunanistan’ın ekonomiye ilişkin verilerini güvenilmez bulduğunu açıkladı. Eurostat, Yunanistan İstatistik Ofisi NSSG’nin Ekim 2009’da Eurostat’a gönderilen finans verilerinde politik müdahale olduğu şikayetinde bulundu. Maliye Bakanlığı, Yeni Demokrasi Hükümeti’ni suçlarken istatistiki verilerin güvenilirliğinin ve şeffaflığının suistimal edildiği açıkladı. Bununla birlikte AB Maliye Bakanları, Yunanistan’ı sert şekilde uyararak Yunanistan’dan istatistik sorununu çözmesini talep etti. Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu AB Komiseri Joaquin Almunia ise  Yunanistan’ın istatistik sorununu çözmek amacı ile bir plan sunacaklarını ifaderken Eurostat’a üye ülkelerin yayımladığı istatistikleri denetleme yetkisinin verilmesini talep etti.

Yunanistan, Maastricht Kriterleri’ni tutturamıyor

2009 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 12.7’si kadar bütçe açığı veren Yunanistan, Maastricht Kriteri ile belirlenen azami yüzde 3 bütçe açığını dörde katladı. Buna karşılık Yunanistan’ın borcu ekonomik büyüklüğünün yüzde 113 seviyesinde. Maastricht Kriterleri’ne göre Yunanistan’ın borç stokunun GSYİH’nin yüzde 60’ından fazla olmaması gerekiyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard&Poors (S&P) ve Moody’s Yunanistan ile ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyorlar. S&P, Yunanistan’ın kredi notu için planın uygulanmasının önemli olduğunu ancak uygulamada risklerin devam ettiğini açıklamakla birlikte politik baskılar karşısında mali konsolidasyon stratejisinin tam anlamı ile uygulanamaması halinde Yunanistan’ın kredi notunu tekrar düşürebileceği uyarısında bulundu. Moody’s ise Hükümet’in bütçe açığının azaltılması ve büyümenin gerçekleştirilmesi politikalarındaki belirsizlik nedeni ile kredi notunu negatif olarak değerlendirmeye devam edeceğini açıkladı.

AB Maliye Bakanları PASOK Hükümeti’nin İstikrar Programı’nı Şubat ayında görüşecek

4 Ekim 2009 erken genel seçimleri ile iktidara gelen PASOK Hükümeti, 5 Ocak 2010 tarihinde mali plan açıklayarak ülkesini ekonomik iflasın eşiğinden kurtarmak amacı ile izlenecek yolları açıkladı. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası yetkilileri 6 Ocak Çarşamba günü Atina’ya ziyaret etmişlerdir. Şimdi Yunanistan’ın İstikrar Raporu olarak bilinen bütçeyle ilgili raporu ay sonundan önce Avrupa Komisyonu’na sunması bekleniyor.  Ardından rapor Şubat ayında gerçekleştirilecek AB Devlet Başkanları Zirvesi’nden hemen önce AB Maliye Bakanları Toplantısı’nda görüşülecek.

Konu ile ilgili Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Ülkemiz Yunanistan’ın ekonomisi iflasın eşiğinde. Borç yükünde kurtulma sözü ile iktidara gelen PASOK Hükümeti, köklü reformlar ile IMF’den borç almadan ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için çabalıyor. Buna karşılık Avrupa Birliği’nden de uyarılar gelmeye devam ediyor. Ekonomik krizin Yunanistan’da her bir kişiyi etkilediği bir ortamda PASOK Hükümeti’nin İstikrar Programı’nın Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin derin etkilerini yok etmesini umut ediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.