DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BITCOIN 21787210.49661%
İzmir
30°

AÇIK

20:45

AKŞAMA KALAN SÜRE

Kaz Dağları’ndaki çam fıstığı kozalaklarını ekonomiye kazandırıyor

Kaz Dağları’ndaki çam fıstığı kozalaklarını ekonomiye kazandırıyor

ABONE OL
16/12/2020 03:30
Kaz Dağları’ndaki çam fıstığı kozalaklarını ekonomiye kazandırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

7 YILDIR KOZALAK TOPLUYOR

Bayramiç ilçesinde yaşayan İbrahim Demirsöz, Orman İşletme Müdürlüklerinden ve özel şahıslara ait bahçelerden satın aldığı fıstık çamı ağaçlarındaki kozalakları 7 yıldır topluyor. Özel şahısların yanı sıra okul bahçeleri ve belediyeye ait alanlarda kimi zaman 40-45 metreyi bulan çam fıstığı ağaçlarının bir yerine kadar merdivenle çıkan, ardında da kalan bölümüne tırmanan Demirsöz, ağaçların ince dallarında ve uç kısımlarındaki çam kozalaklarını elindeki sopayla yere düşürüyor.

KOZALAKLARI ÖNCE TOPLUYOR SONRA İŞLİYOR

Mayıs ayına kadar binbir zorlukla topladığı çam fıstığı kozalaklarını deposuna koyan İbrahim Demirsöz, haziran, temmuz ve ağustos aylarında da bunları güneşe sererek açılmasını bekliyor.

ÇAM FISTIĞININ KABUKLUSUNUN KİLOSU 80, İÇ FISTIĞIN KİLOSU 400 LİRA

Çam fıstığının kabuklusunu toptan kilosu 80, iç fıstığı ise kilosu 400 liradan Türkiye’nin dört bir yanına pazarlayan İbrahim Demirsöz, zahmetli ve tehlikeli olmasına rağmen işinden memnun olduğunu söyledi.

İlçede çam fıstığı toplama ve ayrıştırma işini sadece kendisinin yaptığını ifade eden Demirsöz, yörede iç fıstığın çok fazla tüketilmemesine rağmen oldukça fazla çam fıstığı ağacının olduğuna dikkat çekti.

ÇEKİRDEKLERİ AYRILAN KOZALAKLAR YAKIT OLUYOR

Demirsöz, şunları söyledi: “Açılan kozalaklardaki çekirdekler kozak dövme makinesi yardımı ile ayrılıyor. Elde edilen çekirdekler, su varillerinde yıkanıp, boş olan çekirdekler ayırt edilerek dolu çekirdekler güneşte kurumaya bırakılıyor. Çekirdekleri ayrılan kozalaklar ise yüksek kalorili ısı verdiği ve çevre dostu yakıt olduğu için fırınlarda ve kalorifer kazanlarında yakıt olarak kullanılmaktadır. Dünyada en kaliteli ürün İtalya ve ülkemizde elde edilmektedir.”

SEZONDA 50 TON ÇAM FISTIĞI KOZALAĞI TOPLADI

Geçen sezon yaklaşık 50 ton çam fıstığı kozalağı toplayan ve bunlardan yaklaşık 5 ton çam fıstığı elde etmeyi hedefleyen İbrahim Demirsöz, kozalakların kasım ve aralık aylarında toplanması gerekirken ağustos ayında toplamaya başlandığını ve bunun da kaliteyi olumsuz etkilediğini belirterek, yetkililerden kasım ayından önce toplama izni verilmesini istedi.

Son Dakika haberlerimiz ensonhaber’den alınmaktadır.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.