Mehmet Hilmi Çeşmesi’ne saldırı

28 Nisan 2024 - 14:00

Mehmet Hilmi Çeşmesi’ne saldırı

Mehmet Hilmi Çeşmesi’ne saldırı
Son Güncelleme :

30 Haziran 2009 - 22:00

203 okuma
(Last Updated On: 02/09/2020)

secekkitabe27 Haziran 2009 Cumartesi gecesi Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Batı Trakya Türk Azınlığı’nın önemli isimlerinden öğretmen Mehmet Hilmi adına yaptırılan çeşmeye saldırı düzenlendi. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yapılan saldırıda Mehmet Hilmi Çeşmesi’nin* Türkçe olan kitabesi kısmen tahrip edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

18 Temmuz 2009 tarihinde Seçek Yaylası’nda düzenlenecek olan Geleneksel Çay’ın ardından açılışı yapılacak Mehmet Hilmi Çeşmesi’ne yapılan saldırı Batı Trakya Türk Azınlığı tarafından şiddetle kınanmaktadır. 31 Temmuz-2 Ağustos 2009 tarihlerinde düzenlenecek olan Seçek Yağlı Güreşleri için ön hazırlık niteliğinde olan Çay Gecesi’ne kadar çeşmenin tamir edilerek planlandığı gibi açılışı yapılacaktır.

Türk Azınlık hedef haline getiriliyor

Meriç ilinde Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından Seçek Şenlikleri’nin düzenlendiği Rodop İli Mehrikos Nahiyesi Seçek Yaylası’na merhum Mehmet Hilmi adına yapılan çeşme, geleneksel olarak düzenlenen Seçek Yağlı Güreşlerinin yapıldığı alanda inşa edilmiştir. Doğal taşlardan yapılmakta olan çeşmenin kitabesinde Mehmet Hilmi’ye ithafen yazılmış Türkçe şiir, yerel basın tarafından tahrik olarak algılanmış, haber manşetten verilmişti. Hronos Gazetesi’nin 27 Haziran 2009 tarihli sayısında “Seçek Kültür Derneği tahrik edici ve kaçak anıt inşa ediyor” başlığı ile Mehmet Hilmi Çeşmesi’nin “azınlığın Türkleştirilmesi için mücadele eden Yunan düşmanını onurlandırmak için” yapıldığı ifadelerine yer verilmiş, Seçek Yağlı Güreşleri ile ilgili olarak ise uygunsuz yorumlar yapılmıştır. Haberde öğretmen Mehmet Hilmi’nin “Batı Trakya’da Türk milliyetçiliğinin temelini atan” kişi olduğu ifade edilerek Hilmi’nin “1924 yılında yayımlamaya başladığı ‘Yeni Ziya’ adlı gazetesinde Yunan idaresine sert eleştiriler yöneltmeye ve halka milliyetçilik duyguları aşılamaya” başladığı bilgisi veriliyor. Yine Hilmi ile ilgili olarak Hronos, Hilmi’nin İskeçe ve Gümülcine’de “Türk Gençler Birlikleri”ni kuran kişi olduğu ve bu kuruluşların “kültürel faaliyetleri ile Kemalist reformların kabulünde oynadıkları önemli rolün dışında propaganda görevi de yürüttükleri” yorumu yapılıyor.

Mehmet Hilmi Çeşmesi’ne yapılan saldırı ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Mehmet Hilmi Çeşmesi’ne yapılan saldırıyı şiddetle kınarız. Mehmet Hilmi, Batı Trakya Türk Azınlığı için önemli ve unutulmaz bir yere sahiptir. O’nun adına yapılan çeşmenin kitabesinde yer alan Türkçe şiirin tahrip edilmesi Azınlık’ı endişeye sürüklemektedir. Batı Trakya’da Türkler ile çoğunluk barış içinde bir arada yaşamamıştır. Ancak yerel basında Türk Azınlık aleyhine yer alan haber ve yorumlar hedef göstermede bulunarak mevcut barışçıl ortamı tehdit etmektedir” açıklamasında bulundu.


YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.