DOLAR 32,5507 -0.33%
EURO 35,0887 -0.13%
ALTIN 2.435,71-0,48
BITCOIN 2016350-2.32027%
İzmir
35°

AÇIK

03:30

SABAHA KALAN SÜRE

103 okunma

Yeni Türk Ticaret Kanununa Dikkat

ABONE OL
05/06/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek mi?

Hükümette bile tartışılan TTK için Bakan Hayati Yazıcı, 1957’den beri yürürlükte olan bir kanunun 11 yıldır TBMM’de değiştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını ve geçen yıl da tüm parti gruplarının ittifakı ile yenisinin yasalaştığını hatırlatarak, 1 Temmuz 2012’de kesin olarak yürürlüğe gireceğini söylüyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, iş dünyasının büyük tepki gösterdiği TTK’nın mevcut haliyle büyük sakıncalar oluşturabileceğini belirterek, gerekli değişiklikler yetişmezse ötelenebileceğini söylüyor.

Bir tarafta hükümetin diğer tarafta kanunun muhatabı iş âleminin ilk başlarda özünde anlaştığı değişikliğin birçok yararlar sağlayacağına ilişkin ortak görüşlerine rağmen yürürlülük süresinin yaklaşması ile birlikte fikir ayrılıklarının kabineyi bile ikiye böleceği kimin aklına gelebilirdi?

Uluslar arası ticaret kurallarının ülkemiz için de geçerli olması adına bu değişiklikler yapılarak hem iş hacmini artırmak hem de ithalat ve ihracat makasını kapatarak cari açığı azaltmak güzel bir girişim. Ancak, gözden kaçırılan ülkenin Türkiye olmasıdır. Adaptasyon konusu veya uyum süreci ya da iş hayatını olumsuz etkileyeceği çok iyi hesaplanmamış olsa gerek. Aklımız başımıza nedense sonradan geliyor. İstim sonradan gelsin. Kervanı yolda düzelim.

 

55 YILDIR AYNI KANUN

 

Kesinlikle Türk Ticaret Kanunu değişmeliydi. 55 yıldır aynı kanun. Yabancı sermaye yatırım için bu düzenlemeleri bekliyor. Yeni ortaklıklar kurulacak. Hele krizi şu sıralar çok derin yaşayan Avrupa firmaları 145 ülkede uygulanan bu kanun için güveni artacak. Hele bir de teşviklerle ilgili düzenlemeler de hayata geçince çok farklı bir Türkiye olacak. Tüm bunları düşlerken iç ticareti yeni TTK ile ürkütürsek kötü sonuçlar doğurabilir mi? Bu arada yeni TTK ile ilgili, yazılan, çizilen, konuşulan hususların bazılarına şöyle bir göz atalım.

Yeni TTK, bağımsız denetim mecburiyetini getiriyor. En ufak şirket bile denetçi tutacak.  Şirketleri en çok denetimin getireceği büyük maddi yük zorlayacak. Kanuna göre yıllık bağımsız denetim ücreti 20 bin ila 100 bin lira arasında değişiyor. Yeminli Mali Müşavirlik Belgesi sahibi YMM ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Belgesi sahibi SMM’ler, UFRS hükümlerini ve Bağımsız Denetim konusunu bilmediklerini, 2012 yılı başından itibaren öğrenmek için çaba sarf etmeye başladıklarını, ancak bu konuların iyice öğrenilebilmesi için 2-3 yıllık bir zamana ihtiyaç duyduklarını belirtmekteler. Bazıları ise, nasıl olsa, bize uymaz, uygulama tehir edilir düşüncesiyle, üzerinde çalışma dahi yapmadıklarını ifade etmekteler.  UFRS hükümleri ile Bağımsız Denetim konusunu en iyi bilenler, tatbikatını yıllardan beri yapanlar, bu konuyu meslek mensuplarına eğitim programlarıyla öğretenler, yabancı ortaklı bağımsız denetim firmalarıdır. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yetki almış yerli bağımsız denetim firmaları da bu konuları zaman içinde öğrenmiş ve tatbik etmişlerdir. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan bağımsız denetim için yetki almış bağımsız denetim firma sayısı SPK’nın web sitesine göre 92’dir.  Bu 92 adet, YMM (Yeminli Mali Müşavirlik) veya SMM (Serbest Mali Müşavirlik)şirketinin haricinde, UFRS hükümlerini ve bağımsız denetim konusunu, onlar kadar iyi bilen kaç tane, SMM veya YMM firması vardır? Her halde iyi bilen kuruluşlar olmuş olsaydı, onlar da, SPK‘ya müracaat edip, gerekli yetki belgesini alırlardı. 633.976 adet limited ve anonim şirketi 92’si mi denetleyecek? Yürürlüğe girmesine kısa bir süre kalan TTK’da, internet sitesi kurma, bilgilerini paylaşma gibi konular yoğun olarak tartışılıyor. Borçlanma yasağına, ticari bilgilerin internet sitesinde açıklanmasına, hapis cezasını bir yaptırım olarak kullanmasına yönelik eleştiriler var. Hükümet, bu tepkileri dikkate alarak son bir gözden geçirme yapacak. Yeni Türk Ticaret Kanunu yakın akrabalara vadeli satış yasağı getiriyor. Kanunun “şirketle işlem yapma ve şirkete borçlanma yasağı” başlıklı maddesinde “yönetim kurulu üyesi, eşi ve üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından biri şirkete nakit veya ayın borçlanamaz” hükmü yer alıyor. Maddenin aksine hareket edenlere adli para cezası ve hapis cezası var.

Yeni düzenlemeye göre her türlü belgede sicil numarası, ticaret unvanı, taahhüt edilen ve ödenen sermaye yazılacağından; faturalar, irsaliyeler, perakende satış vesikaları, gider pusulaları, müstahsil makbuzları, ücret bordroları yeniden bastırılacak. Şimdi burada bunların birçoğunu yazmaya yerimiz olmadığı için dikkat çekenlere yer verdim. Siz siz olun, TTK’ya muhatap olacaksanız öğrenmeye, seminerlere katılmaya bakın. Veya sorumlu yöneticilerinizi görevlendirin. En önemlisi ise işe yarayacak, sonuç getirecek tepkilerinizi koyarak TTK’nın yürürlük süresini ve uygulama zorluğu olan maddelerini değiştirmeye çalışın.

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli