DOLAR 32,2725 -0.08%
EURO 34,8427 -0.04%
ALTIN 2.424,960,02
BITCOIN 20169001.92873%
İzmir
22°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Bulgarca dil kursları

ABONE OL
14/05/2014 17:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu ve Babaeski Bulgaristan Türkleri Derneği ortaklaşa 04.03.2014 – 29.04.2014 tarihleri arası altmış (60) saatlik düzenledikleri Bulgarca dil kursu başarı sertifikalarının verildiği törenle son buldu. Törene Babaeski Belediye Başkanı Av. Abdullah Hacı, Bulgaristan Cumhuriyeti Edirne Başkonsolosu Lübomir Popov, Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Zürfettin Hacıoğlu ve Babaeski Bulgaristan Türkleri Derneği Başkanı Fatma Özcan hazır bulundular. Böyle kursları İzmir BALGÖÇ ve daha birçok dernek organize etti. Bu tür etkinliklere kimsenin karşı çıkacağını sanmıyorum hatta böyle etkinlikler desteklenmesi gerekmektedir. Yabancı lisan insana her alanda zenginlik katar. 1989 yılı Türkiye’ye gelen göçmenlerin ve daha önce göç edenlerin çocukları nene, dede, anne ve baba Bulgarca dilini çok iyi bildikleri halde Bulgarca bilmemekteler. Bulgaristan’da Türkler Bulgar dilini ancak karşındaki Bulgar olduğu zaman kullanmak zorunda kullanıyordu; zorunlu kılmadıkça Bulgar dilini kullanmıyordu. Bulgar dili Türklerin günlük hayatında olmadığından dolayı evlerde konuşulmamaktadır ve bu alışkanlık hala sürdürülmektedir.

1972 YILINDA KALDIRILDI

 

Ne yazık kin Bulgar hükümeti daha 1972 yılı Türk dilini kanunla okul müfredatından kaldırmıştı. Kanuna karşı çıkanlar kendilerini uzun yıllar için demir parmakların ardında görüyorlardı. Bu sebepten dolayı Türkler kendi haklarını savunamaz hale geliyorlardı. Türkçe dilini müfredattan kaldırılması “ileri” gelen Türklerden destek görmekteydi. Bu gün yine “ileri” gelen Türkler Bulgaristan’da Türk dilini okullarda zorunlu okutulması için hiçbir faaliyette bunmamaktalar. Bazı Dernekler okullarda Türkçe dili okutulması için Türk çocuklarından okudukları okul yönetimine dilekçe vermeleri için uyarıda bulunmaktan başka bir şey yapamamaktalar. Bulgaristan’da Türkçe dili okullarda zorunlu okutulabilmesi için HÖH yönetimi parlamentoda
öneri vermesi ve parlamento tarafından onaylanması gerekmektedir. Bir yolu daha var, Bulgaristan Mili Eğitim Bakanı’nın yayınlayacağı genelgeyle geçici olarak da olsa çözüm getirilebilir. 24 yıldır HÖH yönetimi konuyla ilgili sesi cılız çıkmakta ve parlamentoda azınlık olduklarını bahane ederek konunun üstüne ciddi gitmemekteler. Sözüm Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren derneklerin yönetimlerine. Başta Bursa BALGÖÇ konfederasyon yönetimine ve diğer Bulgaristan göçmenlerin dernek federasyonlarına, seçimlerde DPS/HÖH yönetimine destek vermezden önce özellikle Bulgaristan’da Türkçe müfredata zorunlu hale getirilmedikçe destek vermeyeceklerini açık bir şekilde beyan etmeli diye düşünülmektedir. Bundan dolayı Türkiye’de faaliyet gösteren Bulgaristan göçmeleri derneklerine ciddi sorumluluk düşmektedir. Dernekler faaliyetlerini Bulgarca kursalar açmakla, dernek etkinliklerine Bulgaristan’dan Bulgar şarkıcıları getirmekle sınırlandırılmamalıdırlar, HÖH yönetimine özellikle Türkçe zorunlu okutulması için ciddi faaliyetlerde bulunmalı ve kararlılıklarını göstermelidirler.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.