DOLAR 32,7878 1.53%
EURO 35,1602 0.53%
ALTIN 2.456,522,76
BITCOIN 21796250.45373%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bulgaristan’ın AB Dönem Başkanlığı

Bulgaristan’ın AB Dönem Başkanlığı

ABONE OL
08/01/2018 10:34
Bulgaristan’ın AB Dönem Başkanlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BULGARİSTAN’IN AB DÖNEM BAŞKANLIĞI

2017 yılı artılarla eksilerle geride kaldı. Bulgaristan’ın bir Ocak 2018 itibaren Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığı resmen başlamış oldu. Bulgaristan’ın AB başkanlığı halka ne getirecektir, özellikle ülkede ikamet eden azılıklara fayda yarar getirecek midir? Bulgaristan AB başkanlığı alması öncesi Başbakan Boyko Borisov’un ‘Türkiye’ye özel bir statü verilsin’ açıklaması komşuluğa sığınmayan bir çıkış olarak tarihe geçmiş bulunmakta. Bulgaristan ile Türkiye devleti arasında yıllar öncesi anlaşmalar imzalanmıştır. Anlaşmaların birisinde Sofya’ya TRT radyosu Ankara’ya Radyo Sofya açılması da var. Ankara iki ülke arasında anlaşmalara sadık kalırken Bulgaristan ise anlaşmaların hep dışında kalmayı tercih etti öyle de devam ediyor. Osmanlı Balkanlar’dan çekildikten sonra en çok bugünkü Bulgaristan topraklarında Osmanlı eserleri yıkıldı. Ayakta kalan camilerin bir kısmı kiliyse çevrildi bir kısmı müzeye, bir kısmı zamana yenik düşüp harabelere dönüştü. Ne yazık ki bazı camiler eğlence yerlerine dönüştürüldü. Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından restorasyon masrafları karşılanan İstanbul tarihi yarım adasından bulunan Bulgar Ortodok demir kilisesinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayip Erdoğan ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov katılımıyla açılışı yapıldı. Bu açılış vesilesiyle Bulgaristan Müslümanlarının çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un iyi haberler vermesini umuyorlar. Bulgaristan Müslümanlarının çözüme kavuşması beklenen temel sorunların bazıları şöyle sıralanabilir.

BİREYSEL İNSAN HAKLARI İBARESİ

1991 yılında kabul edilen Bulgaristan anayasasında bireysel insan hakları ibaresi toplumsal insan hakları ibaresi olarak değiştirilmesi ilk önemli sorun olarak parlamentoda tekrar görüşülmesini talep edilmektedir. Bulgaristan’daki sorunlardan birisi de okullarda Türkçe’nin anadil eğitimi seçmeli değil müfredat programına zorunlu ders olarak alınması istenmekte.

Okullarda din dersi verilmesi camilerde Kuran-i Kerim yaz kursları açılmasına izin verilmesi.

Bulgaristan Müslümanlarının başmüftülük ve yönetim kurulu seçimlerinin devlet tarafından tanınması.

Bulgaristan mahkemeleri tarafından vakıf mallarının sahiplerine iade edilmesi.

Müze statüsü bahaneleriyle ibadete kapalı olan camilerin ibadete açılması.

Restorasyon kapsamı için karar alınan zamana yenik düşerek yıkılan camilerin restorasyonuna izin verilmesi.

Eğlence yerlerine dönüştürülen camilerin aslı statüsüne kavuşturulması.

Silah zoruyla verilen Bulgar ile Slav isimleri Bulgaristan resmi kütüklerinden silinmesi.

Yerel Türkçe radyo frekanslarına izin verilmesi.

Devlet televizyonunda yirmi dört saat Türkçe yayın yapabilecek kanallara izin verilmesi.

Bulgar devleti tarafından 1989 yılı üç yüzden fazla kovulan Türk vatandaşına sosyal haklarını tanıması.

Yüzlerce Belene adasına bir o kadar ceza evlerine kapatılan ve sürgüne gönderilen vatandaşların Avrupa standartlarında Bulgaristan devleti tarafından tazminat ödenmesi.

Bir daha tekrarlanmaması için asimilasyon politikası mimarlarını yirmi yedi yıldan beri izin vermeyen devletin adalet önüne çıkarılmasına izin vermesi.

Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığı sırasında ülkede ikamet eden Müslüman azınlıklar sorunlarına çözüm getirilmesi.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.