DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22367861.24292%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

175 okunma

Eski Meclis Başkanı Kaklamanis’in soru önergesine tepkiler devam ediyor

ABONE OL
02/09/2020 12:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL

A.-Kaklamanis13 Temmuz 2009 tarihinde Eski Meclis Başkanı PASOK Milletvekili Apostolos Kaklamanis’in Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait okullarda Türkçe ile eşit olarak Pomakça’nın da kullanılması ile ilgili olarak Dışişleri, İçişleri ve Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlıkları’na hitaben sunduğu soru önergesi ile ilgili tartışma devam ediyor.

 

 

 

 

28 Temmuz 2009 tarihinde Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Kaklamanis’in Pomakların baskı altında olduğunu iddiasını reddederek Pomakça’nın azınlık okullarına girmesi talebinin 1923 tarihli Lozan Barış Anlaşması’na aykırı olduğunu açıkladı.

Kaklamanis, soru önergesinde “Lozan Barış Antlaşması’nda tanımlanan azınlığı oluşturan üç unsurda yalnızca biri olan Türk kökenlilere değil diğer iki unsuru oluşturan Pomak ve Romanlara karşı Yunanistan’ın eşit derecede sorumlu olduğunu ifade ederek Hükümet’in Pomak kökenli Yunan vatandaşlarının haklarının uygulamada da güvence altına alınması için önlemler alınmasını talep etmişti. Soru önergesi ile ilgili olarak Danışma Kurulu, şöyle bir açıklama yaptı:

“1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ve daha sonra Türkiye ile Yunanistan arasında imzalan Kültür Antlaşmaları ve Protokolleri gereğince Azınlığın eğitim dili Türkçe ve Yunanca olarak belirlenmiştir. 1950’li yıllarda sayıları 270 olan Azınlık okullarından bugün faaliyette olan 193’ünde Türkçe ve Yunanca eğitim verilmektedir. Ayrıca okullarda okutulan Türkçe ders kitaplarımız dahi, antlaşmalar çerçevesinde Türkiye’den gönderilmektedir. Sayın Kaklamanis soru önergesinde kabul edilemeyecek bir şekilde Batı Trakya Türk Azınlığını üç parçaya bölmeyi amaçlamaktadır.”

Habipoğlu: Kaklamanis’in talebi ikili anlaşmaların hükümlerine aykırıdır

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Kaklamanis’in Meclis’e sunduğu soru önergesini öncelikle kınamak isteriz. Yunanistan’ın resmi görüşünü destekler şekilde Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan Azınlık’ın Türk, Pomak ve Roman olmak üçere üç etnik gruptan oluştuğunu iddia ederek Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’ndan kaynaklanan yükümlülükleri kapsamında Türkler kadar Roman ve Pomakların haklarını da korumasını istemek bilgi eksikliğinden ya da bilinçli bir dezenformasyon kampanyasından kaynak almaktadır. Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’a bırakılan Müslüman Azınlık’ın etnik olarak Türk olduğu Türk- Yunan Karma Komisyonu tarafından Batı Trakya’da yaşayan onları gayri mübadil olduklarını gösteren etabli belgelerinde açıkça görülmektedir. Zira 30 Ocak 1923 tarihli Türk- Rum Ahalinin Mübadelesi Sözleşmesi’nde nüfus değişimi yapılacak azınlıklardan birinin Türk diğerinin ise Rum olduğu belirtilmiştir. Pomakça’nın azınlık okullarında Türkçe ile eşit olarak okutulmasını istemek Lozan Barış Antlaşması ile Kültür Antlaşması ve Protokolü’nün hükümlerine aykırıdır. Dolayısı ile Kaklamanis’in taleplerinin hukuki bir dayanağı yoktur, olması mümkün değildir. Böylesi bir soru önergesi siyasi alanda yapılmış bir manevradan öteye geçemez” açıklamasında bulundu.

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.